Traditie op stilettos Bozo Vreco brengt sevdalinka met gevoel voor show 14 maart, 2019 Wat de liefdesliedjes uit de Bosnische traditie van sevdalinka bijzonder maakt, is dat ze zowel vanuit mannelijk als vrouwelijk perspectief zijn geschreven. Je zou kunnen zeggen dat sevdahzanger Bozo Vreco dat heel letterlijk neemt, want hij betreedt sinds enkele jaren het podium in vrouwenkleding. Afgelopen zaterdag was hij voor de tweede keer in Amsterdam en trad op voor een totaal uitverkochte Duif.
Mediterrane artiesten centraal op Medfest Nieuwe concertreeks doet vijf steden aan 14 februari, 2019 Medfest is de naam van een nieuwe concertreeks waarin muziek uit de Middellandse Zee centraal staat. Dit nieuwe rondreizende muziekfestival doet eind februari en begin maart vijf steden aan, te weten Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Op het programma, dat per avond verschilt,  staan namen van gerenommeerde mediterrane artiesten zoals de Franse band Orange Blossom, de Turkse superster Linet, de Marokkaanse zangeres Hindi Zahra en het speciaal voor het festival opgerichte Medfest Ensemble onder leiding van Martin Fondse en Eric van der Westen. De aftrap vindt plaats op vrijdag 22 februari in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.
40 jaar The Ex met speciale gasten uit Ethiopie 1 februari, 2019 The Ex bestaat dit jaar veertig jaar en viert dat heuglijke feit met twee jubileumconcerten in Nederland en Belgie. Al jaren zijn de leden van deze avant-etno-improv-punk-wereldmuziek-formatie gefascineerd door muziek uit Ethiopie. Het mag dan ook nauwelijks verwondering wekken dat The Ex de Ethiopische muziek- en dansacts Fendika en Circus Debre Berhan uitgenodigd heeft voor hun komende concerten. Het beloven twee heel bijzondere avonden te worden. 
'Aita, de stem van de liefde' Marokkaanse zielepijn aan het IJ 15 januari, 2019 Aita is een muzikale uitingsvorm die ontstond op het Marokkaanse platteland en uitdrukking geeft aan pijn, blijdschap en vooral liefde. Aita betekent in het Arabisch ‘schreeuw’ of ‘klaagzang’. Het muzikale erfgoed van aita is door 250 artiesten vastgelegd op ‘Chikhates & Chioukhs de l’Aita’, een indrukwekkende anthologie die uit 10 cd’s en een uitgebreid boekwerk bestaat. De uitgave van deze cd-box in 2017 vormde de inspiratie voor het programma ‘Aïta, de stem van de liefde’, dat zondagmiddag 20 januari in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam opgevoerd wordt. Middelpunt van deze unieke voorstelling is het optreden van de gerenommeerde aïta-zangeressen Khadija Margoum en Khadija El Bidaouia.
Maarten Ornstein, Rima Kcheich en Mike Fentross presenteren nieuw project Barokmuziek van Huygens in het Arabisch vertolkt 8 januari, 2019 Ombre de Mon Amant, het splinternieuwe project van Maarten Ornstein, Rima Khcheich en Mike Fentross, speelt zich af in het nog vrijwel onontgonnen grensgebied tussen klassiek Arabische muziek, jazz en barok. Voor Ornstein is het bovendien de vervulling van een wens om twee werelden waarin hij zich de laatste jaren regelmatig beweegt, niet alleen met elkaar in contact te brengen maar werkelijk te verbinden op een manier die van beide kanten openheid en inspanning vereist. Later deze maand verschijnt het tweede album van Ornstein en Fentross met Kcheich als gast en presenteren ze hun project tijdens de Flamenco Biennale. Ton Maas vroeg Maarten Ornstein naar het waarom en hoe van deze unieke onderneming.
Old Roots New Routes 2019 Nieuwe concertserie van Dutch Delta Sounds in Amsterdam 24 december, 2018 Het begint een traditie te worden. Voor de derde keer alweer organiseert Dutch Delta Sounds een serie concerten met wereldmuziek van eigen bodem, althans gemaakt door muzikanten die in Nederland gevestigd zijn. Het laat weer eens zien hoe divers de Nederlandse samenleving is en hoe rijk aan interculturele dialogen. Want het zijn niet alleen onversneden tradities die hier klinken, maar ook en vooral muzikale sporen die door migratie zijn getrokken.
Boi Akih XL op 21-12 in het Bimhuis wegens 21-jarig jubileum Duo Monica Akihary en Niels Brouwer in All Star formatie 18 december, 2018 Op vrijdag 21 december speelt Boi Akih & Friends in het Bimhuis in het kader van hun 21-jarig bestaan. Het duo van zangeres Monica Akihary en gitarist Niels Brouwer heeft een groot gezelschap bij elkaar gehaald om dit jubileum te vieren, musici met wie ze in die 21 jaar hebben samengespeeld nu op één avond bij elkaar.
Carmen Souza naar Eindhoven op zaterdag 12 januari Ze speelt haar album Creology 18 december, 2018 Vorig jaar bracht de in Lissabon geboren Kaapverdische zangeres Carmen Souza haar veelgeprezen album Creology uit. Materiaal van dat album en ongetwijfeld een 'best of' uit haar carrière gaat ze laten horen tijdens het concert in Muziekgebouw Eindhoven op 12 januari, het enige concert in de Benelux.
Drie weken Flamenco Biënnale van 18 januari tot 10 februari 10 steden 25 locaties 50 voorstellingen 11 december, 2018 We zagen zangeres Rosario La Tremendita schitteren tijdens diverse edities van de Flamenco Biënnale, steeds met andere projecten. Nu is ze terug met haar eigen formatie in de zevende editie van dit dans- en muziekfestival dat inmiddels wereldwijd erkenning geniet vanwege de oorspronkelijkheid van programmering.

