foto Emmanuel Pampuri
Enerverend optreden Algerijnse groep Lemma in Den Haag Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement zondag 10 september, 2023

Lemma, een groep van zeven vrouwelijke muzikanten uit Algerije, bracht tijdens het Gnawa Festival in Korzo op enerverende wijze de muziek uit de Saoura regio en de stad Béchar naar een Nederlands podium. Het gaat om vier muziekstijlen uit het zuiden van de Algerijnse Sahara: Zaffâni, Hadra, Al-farda en Gnawi. De muziek van de Saoura, soms traag en loom, soms levendig en deinend, blijft herkenbaar aan de instrumenten en de plaats die het lichaam inneemt. De stem en de handen blijven de belangrijkste instrumenten, waaraan de percussie is verbonden. Tijdens het optreden werd uiteraard aandacht besteed aan de enormde aardbeving die Marokko de voorgaande nacht trof en werden de aanwezigen verzocht om geld te doneren voor hulp aan de duizenden slachtoffers.

door Rik van Boeckel (tekst en foto's)
 
Lemma werd zes jaar geleden door zangeres, percussioniste en danseres Souad Asla opgericht. De groep bestaat verder uit de zangeressen/percussionisten Rabia Boughazi, Sabrina Cheddad, Aziza Tahri, Zohra Kherabi, Khedidja Anebi en Mebrouka Brik. Geleid door Souad Asla zingen de kleurrijk geklede vrouwelijke muzikanten terwijl ze tegelijkertijd spelen op Noord-Afrikaanse percussie-instrumenten: darbuka, bendir en de t’bal trommel. De muzikanten van Lemma mengen genres. Ze vertolken teksten die zijn ontleend aan de mystieke odes en smeekbeden uit de Hadra-sessies, evenals passages uit enkele bekende Malhûn-teksten. Lemma behandelt zowel triviale als serieuze zaken.

Enthousiast reagerend publiek
Het werd een geweldige avond met prachtige muziek, zang en Noord-Afrikaanse Sahara-ritmiek! Lemma betekent ontmoeting en het was inderdaad een zeer bijzondere ontmoeting tussen de groep en het enthousiast reagerende publiek.
Als eerste zongen de vrouwen Sidi Moulana. Het lied begint met handgeklap en vervolgens krachtige zang. Al meteen kreeg je bij wijze van spreken zin om te dansen, wat vervolgens ook gebeurde nadat Souad Asla zelf was begonnen te dansen, aangevuurd door de schitterende percussie. Daarmee werd een feestelijke sfeer gecreëerd. Er volgden nog vele liederen, zoals Anna Machouk, Bismillah Bdina en Zinne Lemma. Tussendoor verwees Souad naar de aardbeving in Marokko en zei: 'Onze vrienden in Marokko mogen niet vergeten worden!'
 
Dansen op gnawamuziek
De zang van de zeven vrouwen is zo enerverend dat je erdoor wordt meegesleept, al versta je er geen iota van. Bovendien is deze rituele gnawa muziek bij vlagen duidelijk trance-opwekkend Toen Souad begon te dansen, was ze heel even gesluierd. Vanuit het publiek werden vooral vrouwen uitgenodigd om mee te komen dansen. Zo werd iets van de sfeer uit het zuiden van de Algerijnse Sahara in Korzo tot leven gewekt. Tegen het eind van het optreden, tijdens de liederen Houbi en Baba Mimounz, was vrijwel het voltallige publiek aan het dansen. Net als bij de zeer terecht afgedwongen toegift Koumou Koumou – een fantastische afsluiting van een bijzonder goed en enerverend concert!

Het Gnawa Festival in Den Haag kan ook vandaag nog worden bezocht:
13.00-14.30 Gnawa jam-sessie
13.00-19.00 Djemaa Lfnaa Bazaar in Amare
14.30 workshop Gembri leren begrijpem door Khalil Mounji (in het Engels) in Amare
16.00 concert Hind Ennaira en Amsterdams Andalusisch Orkest in Amare
17.00-19.00 Het Gnawa Groove lab  


meer nieuws
Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen
zondag 9 juni, 2024
Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw
dinsdag 4 juni, 2024
Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord
dinsdag 4 juni, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 juni, 2024
Hartverwarmende muziek uit de hele wereld in Amersfoort
dinsdag 28 mei, 2024
Meer dan 50 Indiase concerten en optredens
dinsdag 28 mei, 2024
Nieuwe klanken met eeuwenoude wortels
zondag 26 mei, 2024
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024