Kaia Kater legt haar wortels bloot in Q-Factory Jonge artieste met vooruitziende terugblik 19 mei, 2019 Vijfentwintig is ze, de Canadese zangeres Kaia Kater, maar wat ze te vertellen heeft, reikt verder dan haar eigen bestaan. Centraal staat daarin het verhaal van haar vader, die als veertienjarige op de vlucht sloeg tijdens de Amerikaanse invasie van Grenada en op zijn zestiende als illegale immigrant in Canada achterbleef. De Europese tournee die ze maakt naar aanleiding van de release van haar enthousiast ontvangen album 'Grenades', sluit ze dit weekend af in Nederland. Zaterdagavond stond ze in de Amsterdamse Q-Factory.
Kick-off On The Roof met Dyar & Janne Schra Nieuw seizoen van uniek 'zitkuilfestival' onder de hemel 18 mei, 2019 What's in a name? Moet je het jaarlijks terugkerende zomerevenement op een kantoordak in Amsterdam Noord een festival noemen of een concertreeks? Feit is dat er van begin juni tot begin september om het andere weekend een of twee concerten zijn, waarvan het eerste op een vrijdag en het eventuele tweede op zaterdag. Het programma - op het snijvlak van jazz en world - bevat elk jaar weer aangename verrassingen.
Programma Music Meeting bekendgemaakt Drie dagen festival in Pinksterweekend 8-9-10 juni, Nijmegen 5 mei, 2019 De 35ste editie van het International Music Meeting Festival tijdens het Pinksterweekend kan wel eens de mooiste ooit gaan worden. Zelden zoveel verrassende acts op een festival aangekondigd zien worden als dit jaar, op deze Music Meeting. Artiesten die wij als doorgewinterde journalisten vaak niet eens kennen, maar die de festivalprogrammeurs wel hebben weten te ontdekken. En dat alles gaat zich afspelen op een vorig jaar geheel vernieuwd festivalterrein dat in deze 35e editie van dit gerenommeerde festival haar geperfectioneerde voltooiing zal kennen.
De wereld is niet kras maar CrissCross Nieuw festival verrijst op Romeinse resten 21 april, 2019 De bedenkers van Criss Cross, een splinternieuw festival voor grenzeloze muziek, gaven met hun eerste editie meteen een mission statement af: toegankelijke en eigentijdse rootsmuziek van overal maar zeker ook uit de buurt, en bovendien actieve betrokkenheid van het publiek als integraal onderdeel van de programmering. De aftrap vond gisteren plaats in Podium Hogewoerd vlak bij Utrecht. Ton Maas nam er voor Mixed een kijkje.
De overtreffende trap van Tamala Knaller in concertserie Old Roots, New Routes 24 maart, 2019 Het Belgisch-Nederlandse driemanschap Tamala met zowel Afrikaanse als Europese wortels bestaat inmiddels drie jaar. Bao Sissoko, Wouter Vandenabeele en Mola Sylla waren bij aanvang al aan elkaar gewaagd, maar slagen er niettemin in om voortdurend te blijven groeien. Gisteravond overtrof het trio zichzelf in een afgeladen Amstelkerk te Amsterdam.
Salif Keita's misschien wel laatste concert - op dinsdag 25 juni in Carre, Amsterdam Afscheid in etappes 25 maart, 2019 De inmiddels 69-jarige jarige Malinese sterzanger Salif Keita, bijgenaamd 'The Golden Voice of Africa', neemt na een indrukwekkende carrière van meer dan vijftig jaar langzaam aan afscheid van zijn fans. Hij heeft aangekondigd dat het nieuwe album 'Un Autre Blanc' zijn allerlaatste zal zijn. Om deze zwanenzang luister bij te zetten komt hij op dinsdag 25 juni voor een eenmalig concert naar Carré in Amsterdam, misschien wel het laatste concert dat hij in Nederland zal geven. Keita is nog altijd gezegend met een krachtige, melancholieke stem, die na al die jaren nog niets aan zeggingskracht verloren heeft. Het belooft dan ook bij voorbaat een bijzonder concert te worden van een van de grootste zangers van Afrika.
