De medewerkers van MixedWorldMusic.com tipten de bezoekers van deze site voor het eerst in de maand oktober. Die pagina is zo goed gelezen dat we deze concert- en uitgaanstips voort gaan zetten. Wat tippen we als het beste, het meest bijzondere, het onmisbare op de Nederlandse en Belgische podia in de maand november 2010?
De maand november wordt een overvolle world music maand, met diverse mooi geprogrammeerde festivals en prachtige concerten. Op deze pagina halen we alleen de heel speciale tips naar voren. Zie voor de overige concerten en festivals de agenda en de artikelen elders op deze site. Wil je wekelijks op de hoogte worden gehouden van wat er de komende tien dagen staat te gebeuren in Nederland en België, schrijf je dan in voor de MixedWorldMusic.com Nieuwsbrief via https://www.mixedworldmusic.com/informatie/subscribe.php
De highlights die de medewerkers van MixedWorldMusic.com voor de novembermaand selecteerden volgen hieronder.
Spok Frevo Orquestra
Deze 18-koppige bigband uit de Braziliaanse regio Pernambuco verrast door hun krankzinnig hoge tempo, hun swingende arrangementen, en hun precieze samenspel. ‘Spok’ is de roepnaam van de muzikale leider Inaldo Cavalcante de Albuquerque, en ‘Frevo’ zijn verschillende stijlen die vooral met Braziliaanse Carnaval in verbinding gebracht worden. Tijdens de concerten van Spok Frevo Orquestra zal zeker iedereen staan te dansen. (nov: 4, De Warande, Turnhout; 7, CC De Spil, Roeselaere; 11, De Oosterpoort, Groningen, 13, Bimhuis, Amsterdam)
Tcheka
De jonge Kaapverdische singer-songwriter neemt de luisteraar mee in zijn universum: originele en fonkelende songs, losjes gebaseerd op ritmes als de batuque, met een ruimtelijke begeleiding van percussie, gitaar, en hier en daar een ijle afrolatintrompet of bezeten accordeon. Dan ontketenen de drums of slaat Tcheka zijn gitaar ruig aan, maar meestal klinkt zijn hese, hoge stem troostrijk en sussend, met wat geluidseffecten als regen of bestekgerinkel voor nog meer sfeer. Tcheka bubbelt, bruist en funkt. (nov: 4, Rasa, Utrecht; 5, Zuiderpershuis, Antwerpen; 7, Tropentheater, Amsterdam)
Tin Hat Quartet
Bluegrass & country meets eigentijds klassiek en meer. Kamermuziek voor de 21ste eeuw door een van de leukste ensembles die de VS rijk zijn. Als trio waren ze al geweldig, in kwartetbezetting is het allemaal nóg spannender. (nov: 5, Rasa, Utrecht; 17, Bimhuis, Amsterdam)
Mamady Keïta & Sewa Kan
Hij is misschien wel ’s werelds beste djembéspeler. Hij komt met zijn twaalfkoppige band Sewa Kan de release van het album Hakili vieren, verreweg zijn sterkste album tot nu toe. Keïta combineert een geweldige techniek en enorme kracht met een grote dosis souplesse, elegantie en gevoel voor performance. Hij pusht zijn percussiegroep Sewa Kan continu voorwaarts en neemt het publiek daar genadeloos in mee. Een optreden met percussie, zang en dans uit Guinee. (nov: 5, Maison de la Culture, Namen; 6, CC Ter Vesten, Beveren; 10, CC, Kortrijk; 19, Palais des Beaux Arts, Charleroi; 20, CC Leopoldsburg; 21, Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven; 24 en 25, La Molière, Brussel; 26, CC Belgica, Dendermonde; dec: 5, Maison de la Culture, Tournai
Latin Dance Night
Als je dit jaar maar naar één latinconcert gaat, laat het dan dit event in Groningen zijn. De crème de la crème van wat er zich tussen New York, Miami en Cuba afspeelt op het gebied van salsa, timba en son is hier vanavond aanwezig. Wat nog over is van de oude garde van Buena Vista Social Club vertolkt stemmige boleros en son montunos, zanger Cheo Feliciano – inmiddels ook al 75 – laat een zweem van zijn verleden met Tito Rodríguez, Joe Cuba en Fania herleven; La Excelencia verblijdt de toehoorder met rauwe onstuimige salsa uit New York, en Timbalive brengt de beste timba van Miami. (nov: 6, De Oosterpoort, Groningen)
Cabo Verde Festival
