Mbongwana Star terug in de Benelux Broeierige dansmuziek uit stadsjungle Kinshasa dinsdag 8 maart, 2016

Meng Congolese soukousgitaren en rumbavocalen met spacey elektronica, rock, funk en reggae, en je krijgt Mbongwana Star. Deze Congolese zevenmansformatie herrees uit de as van Staff Benda Bilili, de deels uit gehandicapte straatmuzikanten bestaande groep uit de Congolese hoofdstad Kinshasa, die in 2013 uitelkaar spatte. Twee voormalige muzikanten van Staff Benda Bilili, de aan rolstoelen gekluisterde zangers Coco Ngambali en Theo Nsituvuidi, vormden een nieuwe groep: Mbongwana Star. Verleden jaar zorgde dit gezelschap al voor de nodige muzikale opwinding in Bimhuis, Rasa en Music Meeting, terwijl concerten op het Afrikafestival en Roots Open Air op het laatste moment werden afgezegd wegens ziekte. Eind maart/begin april is Mbongwana Star terug in de Benelux voor een serie concerten.


door Bas Springer

Staff Benda Bilili veroverde een aantal jaren geleden de wereld met een broeierige mix van Congolese rumba, blues, funk en reggae. Niet alleen de fysieke beperkingen van een aantal door polio getroffen groepsleden trokken de aandacht, ook de deels zelfgemaakte instrumenten waren een verhaal op zich. Wantrouwen over een eerlijke verdeling van de opbrengsten deed Staff Benda Bilili in 2013 uit elkaar barsten. In 2014 maakte Staff Benda Bilili een opmerkelijke terugkeer, zij het in een gewijzigde bezetting.

Doorstart met nieuwe krachten
Twee voormalige leden van Staff Benda Bilili, de zangers Coco Yakala Ngambali en Theo Nzonza Nsituvudii, richtten een nieuwe groep op met jonge Congolese muzikanten op drums gitaar en percussie en de Ierse bassist/producer Doctor L., artiestennaam van Liam Farrel. Zij kozen voor de naam Mbongwana Star, wat zich laat vertalen als Ster van de Verandering. Een toepasselijke naam, want deze zeven muzikanten brengen een nieuw geluid dat behoorlijk afwijkt van de Congolese soukous zoals we die kennen. Hun broeierige en hypnotiserende mix van soukous, rumba, techno, rock, funk en elektronica representeert het leven in de metropool Kinshasa, een stadsjungle waar miljoenen mensen proberen te overleven.

Lof voor plaatdebuut
Mbongwana Star debuteerde verleden jaar met de cd From Kinshasa, die werd uitgebracht door het Engelse label World Circuit. Een nogal opmerkelijke keuze, aangezien World Circuit vooral faam geniet als het label van de Cubaanse Buena Vista Social Club en van Malinese sterren als Oumou Sangaré en Ali Farka Touré. De cd werd wereldwijd lovend ontvangen. Zo schreef Mixed-medewerker Ben Ackermans: 'From Kinshasa is zo'n snelkookpan als de stad zelf. Een rijkdom aan ideeën – sommige lijken nog niet helemaal uitgewerkt – typeert het album. Dat laat zich beluisteren alsof je in koortsige dromen bent beland. Advies: niet onderdrukken, maar meevliegen.'

Luister hier naar het album - scroll door de tracks met >|Te gast bij MixedWorldMusic
Eind mei 2015 trad Mbongwana Star op de Music Meeting in Nijmegen op. Voorafgaand aan dit concert werd de Mixed Media Lounge aangedaan voor een live-interview. Lees er hier over en bekijk de videoVervolgens werden twee geplande concerten op het Afrikafestival in Hertme en Roots Open Air in Amsterdam op het laatste moment afgezegd wegens ziekte. Wie verleden jaar de band de miste, krijgt binnenkort alle gelegenheid om deze energieke muzikanten uit Kinshasa aan het werk te zien.

Concerten
do 24 maart - Bird, Rotterdam,
vr 25 maart - Grand Theatre, Groningen
za 26 maart - Paard van Troje, Den Haag
zo 27 maart - AB, Brussel
zo 3 april - Paradiso Noord, Amsterdam

Bezetting:
Coco Yakala Ngambali: zang | Théo Nzonza Nsutuvuidi: zang | Jean-Claude Kamina Mulodi alias R9: gitaar, zang | Randy Makana Kalambayi: drums | Rodrick Matuzolele | Dialungana alias Sage: percussie, zang | Liam Farrell alias Doctor L: basgitaar | Kala: gitaar, zang 


meer nieuws
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024
KV Express en Tref begeleiden Balfolk in Amsterdam e.o.
woensdag 17 januari, 2024
Dubbelconcert Dareyn Q.7 en Tony Overwater’s Spirits ft. Rima Khcheich
maandag 15 januari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 januari, 2024