Een onvoorstelbare hoeveelheid voorstellingen passeert tijdens dit festival, waarvan sommigen speciaal voor de Flamenco Biënnale zijn geproduceerd. Ze doen tijdens drie weken 10 steden in Nederland en België aan, op 25 locaties.
In dit artikel op MixedWorldMusic belichten we de hoogtepunten op muziekgebied. Met veel videovoorproefjes en een Spotify playlist.

Sevdahzangeres Amira even soeverein als aaibaar in De Duif Moeiteloos laverend tussen vorstelijk en volks 3 november, 2018 Zangeres Amira Medunjanin uit Sarajevo geldt als een van de grootst levende vertolkers van de sevdah, een liedtraditie die voor de Bosnische identiteit even belangrijk is als fado voor de Portugese. Ze was al eerder in Nederland te zien, maar in de voormalige Amsterdamse kerk De Duif trad ze op voor overwegend 'eigen' publiek. En dat had zo zijn gevolgen. Ton Maas volgt Amira al sinds haar plaatdebuut uit 2003 en had zich dus verzekerd van een plaatsje.
Womex 2018 op Gran Canaria vanaf 24 oktober World music showcases, beurs en seminars 8 oktober, 2018 Als ieder jaar verhuist de redactie van MixedWorldMusic eind oktober naar de Womex World Music Expo. Alles en iedereen die iets met world music te maken heeft is daar aanwezig. Een deskundige jury heeft tientallen acts uitgekozen om zichzelf te presenteren aan dat vakpubliek. Het zijn stuk voor stuk artiesten en bands van wie verwacht wordt dat ze komend jaar de wereld over gaan, dus ook in Nederland en Belgie zullen gaan optreden.

In onderstaand artikel laten we die acts vast zien in twee videotrailers.

Tijdens Womex, van 24 tot 28 oktober zal het MixedWorldMusic-team verslag doen vanaf de beurs, die dit jaar plaatsvindt in het Spaanse Las Palmas op Gran Canaria.
Q-Factory World in november en december: 4 concerten in Amsterdam-Oost Meridian Brothers, Los Van Van, Gaye Su Akyol en Massada 9 oktober, 2018 Het relatief nieuwe podium in Amsterdam-Oost, Q-Factory, presenteert in november en december een viertal world-concerten van hoog niveau. In volgorde van opkomst: de waanzinnige cumbia van Meridian Brothers (Colombia), de psychedelische muziek van Gaye Su Akyol (Turkije), de onweerstaanbare songo/timba van Los Van Van en de revival van het Molukse Massada.