RIP Sara Tavares woensdag 22 november, 2023

Gisteren bereikte ons het bericht dat de Kaapverdische zangeres Sara Tavares op 19 november in haar woonplaats Lissabon is overleden. Ze was 45 jaar. In 2005 brak Tavares wereldwijd door met het prachtige album 'Balancê'. Eerder had ze al het gospelalbum 'Sara Tavares and Shout' (1996) uitgebracht alsmede de cd 'Mi Ma Bô' (1999). In 1994 vertegenwoordigde ze Portugal tijdens he Eurovisie Songfestival. Na het verschijnen van haar albums 'Alive in Lisboa' (2008) en 'Xinti' (2009) werd bij Sara een hersentumor vastgesteld, waardoor ze niet langer kon optreden, maar in 2018 keerde ze onverwacht terug met een nieuw album – 'Fitxadu'. Ze trad vervolgens ook op in De Doelen.


door Rik van BoeckelTavares werkte bij leven samen met onder meer fadozangeres Ana Moura, met Boy Gé Mendes en met Lokua Kanza. Tijdens een interview uit 2009 vertelde ze over haar muziek: ‘Ik luisterde veel naar Amerikaanse soul en r&b en ontdekte in die tijd ook de Afrikaanse muziek. Lokua Kanza en Boy Gé Mendes hebben me veel geleerd daarover. Mijn album Mi Ma Bô hield qua stijl het midden tussen r&b en Afrikaanse muziek’.

Op Balancê combineerde Sara de melancholie van de Kaapverdische morna en de opgewekte toon van de coladeira met afrobeat, Angolese semba en reggae. Ook interpreteerde ze traditionele Kaapverdische ritmes op haar eigen manier en combineerde die op Xinti met reggae en jazz. Over hoe ze als songwriter te werk ging, vertelde ze: ‘Ik begin meestal te improviseren op gitaar en daarna komen de woorden. Die voeg ik vervolgens samen tot een gedicht en daarna werk ik de melodie verder uit.’

Ze vertelde ook dat de puls van haar muziek creools is. Daarmee bedoelde ze dat haar werk alles uit de Portugees sprekende wereld omvat: invloeden uit Cabo Verde, Portugal, Brazilië, Angola en Mozambique. Zelf noemde ze haar muziek niet Kaapverdisch maar Afro-Portugees, want ze ontwikkelde haar stijl in het multiculturele Lissabon, waar ze werd geboren als kind van Kaapverdische ouders. Haar moeder kwam van het eiland Santo Antão en haar vader van het eiland Santiago. Tijdens een interview uit 2018 vertelde ze: ‘De akkoorden voor mijn songs haal ik uit traditionele stijlen als morna en coladeira. Zo is een van de nummers op Fitxadu gebaseerd op de coladeira, maar de sound is meer urban, meer stads. Ik woon in de stad en in Europa. De traditionele funana wordt gespeeld op accordeon en ferrinho, een ijzeren staaf. Maar in Praia, de Kaapverdische hoofdstad op Santiago, wordt ze nu gespeeld op elektrische gitaar en drums.’

Tijdens hetzelfde interview vertelde Tavares dat ze nog steeds dol is op Amerikaanse gospel, soul en r&b, van de muziek van Stevie Wonder, Whitney Houston en Aretha Franklin. En uiteraard ook op de liederen van Cesária Evora. ‘Geweldig hoe zij een lied interpreteerde!’ Dat kon Sara op haar manier overigens ook. Met haar is een geweldige Kaapverdische zangeres heengegaan.


meer nieuws
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024
KV Express en Tref begeleiden Balfolk in Amsterdam e.o.
woensdag 17 januari, 2024
Dubbelconcert Dareyn Q.7 en Tony Overwater’s Spirits ft. Rima Khcheich
maandag 15 januari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 januari, 2024