Traditie op stilettos Bozo Vreco brengt sevdalinka met gevoel voor show 14 maart, 2019 Wat de liefdesliedjes uit de Bosnische traditie van sevdalinka bijzonder maakt, is dat ze zowel vanuit mannelijk als vrouwelijk perspectief zijn geschreven. Je zou kunnen zeggen dat sevdahzanger Bozo Vreco dat heel letterlijk neemt, want hij betreedt sinds enkele jaren het podium in vrouwenkleding. Afgelopen zaterdag was hij voor de tweede keer in Amsterdam en trad op voor een totaal uitverkochte Duif.
Mediterrane artiesten centraal op Medfest Nieuwe concertreeks doet vijf steden aan 14 februari, 2019 Medfest is de naam van een nieuwe concertreeks waarin muziek uit de Middellandse Zee centraal staat. Dit nieuwe rondreizende muziekfestival doet eind februari en begin maart vijf steden aan, te weten Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Op het programma, dat per avond verschilt,  staan namen van gerenommeerde mediterrane artiesten zoals de Franse band Orange Blossom, de Turkse superster Linet, de Marokkaanse zangeres Hindi Zahra en het speciaal voor het festival opgerichte Medfest Ensemble onder leiding van Martin Fondse en Eric van der Westen. De aftrap vindt plaats op vrijdag 22 februari in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.
40 jaar The Ex met speciale gasten uit Ethiopie 1 februari, 2019 The Ex bestaat dit jaar veertig jaar en viert dat heuglijke feit met twee jubileumconcerten in Nederland en Belgie. Al jaren zijn de leden van deze avant-etno-improv-punk-wereldmuziek-formatie gefascineerd door muziek uit Ethiopie. Het mag dan ook nauwelijks verwondering wekken dat The Ex de Ethiopische muziek- en dansacts Fendika en Circus Debre Berhan uitgenodigd heeft voor hun komende concerten. Het beloven twee heel bijzondere avonden te worden. 
'Aita, de stem van de liefde' Marokkaanse zielepijn aan het IJ 15 januari, 2019 Aita is een muzikale uitingsvorm die ontstond op het Marokkaanse platteland en uitdrukking geeft aan pijn, blijdschap en vooral liefde. Aita betekent in het Arabisch ‘schreeuw’ of ‘klaagzang’. Het muzikale erfgoed van aita is door 250 artiesten vastgelegd op ‘Chikhates & Chioukhs de l’Aita’, een indrukwekkende anthologie die uit 10 cd’s en een uitgebreid boekwerk bestaat. De uitgave van deze cd-box in 2017 vormde de inspiratie voor het programma ‘Aïta, de stem van de liefde’, dat zondagmiddag 20 januari in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam opgevoerd wordt. Middelpunt van deze unieke voorstelling is het optreden van de gerenommeerde aïta-zangeressen Khadija Margoum en Khadija El Bidaouia.
Maarten Ornstein, Rima Kcheich en Mike Fentross presenteren nieuw project Barokmuziek van Huygens in het Arabisch vertolkt 8 januari, 2019 Ombre de Mon Amant, het splinternieuwe project van Maarten Ornstein, Rima Khcheich en Mike Fentross, speelt zich af in het nog vrijwel onontgonnen grensgebied tussen klassiek Arabische muziek, jazz en barok. Voor Ornstein is het bovendien de vervulling van een wens om twee werelden waarin hij zich de laatste jaren regelmatig beweegt, niet alleen met elkaar in contact te brengen maar werkelijk te verbinden op een manier die van beide kanten openheid en inspanning vereist. Later deze maand verschijnt het tweede album van Ornstein en Fentross met Kcheich als gast en presenteren ze hun project tijdens de Flamenco Biennale. Ton Maas vroeg Maarten Ornstein naar het waarom en hoe van deze unieke onderneming.
Old Roots New Routes 2019 Nieuwe concertserie van Dutch Delta Sounds in Amsterdam 24 december, 2018 Het begint een traditie te worden. Voor de derde keer alweer organiseert Dutch Delta Sounds een serie concerten met wereldmuziek van eigen bodem, althans gemaakt door muzikanten die in Nederland gevestigd zijn. Het laat weer eens zien hoe divers de Nederlandse samenleving is en hoe rijk aan interculturele dialogen. Want het zijn niet alleen onversneden tradities die hier klinken, maar ook en vooral muzikale sporen die door migratie zijn getrokken.