Blokkenschema zaterdag 27 mei 2023
Blokkenschema zondag 28 mei 2023
Blokkenschema maandag 29 mei 2023
In het pinksterweekend: 3 dagen Music Meeting Festival - wat kan je gaan zien? Pinksterweekend, 27, 28 en 29 mei 2023 zaterdag 20 mei, 2023

Komend weekend gaat het Music Meeting Festival van start in Nijmegen. Lees er alles over in dit uitgebreide artikel met veel audio en video. Onder aan het artikel alle acts plus wat je in de All Ears Area kan verwachten, waar je de journalisten van MixedWorldMusic zal tegenkomen bij de live-interviews en mini-concerten! Inclusief blokkenschema!


'The light is always changing' - dat is het motto van Music Meeting 2023: 'We maken wereldwijd radicale veranderingen mee, we reageren daarop en geven niet op. Het licht kan in alle opzichten veranderen - zoals we ervaren dat de tijden ten goede of ten kwade veranderen. Maar we geloven wel in 'the beautiful of tomorrow' (Pharoah Sanders), laat het het Pinksterweekend in Nijmegen zijn waar we het leven, de klank en het samenzijn kunnen vieren. Ongeacht wat dan ook. Van Hongaarse donkere gitaarfolk tot Afrikaanse beats, van de Franse avant-garde tot Sámi yoik uit het noordelijkste deel van de wereld, de music meetings zullen samenkomen van alle hoeken van de wereld...' aldus het motto van het volgens de redactie van MixedWorldMusic mooiste muziekfestival van Nederland.

Kaarten zijn te koop via musicmeeting.nl


door Ton Maas en Erk Willemsen

Vroeger, ach vroeger kon je uit de naam van een festival nog afleiden wat voor muziek er te verwachten viel. North Sea Jazz en Pinkpop lieten daarover geen enkel misverstand bestaan, hoewel...? Bij festivals die de afgelopen tien, twintig jaar hun opwachting maakten, zie je dat meestal elke genre-aanduiding vermeden wordt. Namen als Le Guess Who en Into the Great Wide Open verraden weinig tot niets over de programmering.

Het probleem zit ’m natuurlijk niet in de naamgeving, maar in het steeds verder vervagen van de grenzen tussen muzieksoorten, genres en stijlen. Wat dat betreft neemt Music Meeting een bijzondere plek in omdat de naam precies aangeeft wat de voornaamste missie van het festival is: het creëren, organiseren en faciliteren van muzikale ontmoetingen. De specifieke achtergrond van de muzikanten die de ontmoeting aangaan, is secundair - mag van alles zijn.

Music Meeting is dus geen jazzfestival, al valt er op dat vlak meestal heel wat te genieten. Ook klinkt er altijd muziek uit andere delen van de wereld, maar een wereldmuziekfestival is het ook niet. Wat je wel kunt zeggen, is dat improvisatie altijd een belangrijke pijler is geweest. In de beginjaren lag de nadruk op de ontmoeting tussen westerse (veelal Nederlandse) jazzmuzikanten met collega’s uit andere improviserende tradities. Denk aan Afrikaanse, Arabische of Indiase muziek.

De verhoudingen zijn in de loop der jaren wel veranderd. Rond de eeuwwisseling was het aandeel ‘wereldmuziek’ groter dan nu, in elk geval waar het pure, onversneden tradities betreft. Ook drukken programmeurs en artistiek leiders een eigen stempel. Zo ook Martyna van Nieuwland, die dit jaar het stokje overneemt van Maite Hontelé, die weer de opvolger was van Wim Westerveld. Het programma voor 2023 omvat duidelijk meer jazz dan de afgelopen jaren en er is uiteraard ook bijzondere muziek uit Martyna’s geboorteland Polen te horen.

Luister naar de podcast die Music Meeting maakte om het thema 'change' toe te lichten. Met onder anderen Andrea Voets, Esinam, Jamika Ajalon, Peter Somuah, Emine Bostanci, Latarnik (EABS), Soma Nové (Mordái) en Raquel Kurpershoek Jaldón.ADJA
Opvallend is het ook dat Music Meeting zaterdag 27 mei om 16.00 uur op het grote Nikko podium geopend wordt door de soulful R&B van ADJA, de Belgisch-Senegalese zangeres die zich het afgelopen jaar in de kijker heeft gespeeld.  


Jelena Popržan Quartett

Ondertussen start het het kwartet van de Servisch-Oostenrijkse altvioliste, zangeres, geluidskunstenaar en bandleider Jelena Popržan het programma in Mystic, het feeërieke podium in de Hortus. In de ongebruikelijke bezetting van contrabas, cello, altviool, stem en klarinet/altsax horen we een klankpalet dat tot in alle uithoeken wordt benut met likkebaardend lekker ensemblespel.


