Hij was de sleutelfiguur in het centrum van antdictatoriaal, progressief muzikaal verzet halverwege de jaren zestig in Bahia, Brazilië. Gilberto Gil werd gevangen gezet, maakte muziek vanuit ballingschap, maar werd in 2003 ook politiek op het schild gehesen als minister van Cultuur van Brazilië. Inmiddels 81 is hij bezig aan zijn afscheidstournee en deed daarbij 23 juli 2023 het Concertgebouw in Amsterdam aan.
door Pieter Franssen
foto's live door Helga Wildeman, portretfoto door Pedro Napolinari
De rijzige, vitale Gil trakteert ons op een extra lange show, vol classics. De sfeer is als in een voetbalstadion, refreinen worden massaal meegezongen. Zijn 11-koppige band met zijn zoon als musical director, twee kleinzoons voor het steviger werk en dochter Preta, die deel uit maakt van een met vlagen engelachtig hoog zingend trio. In Bob Marley’s Time Will Tell klinken ze als de I Threes.
Liefde voor reggae
Gilberto Gil heeft zijn liefde voor reggae nooit onder stoelen of banken (ook niet die van het Concertgebouw) geschoven. Naast discojazzfunk, maracatu en samba put de reus uit Bahia uit repertoire dat in de ondertoon regelmatig leunt op Marley’s melodieuze structuren. Zijn begeleiders, met onder anderen een saxofonist, een trompettist/fluitist en een percussionist geven hem alle ruimte in nummers als Expresso 2222 en Maracatu Atomico.
Festa tropicalia total
Mooi is ook het akoestische duonummer door een zittende Gil en zijn gitarist. Na 19 nummers feest voor de vele Braziliaanse mensen en een handjevol Vriendenloterijpubliek is het tijd voor de ultieme toegift. Zijn handelsmerk. Zinderend gespeeld, met uitzinnige dansers. Het is de climax van Gil en Familia's joyeuze Toda Menina Baiana Farewell to Amsterdam concert; een festa tropicalia total, gegrondvest op potente samba-, bossa- en maracatu-stijlen.
Toda Menina Baiana in Het Concertgebouw, met een mobiel gefilmd vanuit het publiek