Las Lloronas, Dareyn en Marmoucha Orchestra in vervolg van concertserie Old Roots New Routes In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024 14 februari, 2024 Vanaf maart vervolgt de concertserie Old Roots New Routes in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Op het programma staan avontuurlijke formaties die vanuit hun old roots met Nederlandse zielsverwanten new routes inslaan. Ze betreden nieuwe paden met muziek uit alle windstreken die - geworteld in oude culturele tradities - vandaag tot de verbeelding spreken. ‘Sprookjesachtig, genre-overstijgend, bevlogen, een ontmoeting van religieuze en muzikale tradities’, zo luidden eerdere recensies over de groepen die optreden. Ze typeren het thema Verbeelding & Verbinding van dit seizoen, met een hoofdrol voor de vrouwelijke stem.
Mehmet Polat Quartet in Leiden Daverend optreden bij De X 12 februari, 2024 Afgelopen zaterdag presenteerden Mehmet Polat en zijn kwartet hun nieuwe album Embodied Poetry bij De X in Leiden. Rik van Boeckel doet verslag.
Trefzeker trekzaktrio zet de zaak op scherp Tref begeleidt balfolk in De Omval 6 februari, 2024 Ik gaf al eerder uiting aan mijn verbazing over het feit dat vooraanstaande artiesten uit de Belgische neofolkscene, die in Nederland zelden op concertpodia te zien zijn, met enige regelmaat noordwaarts uitrukken om balfolkavonden van muzikale omlijsting te voorzien. Enkele weken geleden betrof het KV Express en afgelopen zondag het inmiddels legendarische kwartet Tref, bestaande uit trekharmonicaspelers Wim Claeys, Didier Laloy en Bruno LeTron plus percussionist Fred Malempré.
Dhafer Youssef in TivoliVredenburg Een persoonlijke impressie 29 januari, 2024 Zanger en ûdspeler Dhafer Youssef trad donderdagavond met zijn kwartet op in de vrijwel uitverkochte grote zaal van TivoliVredenburg in Utrecht. Voor Ton Maas was het een avond met een lange voorgeschiedenis.
World Music Charts Europe - februari 2024 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 februari, 2024 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
Boi Akih: From and to Infinity – Boy Edgar Prize Concert   Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden 27 januari, 2024 Onlangs werd Monica Akihary als eerste vrouw van kleur onderscheiden met de Boy Edgar Prijs voor jazzmusici. De jury riep haar unaniem uit tot winnaar van deze prijs, de belangrijkste in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek. Zij ontving de onderscheiding onder meer vanwege het indrukwekkende oeuvre dat ze samen met haar partner Niels Brouwer heeft opgebouwd voor hun groep Boi Akih. In het kader van de Boy Edgar Prijs Tournee doet Boi Akihh op 3 februari Leiden aan.
Parallelle universa in de folkwereld KV Express en Tref begeleiden Balfolk in Amsterdam e.o. 17 januari, 2024 Grote namen uit de Belgische neo-folkscene, die zelden of nooit in Nederland concerteren, doen ons land wel degelijk met regelmaat aan. Ze bedienen dan echter geen luisterpubliek maar danslustigen in de 'verborgen' wereld van de Balfolk.
East Meets West in Tweevoud Dubbelconcert Dareyn Q.7 en Tony Overwater’s Spirits ft. Rima Khcheich 15 januari, 2024 In het Bimhuis vonden op zaterdagavond twee concerten plaats op het snijvlak tussen Oost en West, elk vanuit een eigen visie, wat interessante contrasten opleverde. Contrabassist Tony Overwater presenteerde een ‘special edition’ van zijn langlopende project Spirits en het kwartet Dareyn hield de eerste cd ten doop.
World Music Charts Europe - Januari 2024 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 januari, 2024 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
Dat was 2023 voor de Mixed-redacteuren - Op naar 2024 De concerten, festivals boeken en albums van 2023 - de wensen voor 2024 31 december, 2023 MixedWorldMusic publiceert jaarlijks de MixedWorldMusic jaarlijst, resultaat van de Top 10 lijstjes die de redacteuren van MixedWorldMusic opstelden. Naast hun persoonlijke jaarlijstjes hebben de redacteuren ook hun bespiegelingen over 2023 en hun vooruitzichten voor 2024 genoteerd. Lees ze in dit artikel!
De Messiah door Boi Akih in de Amstelkerk Het klassieke oratorium van Georg Friedrich Händel in eigenzinnige ‘hertaling’ 25 december, 2023 Tijdens het concert ter gelegenheid van de uitreiking van de Boy Edgar Prijs aan zangeres Monica Akihary trad Boi Akih eerder deze maand in het Bimhuis aan in maar liefst vijf verschillende bezettingen. Zaterdagavond bleken ze nóg meer smaken in huis te hebben: samen met koraspeler Sekou Dioubate en altivioliste Saskia Meijs begaven ze zich op het gladde ijs van de westerse klassieke muziek met een eigenzinnige interpretatie van Händel’s Messiah.
MixedWorldMusic Top 10 van 2023 - Album van het Jaar is Vernon Chatlein's Imershón De beste world music albums van 2023 volgens de redacteuren van 24 december, 2023 Voor de 15de keer hebben 12 redacteuren van online magazine MixedWorldMusic hun jaarlijstjes samengesteld met wat ze de beste en meest bijzondere albums van het jaar vonden. Voor de MixedWorldMusic.com Top 10 van 2023 stelden ze ieder hun eigen Top 10 samen, wat opgeteld resulteerde in de gezamenlijke Top 10 van 2023.