Voor de zestiende keer Le Guess Who? Nieuwe en onbekende geluiden op allerlei locaties in Utrecht 15 november, 2023 De zestiende editie van Le Guess Who? (LGW) trok een trouwe lokale fanbase en ook buitenlands publiek (uit zestig verschillende landen), allemaal hongerig naar nieuwe en onbekende geluiden. Tegelijkertijd bestrijkt het festival de hele stad en zijn er optredens en performances op diverse locaties. Drones, electronics, pop, performance art, vergeten muziek, muziek uit verre oorden, improvisatie, healing music. LGW gelooft dat ‘muziek de kracht heeft om nieuwe inzichten en ideeën te stimuleren en verbinding met de wereld om ons heen te verdiepen’. Van het overweldigende aanbod, zo'n 256 acts, bezocht Charlie Crooijmans er een aantal op vrijdag, zaterdag en zondag.
Reportages vanaf de Womex Worldwide Music Expo in A Coruña Showcases en conferentie, 25-29 oktober 2023 28 oktober, 2023 Van 25 tot en met 29 oktober 2022 vond in A Coruña, de hoofdstad van Galicië in Spanje, de WOMEX-beurs plaats, de 29ste editie alweer! Met dit artikel brengen we je op de hoogte van wat er allemaal op ons afkomt deze Womex, vanaf het beursterrein, maar vooral vanaf de podia waar de muziek wordt gepresenteerd. Lees de verslagen en bekijk de videofragmenten van de showcases.
Izaline Calister presenteert nieuwe muziektheaterproductie Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin 25 september, 2023 Zangeres Izaline Calister, zelf afkomstig van Curaçao en nazaat van tot slaaf gemaakten, brengt een muzikaal eerbetoon aan haar eigen overgrootmoeder Juliet en aan Tula, die opstand tegen de onderdrukkers leidde en op Curaçao geëerd wordt als nationale held. Daar zal hij op 3 oktober in aanwezigheid van staatssecretaris Van Huffelen officieel gerehabiliteerd worden, zodat hij ook door Nederland voortaan als vrijheidsstrijder wordt beschouwd. Op 5 oktober gaat de tournee van start.
Meral Polat Trio opent nieuwe serie Old Roots New Routes Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra 20 september, 2023 Vanaf zaterdag 23 september presenteert Old Roots New Routes voor de vierde keer een nieuwe concertserie in Amsterdam, Den Haag en Utrecht, met avontuurlijke formaties die vanuit hun old roots met Nederlandse zielsverwanten new routes inslaan. Ze betreden nieuwe paden met muziek uit alle windstreken die - geworteld in oude culturele tradities - vandaag tot de verbeelding spreekt. Dit najaar start met drie formaties waarbij krachtige vrouwen het middelpunt vormen.
Enerverend optreden Algerijnse groep Lemma in Den Haag Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement 10 september, 2023 Lemma, een groep van zeven vrouwelijke muzikanten uit Algerije, bracht tijdens het Gnawa Festival in Korzo op enerverende wijze de muziek uit de Saoura regio en de stad Béchar naar een Nederlands podium. Het gaat om vier muziekstijlen uit het zuiden van de Algerijnse Sahara: Zaffâni, Hadra, Al-farda en Gnawi. De muziek van de Saoura, soms traag en loom, soms levendig en deinend, blijft herkenbaar aan de instrumenten en de plaats die het lichaam inneemt. De stem en de handen blijven de belangrijkste instrumenten, waaraan de percussie is verbonden. Tijdens het optreden werd uiteraard aandacht besteed aan de enormde aardbeving die Marokko de voorgaande nacht trof en werden de aanwezigen verzocht om geld te doneren voor hulp aan de duizenden slachtoffers.
On The Roof Xtra – Eerbetoon aan Felix Hildenbrand Er gloort licht op het dak! 22 augustus, 2023 Afgelopen zaterdag was de eerste van twee speciale afleveringen van de zomers concertreeks On The Roof, die gewoontegetrouw plaatsvinden op het dak van een bedrijfsverzamelgebouw in Amsterdam-Noord. Vanwege het onverwacht overlijden van oprichter, aanjager, programmeur en gastheer Felix Hildenbrand ging de reguliere serie dit jaar niet door, maar kort geleden maakte het bestuur van de stichting achter de concerten bekend dat er twee herdenkingsconcerten zouden plaatsvinden, in augustus en september. Ton Maas, trouw bezoeker van On The Roof, was natuurlijk van de partij om verslag te doen.
