Boi Akih: From and to Infinity – Boy Edgar Prize Concert   Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden 27 januari, 2024 Onlangs werd Monica Akihary als eerste vrouw van kleur onderscheiden met de Boy Edgar Prijs voor jazzmusici. De jury riep haar unaniem uit tot winnaar van deze prijs, de belangrijkste in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek. Zij ontving de onderscheiding onder meer vanwege het indrukwekkende oeuvre dat ze samen met haar partner Niels Brouwer heeft opgebouwd voor hun groep Boi Akih. In het kader van de Boy Edgar Prijs Tournee doet Boi Akihh op 3 februari Leiden aan.
Parallelle universa in de folkwereld KV Express en Tref begeleiden Balfolk in Amsterdam e.o. 17 januari, 2024 Grote namen uit de Belgische neo-folkscene, die zelden of nooit in Nederland concerteren, doen ons land wel degelijk met regelmaat aan. Ze bedienen dan echter geen luisterpubliek maar danslustigen in de 'verborgen' wereld van de Balfolk.
East Meets West in Tweevoud Dubbelconcert Dareyn Q.7 en Tony Overwater’s Spirits ft. Rima Khcheich 15 januari, 2024 In het Bimhuis vonden op zaterdagavond twee concerten plaats op het snijvlak tussen Oost en West, elk vanuit een eigen visie, wat interessante contrasten opleverde. Contrabassist Tony Overwater presenteerde een ‘special edition’ van zijn langlopende project Spirits en het kwartet Dareyn hield de eerste cd ten doop.
World Music Charts Europe - Januari 2024 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 januari, 2024 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
Dat was 2023 voor de Mixed-redacteuren - Op naar 2024 De concerten, festivals boeken en albums van 2023 - de wensen voor 2024 31 december, 2023 MixedWorldMusic publiceert jaarlijks de MixedWorldMusic jaarlijst, resultaat van de Top 10 lijstjes die de redacteuren van MixedWorldMusic opstelden. Naast hun persoonlijke jaarlijstjes hebben de redacteuren ook hun bespiegelingen over 2023 en hun vooruitzichten voor 2024 genoteerd. Lees ze in dit artikel!
De Messiah door Boi Akih in de Amstelkerk Het klassieke oratorium van Georg Friedrich Händel in eigenzinnige ‘hertaling’ 25 december, 2023 Tijdens het concert ter gelegenheid van de uitreiking van de Boy Edgar Prijs aan zangeres Monica Akihary trad Boi Akih eerder deze maand in het Bimhuis aan in maar liefst vijf verschillende bezettingen. Zaterdagavond bleken ze nóg meer smaken in huis te hebben: samen met koraspeler Sekou Dioubate en altivioliste Saskia Meijs begaven ze zich op het gladde ijs van de westerse klassieke muziek met een eigenzinnige interpretatie van Händel’s Messiah.
MixedWorldMusic Top 10 van 2023 - Album van het Jaar is Vernon Chatlein's Imershón De beste world music albums van 2023 volgens de redacteuren van 24 december, 2023 Voor de 15de keer hebben 12 redacteuren van online magazine MixedWorldMusic hun jaarlijstjes samengesteld met wat ze de beste en meest bijzondere albums van het jaar vonden. Voor de MixedWorldMusic.com Top 10 van 2023 stelden ze ieder hun eigen Top 10 samen, wat opgeteld resulteerde in de gezamenlijke Top 10 van 2023.

Fraaie mix van Griekse muziek en jazz Optreden Merem in De X 18 december, 2023 De op Codarts in Rotterdam gevormde Griekse band Merem presenteerde in wereldmuziekcentrum De X in Leiden haar gelijknamige album met een mix van Griekse muziek, global en jazz. Pianist Yiorgos Bereris zorgde voor jazzy melodieën. En door het spel op de ûd, de Arabische luit, door Dimitra Metzaki, werd er ook een oosters element aan toegevoegd. Zangeres Vanessa Kourtesi zong erg mooi en ook contrabassist Yiannis Vagianos en drummer Ektoras Remsak waren erg goed. Zij wonen inmiddels in Athene, de anderen nog in Rotterdam. Merem, wat zoveel betekent als dromen die elkaar tegenkomen, liet tijdens dit concert vaak dromerige klanken horen en wist soms ook goed te improviseren.
Feestelijke cd presentatie Cantorias in het Bimhuis 17 december, 2023 De cd presentatie van Cantorias in het uitverkochte Bimhuis was buitengewoon feestelijk. De vier zangeressen, Lilian Vieira, Femke Smit, Ana Serierse en Nina Rompa, zetten met de vier musici Breno Virícimo (basgitaar), Lucas Santana (dwarsfluit, klarinet, percussie), Udo Demandt (drums) en Daniël de Moraes (gitaar) een heerlijke Braziliaanse show neer, niet alleen met de dertien tracks van het album maar ook met nummers van Joyce Moreno, João Bosco en Chico Barque.
Boy Edgar Prijs uitgereikt aan Monica Akihary Boi Akih pakt groots uit in afgeladen Bimhuis 7 december, 2023 Woensdagavond werd in het Amsterdamse Bimhuis de belangrijkste Nederlandse jazzprijs uitgereikt aan Monica Akihary. Het was voor het eerst dat daarbij de keuze viel op een vrouw van kleur, die bovendien nooit een conservatoriumopleiding volgde. Samen met haar onafscheidelijke partner Niels Brouwer volgt Akihary sinds jaar en dag haar eigen weg door de wereld van de muziek en ontwikkelde haar uit duizenden herkenbare stijl door zich te verdiepen in de meest uiteenlopende genres en tradities.
World Music Charts Europe - December 2023 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 december, 2023 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
RIP Sara Tavares 22 november, 2023 Gisteren bereikte ons het bericht dat de Kaapverdische zangeres Sara Tavares op 19 november in haar woonplaats Lissabon is overleden. Ze was 45 jaar. In 2005 brak Tavares wereldwijd door met het prachtige album 'Balancê'. Eerder had ze al het gospelalbum 'Sara Tavares and Shout' (1996) uitgebracht alsmede de cd 'Mi Ma Bô' (1999). In 1994 vertegenwoordigde ze Portugal tijdens he Eurovisie Songfestival. Na het verschijnen van haar albums 'Alive in Lisboa' (2008) en 'Xinti' (2009) werd bij Sara een hersentumor vastgesteld, waardoor ze niet langer kon optreden, maar in 2018 keerde ze onverwacht terug met een nieuw album – 'Fitxadu'. Ze trad vervolgens ook op in De Doelen.