Monica Akihary
Boi Akih: From and to Infinity – Boy Edgar Prize Concert   Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden zaterdag 27 januari, 2024

Onlangs werd Monica Akihary als eerste vrouw van kleur onderscheiden met de Boy Edgar Prijs voor jazzmusici. De jury riep haar unaniem uit tot winnaar van deze prijs, de belangrijkste in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek. Zij ontving de onderscheiding onder meer vanwege het indrukwekkende oeuvre dat ze samen met haar partner Niels Brouwer heeft opgebouwd voor hun groep Boi Akih. In het kader van de Boy Edgar Prijs Tournee doet Boi Akihh op 3 februari Leiden aan.


van de redactie (foto's Ton Maas)

De muziek van Boi Akih voert je langs alle windstreken van de wereld. Het in Amsterdam gevestigde gezelschap combineert muzikale tradities uit de Molukken, Bali, Nederlandse jazz, geïmproviseerde muziek, Indiase klassieke muziek en traditionele Afrikaanse muziek. From and to Infinity zag het licht in 2019, toen gitarist Niels Brouwer het werk schreef voor een 70-koppig Moluks bamboefluitorkest. Voor de het gelijknamige album en de uitvoering van vandaag keerde hij de compositie binnenstebuiten voor een unieke bezetting met orgels, blokfluiten, kora, gitaar en stem. Speciaal voor deze tournee wordt het kwintet uitgebreid tot sextet met de percussioniste Bintou Kouyate uit Guinee. Ze was de eerste Afrikaanse vrouw die als percussioniste op tournee ging met Mory Kante in Europa!

Samen met de Hongaarse blokfluitist Dodó Kis, koraspeler Sekou Dioubate uit Guinee en pianist Nora Mulder is het album opgenomen in het Orgelpark in Amsterdam, gebruik makend van de unieke orgels die daar aanwezig zijn. Speciaal voor de live-optredens speelt Nora Mulder op een draagbaar orgel met in totaal 219 pijpen. Brouwer en Mulder hebben dit orgel samen omgebouwd om het geschikt te maken voor deze muziek.

Het album voert je mee op de golven naar het Molukse eiland Ambon. De zee, vertolkt door het orgel, verbindt het met de rest van de wereld. Bereid je voor op een reis van contrasten en parallelle universums. Je zult zang in een oude taal ervaren, de vurige adem van het orgel, de microtonale toetsen van Balinese toonladders, het heldere tokkelen op de gitaar en de West-Afrikaanse kora, een blokfluit en een schurende elektrische gitaar met percussie. Het is akoestisch versus elektronisch, mechanisch versus organisch, sferisch versus ritmisch.

Monica Akihary voice, bass kalimba, live sequencer / Niels Brouwer guitars, prepared guitar, analog synth / Sekou Dioubate 35-string kora, slitdrum / Dodó Kis blokfluiten / Nora Mulder kistorgel / Bintou Kouyate percussion

Aanvang concert: 20:30 uur
Plaats: QBUS-zaal BplusCMiddelstegracht 123Leiden
Prijs: €17,00 / studerenden €10,00

 

 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024