Tref
Parallelle universa in de folkwereld KV Express en Tref begeleiden Balfolk in Amsterdam e.o. woensdag 17 januari, 2024

Grote namen uit de Belgische neo-folkscene, die zelden of nooit in Nederland concerteren, doen ons land wel degelijk met regelmaat aan. Ze bedienen dan echter geen luisterpubliek maar danslustigen in de 'verborgen' wereld van de Balfolk.


door Ton Maas

Zo'n twintig jaar geleden was het Boombal in de gelijknamige Gentse straat de aftrap van een rage die zich in sneltreinvaart over Europa verspreidde: Balfolk. Volksdansen als bourree en schottische – decennia lang verguisd als behorend tot het geitenwollensokkendomein – werden door een qua leeftijd zeer gemêleerd publiek omarmd en enthousiast bedreven, veelal beleid door live-muziek. En het zijn niet de minsten die zich daarvoor 'lenen': KV Express, het trio van trekharmonicaspecialiste Sophie Cavez, en het trekzakmonster Tref, bestaande uit topspelers Wim Claeys en Didier Laloy met hun leermeester Bruno LeTron, doen de komende weken ook Nederland aan en spelen zelfs in de hoofdstad, waar van zoiets als een folkclub al tientallen jaren geen sprake meer is.

Fervente balfolkliefhebbers hebben zich inmiddels goed georganiseerd en huren zo nodig in de eigen omgeving zaaltjes af om hun passie te kunnen beoefenen. Sophie Cavez en basgitaarwizard Bo Waterschoot staan donderdagavond 18 januari bijvoorbeeld in Mezrab aan het IJ, maar op de site van het theater is daarvan geen spoor te bekennen, vanwege de onderhuursituatie. Tref geeft begin volgende maand acte de présence in Diemen, in Theater De Omval, maar ook daar is het zoeken naar relevante informatie. Die wordt namelijk vooral gedeeld via het eigen netwerk van de balfolkliefhebbers. Gelukkig is er de website balfolk.nl die een actueel overzicht biedt van alle evenementen in het land.

Aan niet dansend luisterpubliek is vast niet overal gedacht, maar in Mezrab is een tribune voor wie zich zonder al te veel fysieke inspanning aan de muziek wil laven, zo is mij door de organisatie verzekerd. Laat je dus niet weerhouden, want de muziek van deze toppers is te goed om alleen aan het dansvolk over te laten!


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024