VOLfestival met muziek uit Cuba, India en Soedan In Zeist doen ze het gewoon! 16 augustus, 2023 Het gebeurt niet alle dagen dat een nieuw wereldmuziekfestival zijn opwachting maakt. In Zeist – niet geheel toevallig de woonplaats van muzikant en gangmaker Mark Alban Lotz – worden al een tijdje concerten georganiseerd onder de noemer VOLfest. Die reeks wordt op 27 augustus afgesloten met de tweede editie van het VOLfestival op het Ontmoetingsplein in de wijk Vollenhove.
Joyeus Farewell to Amsterdam-concert door Gilberto Gil Afscheidsconcert van het Tropicalia-icoon in Het Concertgebouw 12 augustus, 2023 Hij was de sleutelfiguur in het centrum van antdictatoriaal, progressief muzikaal verzet halverwege de jaren zestig in Bahia, Brazilië. Gilberto Gil werd gevangen gezet, maakte muziek vanuit ballingschap, maar werd in 2003 ook politiek op het schild gehesen als minister van Cultuur van Brazilië. Inmiddels 81 is hij bezig aan zijn afscheidstournee en deed daarbij 23 juli 2023 het Concertgebouw in Amsterdam aan.
On The Roof eert Felix Hildenbrand Twee avonden op het dak: 19 augustus en 15 september 8 augustus, 2023 De zomerse concertreeks On The Roof in Amsterdam-Noord verloor in april haar oprichter, programmeur, gastheer, (inval)muzikant en oliemannetje door het onverwacht overlijden van Felix Hildenbrand. Vandaar dit muzikaal eerbetoon aan de man die de afgelopen twaalf jaar heel wat mensen onvergetelijke muzikale momenten bezorgde op een unieke locatie in Amsterdam-Noord: het 'zitkuiltheater' op het dak van een bedrijfspand aan de Johan van Hasseltweg.
Reportage over drie dagen Sounds of Diversity op North Sea Jazz 2023 Shakti, Somi, Salif en The Diaspora Suite - en nog veel meer! 10 juli, 2023 Een week na Keti Koti is daar North Sea Jazz, met als centraal thema 'Sounds of Diversity, a Shared Musical Heritage': tal van concerten gedurende drie festivaldagen die in het teken staan van de erfenis van slavenhandel en de koloniale tijd. De grand opening van het festival met The Diaspora Suite gaf meteen aan dat dit thema een prachtige, ontroerende keuze was. Naast dit thema waren er natuurlijk tal van ‘gewone’ concerten. Charlie Crooijmans doet uitgebreid verslag!
Voor de 34ste keer Afrikafestival in Hertme Veel primeurs, nieuwe programma-onderdelen en een groter festivalterrein 4 juli, 2023 Het Afrikafestival in Hertme beleefde afgelopen weekend zijn vierendertigste editie. Omdat het al sinds jaar en dag tot de meest toonaangevende in zijn soort wordt gerekend – en bovendien supergezellig is – waren maar liefst vier van de redacteuren van MixedWorldMusic aanwezig. Hieronder een overzicht van hun indrukken.
LaLaLand - The Magic of India | 8 & 9 juli Ruigoord Een bijzondere ode aan de kunst en cultuur van India 3 juli, 2023 Komend weekend vindt op Ruigoord vlak bij Amsterdam een tweedaags evenement plaats dat dient als actuele staalkaart van wat India allemaal te bieden heeft aan kunst en cultuur. Bovendien is het een ode aan Felix van Lamsweerde, de in 2021 overleden  etnomusicoloog die precies vijftig jaar geleden het eerste India Festival in ons land organiseerde. Op het programma staan meer dan dertig artiesten, van wie slidegitarist Debashish Battacharya de bekendste is. Behalve concerten zijn er (eigentijdse) theater- en dansvoorstellingen, meditatieworkshops, cricket- en hockeyclinics en natuurlijk een mela, een Indiase markt met eetstalletjes en kunstnijverheid.