RIP Felix Hildenbrand Drijvende kracht achter On The Roof onverwacht overleden 1 mei, 2023 Contrabassist Felix Hildenbrand, initiator en drijvende kracht achter de bijzondere concertreeks On The Roof, die de afgelopen twaalf jaar gedurende de zomermaanden plaatsvond op het dak van een bedrijfsverzamelgebouw in Amsterdam-Noord, is totaal onverwacht overleden. Een schok en een groot verlies voor zijn familie, zijn vrienden, onder wie enorm veel muzikanten, zijn naaste medewerkers en natuurlijk de vele trouwe bezoekers van wat misschien geen festival mocht heten, maar het stiekem natuurlijk wel was.
Tango's & Istanbeats aan de Bosporus Altin Gün en het Tombaz Ensemble op tournee 23 maart, 2023 Twee Nederlandse groepen leveren de laatste tijd een vitale bijdrage aan de revival van twee vrijwel vergeten Turkse muziekstijlen die in de vorige eeuw razend populair waren. Allebei waren ze afkomstig uit andere delen van de wereld, maar kregen in Turkse handen een heel eigen karakter. De tango kwam naar Turkije vanwege de liefde die de vader des vaderlands voor de Argentijnse dans had opgevat. De rock reisde mee op de unieke gitaarklank van Hank B. Marvin en zijn Shadows. Na de intensieve behandeling die beide stijlen in Turkije ondergingen, brengen Het Tombaz Ensemble en Altin Gün deze unieke historische mengvormen weer helemaal bij de tijd. Reden voor Stan Rijven om er eens lekker diep in te duiken.
Eerste namen Music Meeting Festival Pinksterweekend 27-28-29 mei in Park Brakkenstein, Nijmegen 24 februari, 2023 Het Music Meeting Festival maakt de eerste namen bekend voor de 2023-editie die in het pinksterweekend 27-28-29 mei plaatsvindt in Park Brakkenstein in Nijmegen.
MixedWorldMusic Top 10 van 2022 – Leyla McCalla - Breaking The Thermometer De beste world music albums van 2022 volgens de redacteuren van MixedWorldMusic 18 december, 2022 Voor de 14de keer hebben 12 redacteuren van online magazine MixedWorldMusic hun jaarlijstjes samengesteld met wat ze de beste en meest bijzondere albums van het jaar vonden. Voor de MixedWorldMusic.com Top 10 van 2022 stelden ze ieder hun eigen Top 10 samen, wat opgeteld resulteerde in de gezamenlijke Top 10 van 2022.
World Music Charts Europe - November 2022 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 november, 2022 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 26 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
De bandura van de Oekraïense Kobzari Een unieke traditie die ten prooi viel aan de sovjetisering 27 oktober, 2022 Net als collega Bram Posthumus werd ik tijdens de rondwandeling over de Womex trade fair bij de Oekraïense stand aangenaam verrast door de dame die zulke fraaie melodieën aan haar bandura ontlokte. Dat bijzondere en typisch Oekraïense instrument had al eerder mijn pad gekruist, maar ik had er nog nooit een in het echt gezien. Die eerdere kennismaking, ruim twintig jaar geleden, was te danken aan een zending promo-cd’s van het label November, inmiddels ter ziele. Een daarvan was 'Black Sea Winds - The Kobzari of Ukraine'. Het weemoedige getokkel op die plaat sprak me zo aan dat ik besloot verder uit te zoeken hoe het zat met dit ongewone instrument en zijn bespelers, die Kobzars of Kobzari bleken te heten.
Dinsdag 1 november World Music Forum NL jubileumviering met FaKruTu, SonCe Trio, Dareyn en expertmeeting Old Roots New Routes dubbelconcert in TivoliVredenburg Utrecht 27 oktober, 2022 Komende dinsdag viert World Music Forum NL haar 15-jarig bestaan met een expertmeeting overdag, en een Old Routes New Routes dubbelconcert met FraKuTu Dakar Edition en SonCe in de avonduren.
World Music Charts Europe - Oktober 2022 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 oktober, 2022 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 44 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 26 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland.
De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
Elke maandagavond 21.00-22.00 eerste MixedWorldMusic Radio uur op Pinguin Radio Festival Special Music Meeting 30 mei, 2022 Met ons online magazine MixedWorldMusic publiceren we al vele jaren interviews, artikelen, recensies, video’s en een uitgebreide concertagenda.
Vanaf nu laten we op Pinguin Radio wekelijks muziek horen die je op de site tegenkomt; in een wekelijkse radiouitzending, elke maandag van 21.00-22.00 uur.
RIP Norma Waterson De zangeres met het hart in de stembanden 1 februari, 2022 Gisteren werd bekend dat de Britse folkzangeres Norma Waterson op 82-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Samen met haar zus Elaine (Lal), broer Mike en neef John Harrison vormde ze begin jaren zestig The Watersons, de groep die aan de wieg stond van de Britse folkrevival. Norma bleef tot op hoge leeftijd actief als zangeres. In 2016 ontving ze tijdens de BBC Radio 2 Folk Awards een Lifetime Achievement Award.
World Music Charts Europe - December 2021 Plus de Transglobal World Music Charts Top-40 1 december, 2021 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 41 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door worldmusic specialisten van radiostations uit 24 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland.

De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
World Music Charts Europe - November 2021 Plus de Transglobal World Music Charts Top-40 1 november, 2021 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 41 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door worldmusic specialisten van radiostations uit 24 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland.
De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.