La Reina del Metal in Muziekgebouw aan ‘t IJ Negende Flamenco Biënnale rinkelend van start 22 januari, 2023 Bij flamenco gaat het niet alleen om de muziek, maar ook en vooral om interactie, passie en energie. Fysieke aanwezigheid is daarom eigenlijk een vereiste om het echt te beleven. Vandaar de enorme opluchting dat de nieuwe, negende editie van de Flamenco Biennale eindelijk weer zonder coronabeperkingen in het theater kan plaatsvinden. Initiator en festivaldirecteur Ernestina van de Noort benadrukte het nog maar eens in haar welkomstwoord, zaterdagavond in Muziekgebouw aan ’t IJ. Het programma is zoals altijd gevarieerd en avontuurlijk, zoals al meteen duidelijk werd bij het bijzondere openingsoptreden van percussionist Enric Monfort en danseres Vanesa Aibar.
Indiase fluitisten Shashank Subramanyam & Pravin Godkhindi in Muziekgebouw aan 't IJ Onderdeel van de serie World: traditie en vernieuwing gaan hand in hand 24 december, 2022 Na het eerste half jaar van de serie World in Muziekgebouw aan 't IJ gaat de serie vanaf januari voort. We belichten het concert van de Indiase fluitisten Shashank Subramanyam en Pravin Godkhindi op 22 april 2023.
Flamenco Biënnale 2023 gaat 20 januari van start - 9 producties in 6 steden Van rauwe traditie tot ritmisch elektro-experiment 24 december, 2022 De negende editie van de Flamenco Biënnale toont van 20 januari tot 10 februari 2023 de vele gezichten van de hedendaagse flamencokunst met de internationale flamencotop. In Amsterdam, Arnhem, Brussel, Rotterdam, Tilburg en Utrecht.
Lina_Raül Refree in Muziekgebouw aan ’t IJ Nieuwe wegen voor de fado 28 november, 2022 De tijd dat Mariza nog voor opschudding zorgde in fadoland met haar platinablonde en gemillimeterde haar en foute (want niet driehoekige) zwarte sjaal ligt inmiddels definitief achter ons, zo bleek zondagavond tijdens het optreden van zangeres Lina met toetsenist Raül Refree zondagavond in Amsterdam. Want hoewel Lina onversneden Portugese traditie vertolkt, wordt die door de Spaanse popproducer Refree omlijst met klanken die de fadopolitie van weleer een rolberoerte zouden hebben bezorgd.
Festival Masters of Anatolia op 9 december van start Eenmalig optreden Edip Akbayran in Nederland 19 november, 2022 Met Edip Akbayram ontvangt festival Masters of Anatolia dit jaar een levende legende van de Anatolische muziekscene. Met 22 albums, ontelbare singles en meer dan 45 jaar liveconcerten is de inmiddels 71-jarige zanger en activist een van de grootste sterren van de Turkse protestmuziek en de Anatolische rockscene. Op vrijdag 9 december geeft hij in TivoliVredenburg in Utrecht een eenmalig concert in Nederland.
Amália Rodrigues anno 2022: Lina_ Raül Refree - de fado herijkt Interview met het Portugees-Spaanse duo - tour eind november 7 november, 2022 Het duo van toetsenist/producer Raül Refree en zangeres Lina Rodrigues, samen Lina_ Raül Refree, vertolkt de legendarische liederen van de beroemdste fadozangeres aller tijden, Amália Rodriques, en doet dit op een overrompelende, hedendaagse wijze. Het duo tourt in Nederland en sluit op zondagavond 27 november 2022 de reeks af met een concert in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Een interview met beiden!
Womex 2022 - bespiegelingen van Bram Posthumus Een tour langs de Afrikaanse artiesten in Lissabon 25 oktober, 2022 Afrika-correspondent Bram Posthumus is al sinds jaar en dag verbonden aan MixedWorldMusic. Zijn standplaats: Bamako, of Ouagadougou, of Dakar, dan wel Abidjan, en soms Den Haag. Afgelopen week was het Lissabon, om de Womex beurs en showcases bij te wonen. Hij luistert, praat en observeert. En schrijft. Lees zijn scherpe analyse.
Reportages vanaf de Womex Worldwide Music Expo in Lissabon Showcases en conferentie, 19-23 oktober 2022 23 oktober, 2022 Van 19 tot en met 23 oktober 2022 vindt in Lissabon, Portugal, de Womex-beurs plaats, de 28ste editie! Met dit artikel houden we je tijdens Womex op de hoogte van wat er allemaal op ons af komt, vanaf het beursterrein, maar vooral vanaf de podia waar Womex de muziek presenteert. Lees de verslagen en bekijk de videofragmenten van de showcases. In omgekeerd chronologische volgorde!
Festival Sacred Songs Geen acid house maar green house 17 oktober, 2022 Festival Sacred Songs, sinds 2016 gevestigd in Den Haag, richt zich op spirituele muziek, poëzie, dans en rituelen uit verschillende culturen. Op 9 oktober ging de vierde editie van start in Amare aan het Spuiplein. Muziekpublicist, pophistoricus, deejay en cultuuraanjager Stan Rijven toog naar zijn geboortestad om verslag te doen van de openingsavond.
Millennium Jazz Orch. ft. Lilian Vieira & op tournee met O Verde do Brasil Achtdelige suite voor bigband op poëzie van Thiago de Mello 9 oktober, 2022 'Bleeding Amazonia' is de titel van het nieuwe album van het Millennium Jazz Orchestra. Componist-dirigent Joan Reinders heeft een achtdelige suite voor bigband en zang geschreven op poëzie van de Braziliaanse dichter en milieuactivist Thiago de Mello. Een leidende rol is weggelegd voor de Braziliaans-Nederlandse zangeres Lilian Vieira. De komende weken toeren ze met de voorstelling door het land.
Estrella Acosta & Esquina 25 Cuban Country Queens 13 september, 2022 Estrella Acosta & Esquina 25 presenteren 'Cuban Country Queens'. Daarbij richten ze de spotlight op de 'koninginnen' van de musica guajira - de vrouwelijke songwriters van het Cubaanse platteland - die in de loop der jaren geweldige nummers hebben geschreven.
De WOMEX World Music Expo vindt plaats in Lissabon van 19-23 oktober 2022 Meer dan 60 showcases staan geprogrammeerd 6 september, 2022 Elk jaar in oktober reizen zo’n 2500 wereldmuziekprofessionals uit alle delen van de wereld af naar een stad in Europa om de Womex bij te wonnen. Dit jaar is dat Lissabon, van 19 tot 23 oktober

Deze jaarlijkse beurs is gedurende 5 dagen en 4 nachten het epicentrum van de wereldmuziek, waar muzikanten, programmeurs, festivaldirecteuren, boekingsagenten, managers en media bij elkaar komen om te netwerken, zaken te doen en te genieten van mooie muziek.