In het pinksterweekend: 3 dagen Music Meeting Festival - wat kan je gaan zien? Pinksterweekend, 27, 28 en 29 mei 2023 20 mei, 2023 Komend weekend gaat het Music Meeting Festival van start in Nijmegen. Lees er alles over in dit uitgebreide artikel met veel audio en video. Onder aan het artikel alle acts plus wat je in de All Ears Area kan verwachten, waar je de journalisten van MixedWorldMusic zal tegenkomen bij de live-interviews en mini-concerten! Inclusief blokkenschema!
World Music Charts Europe - April 2023 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 april, 2023 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
Tango's & Istanbeats aan de Bosporus Altin Gün en het Tombaz Ensemble op tournee 23 maart, 2023 Twee Nederlandse groepen leveren de laatste tijd een vitale bijdrage aan de revival van twee vrijwel vergeten Turkse muziekstijlen die in de vorige eeuw razend populair waren. Allebei waren ze afkomstig uit andere delen van de wereld, maar kregen in Turkse handen een heel eigen karakter. De tango kwam naar Turkije vanwege de liefde die de vader des vaderlands voor de Argentijnse dans had opgevat. De rock reisde mee op de unieke gitaarklank van Hank B. Marvin en zijn Shadows. Na de intensieve behandeling die beide stijlen in Turkije ondergingen, brengen Het Tombaz Ensemble en Altin Gün deze unieke historische mengvormen weer helemaal bij de tijd. Reden voor Stan Rijven om er eens lekker diep in te duiken.
Water in alle toonaarden   Savina Yannatou en Lamia Beioui met Primavera en Salonico in het Bimhuis 20 maart, 2023 Je zou zomaar kunnen denken dat het zeskoppige ensemble waarmee de Griekse zangeres Savina Yannatou al ruim vijfentwintig jaar door de wereld trekt en albums maakt, haar begeleidingsgroep is. Historisch steekt het echter anders in elkaar. Primavera en Salonico  bestond al eerder en zocht in 1995 een zangeres voor een project met Sefardisch Joodse muziek uit Thessaloniki. Die vonden ze in Savina Yannatou en vanaf dat moment waren zij en het ensemble onafscheidelijk. Ook de Tunesische zangeres Lamia Bedioui behoort al langer tot de entourage van het gezelschap. Zo was ze te horen op de albums ‘Songs of the Mediterranean’ en ‘Terra Nostra’. In het nieuwe programma ‘Water Song’ (cd pas in het najaar verkrijgbaar) speelt ze voor het eerst een wat prominentere rol. Niet alleen neemt ze de liederen in het Arabisch voor haar rekening, ze zingt ook een aantal duetten met Yannatou. Zaterdagavond trad de groep op in het Amsterdamse Bimhuis. Ton Maas was er bij voor MixedWorldMusic.
Abebeat & Minyeshu jazz Ethiopische muziek beleeft comeback 13 maart, 2023 De revival van Ethio-jazz en -pop dient zich na enkele jaren stilte weer aan met het nieuwste album van zangeres Minyehsu en het debuut van de Etoto Band. Stan Rijven bezocht voor MixedWorldMusic het concert van de Etoto Band op 11 februari in Paradiso en dat van Minyeshu, een week later in het Bimhuis.
Eerste namen Music Meeting Festival Pinksterweekend 27-28-29 mei in Park Brakkenstein, Nijmegen 24 februari, 2023 Het Music Meeting Festival maakt de eerste namen bekend voor de 2023-editie die in het pinksterweekend 27-28-29 mei plaatsvindt in Park Brakkenstein in Nijmegen.
World Music Charts Europe - Maart 2023 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 maart, 2023 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
Savina Yannatou bezingt de vele gedaanten van water Interview met de Griekse chanteuse voorafgaand aan haar tour van 15-19 maart 2023 23 februari, 2023 Savina Yannatou, de Atheense zangeres met de bedwelmend mooie stem die al vele harten stal, komt in maart naar Nederland en België met een nieuw programma getiteld ‘Watersong’. Naast haar vaste gezelschap Primavera en Salonico geeft ook een oude bekende van Yannatou acte de presence: de Tunesische zangeres Lamia Bedioui.
World Music Charts Europe - Februari 2023 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 februari, 2023 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 42 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
La Reina del Metal in Muziekgebouw aan ‘t IJ Negende Flamenco Biënnale rinkelend van start 22 januari, 2023 Bij flamenco gaat het niet alleen om de muziek, maar ook en vooral om interactie, passie en energie. Fysieke aanwezigheid is daarom eigenlijk een vereiste om het echt te beleven. Vandaar de enorme opluchting dat de nieuwe, negende editie van de Flamenco Biennale eindelijk weer zonder coronabeperkingen in het theater kan plaatsvinden. Initiator en festivaldirecteur Ernestina van de Noort benadrukte het nog maar eens in haar welkomstwoord, zaterdagavond in Muziekgebouw aan ’t IJ. Het programma is zoals altijd gevarieerd en avontuurlijk, zoals al meteen duidelijk werd bij het bijzondere openingsoptreden van percussionist Enric Monfort en danseres Vanesa Aibar.
World Music Charts Europe - Januari 2023 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 januari, 2023 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 42 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
Indiase fluitisten Shashank Subramanyam & Pravin Godkhindi in Muziekgebouw aan 't IJ Onderdeel van de serie World: traditie en vernieuwing gaan hand in hand 14 februari, 2023 In april en mei zijn er in de serie World van Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam drie concerten. We belichten onder meer het concert van de Indiase fluitisten Shashank Subramanyam en Pravin Godkhindi op 22 april 2023.