On The Roof eert Felix Hildenbrand Twee avonden op het dak: 19 augustus en 15 september 8 augustus, 2023 De zomerse concertreeks On The Roof in Amsterdam-Noord verloor in april haar oprichter, programmeur, gastheer, (inval)muzikant en oliemannetje door het onverwacht overlijden van Felix Hildenbrand. Vandaar dit muzikaal eerbetoon aan de man die de afgelopen twaalf jaar heel wat mensen onvergetelijke muzikale momenten bezorgde op een unieke locatie in Amsterdam-Noord: het 'zitkuiltheater' op het dak van een bedrijfspand aan de Johan van Hasseltweg.
RIP Theo van Tol 5 augustus, 2023 Begin deze week overleed Theo van Tol, op de bühne sinds jaar en dag het onverstoorbare rustpunt van de Amsterdam Klezmer Band, die met zijn accordeon in veel opzichten de boel bij elkaar hield. Met zijn aantreden, eind 2001, was de bezetting van de band compleet. Hij was dan misschien niet de meest dynamische performer – daarvan telt de AKB er overigens genoeg – maar vervulde zijn rol met precisie. Ook als componist stond Theo zijn mannetje. Zijn stukken behoren tot de meest avontuurlijke in het repertoire van de band. STriCat, het trio dat Theo vormde met AKB-collega Gijs Levelt en cimbalist Bokkie Vink, vormde een perfecte uitlaatklep voor Theo’s nieuwe speeltje: zijn elektronische accordeon. Daarmee voorzag hij het ensemblespel waar nodig van een kamerbrede orkestpartij of een zoevende ‘contrabas’. Theo was al geruime tijd ziek en werd tijdens optredens vaak vervangen door Ellen van Vliet, een van de vaste invalkrachten van de AKB. Bij de jubileumtournee ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan van de band wilde hij per se nog aanwezig zijn. Fijn dat dat nog is gelukt.
World Music Charts Europe - Augustus 2023 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 augustus, 2023 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
Reportage over drie dagen Sounds of Diversity op North Sea Jazz 2023 Shakti, Somi, Salif en The Diaspora Suite - en nog veel meer! 10 juli, 2023 Een week na Keti Koti is daar North Sea Jazz, met als centraal thema 'Sounds of Diversity, a Shared Musical Heritage': tal van concerten gedurende drie festivaldagen die in het teken staan van de erfenis van slavenhandel en de koloniale tijd. De grand opening van het festival met The Diaspora Suite gaf meteen aan dat dit thema een prachtige, ontroerende keuze was. Naast dit thema waren er natuurlijk tal van ‘gewone’ concerten. Charlie Crooijmans doet uitgebreid verslag!
Voor de 34ste keer Afrikafestival in Hertme Veel primeurs, nieuwe programma-onderdelen en een groter festivalterrein 4 juli, 2023 Het Afrikafestival in Hertme beleefde afgelopen weekend zijn vierendertigste editie. Omdat het al sinds jaar en dag tot de meest toonaangevende in zijn soort wordt gerekend – en bovendien supergezellig is – waren maar liefst vier van de redacteuren van MixedWorldMusic aanwezig. Hieronder een overzicht van hun indrukken.
LaLaLand - The Magic of India | 8 & 9 juli Ruigoord Een bijzondere ode aan de kunst en cultuur van India 3 juli, 2023 Komend weekend vindt op Ruigoord vlak bij Amsterdam een tweedaags evenement plaats dat dient als actuele staalkaart van wat India allemaal te bieden heeft aan kunst en cultuur. Bovendien is het een ode aan Felix van Lamsweerde, de in 2021 overleden  etnomusicoloog die precies vijftig jaar geleden het eerste India Festival in ons land organiseerde. Op het programma staan meer dan dertig artiesten, van wie slidegitarist Debashish Battacharya de bekendste is. Behalve concerten zijn er (eigentijdse) theater- en dansvoorstellingen, meditatieworkshops, cricket- en hockeyclinics en natuurlijk een mela, een Indiase markt met eetstalletjes en kunstnijverheid.
World Music Charts Europe - Juli 2023 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 juli, 2023 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 44 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
Jazz en world moeten terug op op NPO zenders: na protestmars is petitieboek aan Tweede Kamer aangeboden: dinsdag 27 juni 2023 Petitieboek is aangeboden aan Tweede Kamer 27 juni, 2023 Eens waren er programma's waar jazz en world voorbijkwam op radio en tv, zoals Vrije Geluiden, Co Live, DWDD, en Matthijs Gaat Door. Nu is er op de radio alleen nog een themakanaal NPO Soul&Jazz, waar louter soul voorbijkomt.
Protestactie voor meer wereldmuziek en jazz bij de NPO Morgenmiddag half twee: aanbieden protestboek aan Tweede Kamer 26 juni, 2023 Qua wereldmuziek komt het bij de Nederlandse Publieke Omroep niet verder dan af en toe wat reggae en ook als het gaat om jazz uit eigen land is het bij de vaderlandse radio en tv kommer en kwel. Dat is natuurlijk al jaren zo, maar hopelijk komt er eindelijk verandering in nu muzikanten, liefhebbers en andere belanghebbenden gezamenlijk protest aantekenen. De NPO is weliswaar statutair verplicht om alle bevolkingsgroepen in Nederland te bedienen, maar de feitelijke programmering geeft een zeer vertekend (overwegend wit) beeld. Dat moet hoognodig veranderen!
Monica Akihary krijgt Boy Edgarprijs 2023 Gisteren bekendgemaakt - op 6 december de officiële uitreiking 24 juni, 2023 Met een nieuw Boi Akih album net uit en een bijzonder concert op North Sea Jazz in het vooruitzicht kreeg Monica Akihary gisteren het grote nieuws dat ze de belangrijkste prijs in de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek krijgt. Het Fonds Podiumkunsten maakte dit nieuws bekend tijdens het InJazz festival in Rotterdam, dat wordt georganiseerd door Buma Cultuur.   
Boi Akih presenteert nieuw album From and to Infinity in Bimhuis zaterdag 17 juni Albumrelease en concerttour 16 juni, 2023 Op 17 juni verschijnt het nieuwe album From and to Infinity van Boi Akih, een vierdelige compositie van gitarist-componist Niels Brouwer met teksten van vocalist Monica Akihary, samen de kern van de groep Boi Akih. Brouwer schreef dit werk oorspronkelijk voor het 70-koppige bamboefluit-orkest Molucca Bamboowind Orchestra uit Ambon Stad. Voor het nieuwe gelijknamige album zette hij de muziek om in arrangementen voor een unieke bezetting met orgels, blokfluiten, kora, percussie, gendèr (gamelaninstrument), gitaar en stem. De albumrelease wordt op 17 juni gevierd met een concert in het Bimhuis in Amsterdam.
Amsterdam Roots Festival zondag 25 juni in het Oosterpark Met Meral Polat Trio, Nusantara Beat, Ak Dan Gwang Chil, Florence Adooni, Shishani & Sisterhood en vele anderen 12 juni, 2023 Amsterdam Roots Festival op 25 juni 2023 is een groots openluchtfestival in het Oosterpark, Amsterdam. Het park wordt omgetoverd tot een kleurrijke wereld op zich, waarin je kunt navigeren tussen de World Stage, Moon stage, Super Nova, Kids Area en de Big Bang Stage. Met een grensoverschrijdend muziekprogramma, een spannend circus- en theaterprogramma, swingende urban dance performances en battles, een interactieve expositie van No Limits! Art Castle en volop kinderentertainment. En natuurlijk het heerlijkste eten op de Roots Bazaar. Het festival is gratis.