De formule die in het begin van het jaar werd toegepast met het Antillen Festival past De Doelen nu ook toe op Kaapverdië. Dus dat wordt een heel leuke, mooie avond met een mix van concerten, optochten, een Kaapverdisch muziekcafé, een Kaapverdisch restaurant en een dansworkshop op instapniveau. Ontdek de achtergronden van de Kaapverdische muziek door middel van films, de Mixed Media Lounge met interviews met de musici en korte akoestische optredens en een inleiding door Guy Ramos, expert op het gebied van Kaapverdische cultuur. Maar de concerten staan natuurlijk centraal: Mayra Andrade, Gitaartrio Armindo Pires, Johnny Fonseca en Paulo Bouwman, Bawtuquinhas PBS, Rotterdão Top met Américo Brito, Grace Évora, Dina Medina, Johnny Ramos en Laise Sanches, begeleid door het Codarts World Music Orchestra o.l.v. Carlos Matos met een ritmesectie bestaande uit Grace Évora, Johnny Fonseca, Manu Soares en Danilo Tavares, DJ K-LO en Flexi Live. (nov: 6, De Doelen, Rotterdam)
Cheikh Lô op Amsterdam World
In het weekend van 6 en 7 november vindt de derde editie plaats van Amsterdam World. Zie daarvoor het artikel elders op deze site. Op zondag 7 november wordt het festival afgesloten met een concert van Cheikh Lô, die onlangs het prachtige album Jamm afleverde, met muziek die alle grenzen overschrijdt, met een stevige worteling in de Senegalese mbalax. (nov: 7, Melkweg, Amsterdam)
Carolina Chocolate Drops
De term ‘geuzennaam’ kenden ze nog niet, maar ze hebben hem wel onmiddellijk in gebruik genomen. Na ruim een eeuw is de banjo eindelijk weer terug in zwarte handen en de Chocolate Drops zijn op afstand haar sympathiekste ambassadeurs. Eén punt van kritiek: de Engelse folk kunnen ze maar beter met rust laten. Zie ook het interview met de band, elders op deze site. (nov: 10, Rasa, Utrecht; 11, AB, Brussel; 12, De Zwerver, Leffinge; 13, Melkweg, Amsterdam; 14, Merleyn, Nijmegen)
Acoustic Africa
Brussel doen ze op 28 oktober al aan, maar in november is het Rasa in Utrecht dat twee dagen het Acoustic Africa project mag presenteren, met Habib Koité, Afel Bocoum en Oliver ‘Tuku’ Mtukudzi, drie gelouterden in het Afrikaanse gitaarvak. (nov: 12 en 13, Rasa, Utrecht).
Ensemble Trys Keturiose
Een Litouwse avond tijdens het Baltic Festival (11 t/m 14 november): van polyfonie tot laptopkwartet. De beste manier om een traditie voort te zetten, is haar te vernieuwen. Ensemble Trys Keturiose zingt sutartinès, traditionele polyfone liederen uit het 16de eeuwse Litouwen. Daarna een nieuwe multimediacompositie van componist Rytis Mažulis, en een concert van laptopkwartet Twentytwentyone. (nov: 12, Concertgebouw Brugge)
Natacha Atlas
Ze is een van de grote sterren van de wereldmuziek. Heeft al heel wat wegen verkend, maar is sinds de albums Ana Hina en Mounqaliba helemaal terug bij haar roots. Ze brengt een unieke mix van Arabische en Noord-Afrikaanse muziek, en westerse elektronica. In haar songs wordt het lyrische karakter van de klassieke muziek verbonden met het poëtische karakter van de Arabische muziek. Westers klassieke strijkinstrumenten als de cello en de viool worden geplaatst naast traditionele Arabische instrumenten als de ney en de qanun. Klassiek Arabische dichtkunst naast abstract impressionisme; en traditionele Arabische percussie naast jazz. (nov: 13, Zuiderpershuis, Antwerpen; 18, De Oosterpoort, Groningen; 25, LantarenVenster, Rotterdam; 27, Melkweg, Amsterdam
Contrabanda in Paradiso
Het Contrabanda Festival kent een spectaculaire programmering. Op 12 november speelt AfroCubism in de Rabozaal van de Melkweg, op 13 november Spok Frevo Orquestra in het Bimhuis, maar zondag 14 november wordt de échte festivaldag met een verrassende encounter van de Amsterdam Klezmer Band met Kyteman, de hilarische André Hazes-reggae van Jah6, Hanggai, Kuenta i Tambú, Bomb Diggy en DJ Tommi. Niet te missen. (nov: 14, Paradiso, Amsterdam)
M.I.A.
Controversiel, intrigerend, expolsief, Srilankaanse roots die niet verloochend worden. Haar derde album /\/\/\Y/\ is al even sensationeel als de vorige twee. Een cocktail van pop, dancehall, dubstep, hiphop, electro en manipulatieve mediakunst. (nov: 25, Paradiso, Amsterdam)