Amsterdam Klezmer Band presenteert Bomba Pop in TivoliVredenburg Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet maandag 19 februari, 2024

De Amsterdam Klezmer Band gaf in de uitverkochte Cloud Nine zaal van TivoliVredenburg een zeer feestelijk concert met alle nummers van hun recente album Bomba Pop en bovendien stukken die niet op cd zijn uitgebracht maar waarvan sommige wel te vinden zijn op een cassette die na het concert te koop was. Rik van Boeckel bezocht de voorstelling voor MixedWorldMusic.com.


door Rik van Boeckel (foto's Eric van Nieuwland)

Altsaxofonist en zanger Job Chajes was degene die het publiek aanspoorde om te gaan dansen. Naast de vaste bandleden Jasper de Beer (bas), Joop van der Linden (trombone, gitaar), Alex Kopyt (zang, percussie), Janfie van Strien (klarinet), Gijs Levelt (trompet) en Ellen de Vries (accordeon) waren ook drummer Haye Jellema en zanger Salah Mesbah van het Amsterdams Andalusisch Orkest van de partij.

Geen houden meer aan
Het concert begon meteen met de zeer swingende boogaloo-track Choices And Consequences, dat live niet anders klonk als op de cd. Daarna volgden Do It In Amsterdam en On Mala, buitengewoon fraai gezongen door Alec Kopyt uit Odessa en met een trompetsolo van Gijs Levelt. Thuis krijg je al de neiging om te dansen bij de cd, maar live was er in de volle zaal geen houden meer aan. Deze uitgelaten en feestelijke sfeer werd af en toe afgewisseld met rustige momenten. Echt te gek was Joey’s Hora, met een sax solo van Job Chajes. Fire, op de cd gezongen door Brenna MacCrimmon, kreeg nu een sterke vertolking door Salah Mesbah, die ook bij enkele andere nummers van zich liet horen.

Eerbetoon aan Theo van Tol
Tijdens A Greater Plan van Jasper de Beer liet Chajes het publiek meeklappen. Hij legde het publiek ook uit dat producer Dunkelbunt, pseudoniem van Ulf Lindemann, niet alles geschikt had gevonden voor de cd, maar live ging Job desalniettemin rappen. Takah Zhizn van het album Mokum uit 2012 werd fraai gezongen door Alec Kopyt. Met Just A Thought als eerbetoon stond de AKB stil bij het overlijden van medeoprichter en accordeonist Theo van Tol vorig jaar. Diens rol in de band wordt sindsdien door met name Ellen van Vliet met verve vervuld. Het zorgde voor een ontroerend moment.

Samen dansen zorgt voor hilariteit
Daarna volgden nummers als Kesikköprü van het album Zaraza (2008), Sha Sha Di Sviger Kumt en Kolo Beli Luk. Job Chajes nodigde het publiek uit om samen te dansen. Tijdens de het nummer Photophobia gaf hij aan hoe dat moest: naar voren, naar achteren, opzij en draaien. Het zorgde voor veel hilariteit. Daarna volgden Mesafesofi en het hitgevoelige Bomba, dat door Alec, Job, Gijs en Salah vierstemmig werd gezongen. Sluitstuk van het concert was Op Je Hoede van het album Blitzmash uit 2014. Het superenthousiaste publiek vroeg uiteraard om een toegift en dat werden er vier, waaronder albumtrack Sirens Of Amsterdam en Bomba A Capella, waarbij Job Chajes het publiek de frase ‘Ai Ai Bomba’ liet meezingen Daarmee kwam een zeer feestelijk concert ten einde.


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024