All Ears Area

Zoals de vaste lezers van deze website weten is MixedWorldMusic al vele jaren betrokken bij het podium waar de festivalartiesten voor of na hun optreden worden geïnterviewd en mini-concerten spelen, waar je als publiek met je neus bovenop kan zitten. Voorheen was de titel Mixed Media Lounge, sinds vorig jaar is dit podium nog uitgebreid naar de All Ears Area.
In de All Ears Area wordt uiting gegeven aan het festivalmotto ‘The light is always changing’, met interviews, lezingen, films en korte optredens van onder anderen de Amerikaanse performer Jamika Ajalon, de Ghanese zanger en saxofonist Gyedu-Blay Ambolley (foto) & trompettist Peter Somuah,  en de Japanse zangeres en satsuma-biwaspeler Junko Ueda. Op zaterdag starten we daar met een interview en mini-concert van Marja Mortenssen & Daniel Herskedal die later op de dag in Mystic hun volledige concert zullen spelen. Het volledige programma van de All Ears Area vind je onder in dit artikel.


Marja Mortenssen & Daniel Herskedal

Marja Mortenssen is Noorse, maar zingt in de taal van haar volk, de Sami. Tubaspeler en trompettist Daniel Herskedal heeft een achtergrond in impro en jazz. Samen maken ze muziek die diep geworteld is in oude tradities, maar niettemin zeer eigentijds klinkt.


Mystic 
Music Meeting heeft door de jaren heen een vast publiek opgebouwd. Er zijn zelfs bezoekers die louter voor het programma op het Mystic-podium het festival bezoeken. Het is een mooie boswandeling van vijf minuten om van het festivalterrein naar de Hortus te lopen. 

We noemden al de concerten van het Jelena Popržan Quartett en het duo Marja Mortenssen & Daniel Herskedal, maar er is natuurlijk veel meer op het podium van Mystic. Jelena Popržan komt op zondag terug, maar dan solo.

Op zondag staat ook Multifarious op het programma, een trio van banjoïst Paul Elwood, saxofoniste Sue McKenzie en celliste Susan Mayo. Vrije improvisatie is bij dit avontuurlijke drietal de kern, dus het gaat er soms behoorlijk wild aan toe, maar Multifarious kan ook perfect in elkaar haken en super strak swingen op het scherpst van de snede.


Op Tweede Pinksterdag speelt het Chieko Donker Duyvis Ensemble. Chieko is een zangeres, cellist, componist en bandleider uit Amsterdam. Samen met haar zeskoppige ensemble ontwikkelde ze een idioom waarin de Braziliaanse choro, jazz en kamermuziek samenvloeien tot een bruisend mengsel dat zowel dartel en lichtvoetig als emotioneel diepgravend kan zijn.

 

 


Heel bijzonder wordt het optreden van Maria Mazzotta samen met accordeonist Antonino de Luca op het Mystic-podium. Als de Italiaanse zangeres een dramatisch levenslied inzet, schuwt ze het grote gebaar niet, maar als een nummer er om vraagt, kan ze ook ragfijn schilderen met haar stem. Verbazing alom als ze meteen daarna een scherp rafelrandje tevoorschijn tovert, maar je rolt pas echt van je stoel als ze geheel onverwacht een scheur opzet die je eerder zou verwachten bij een hardrock- of flamencozangeres. 

 
Jamie Peet is dit jaar Artist in Residence
Elk jaar kiest Music Meeting een muzikant die in diverse settings te zien is tijdens het festival. Dit jaar is dat drummer Jamie Peet. Hij is een van dé grote vernieuwende drummers van dit decennium. Hij is door de lezers van Slagwerkkrant in 2020 verkozen tot jazzdrummer van het jaar, maar om zijn stijl tot jazz te beperken doet hem zwaar tekort. Hij incorporeert gewoonweg álle stijlen in zijn innoverende spel. 

Jamie is tijdens Music Meeting te horen in drie concerten. Op zaterdag is er het speciaal voor dit festival opgezette project met drie jonge talenten van de ArtEZ University of the Arts.

Voor de zondag heeft Jamie speciaal voor deze gelegenheid een heel bijzonder trio samengesteld, met naast hemzelf gitarist Reinier Baas en de Zweedse superbassist Peter Eldh: het Jamie Peet New Trio.

Op maandag speelt hij met het duo waarmee hij het publiek op tal van podia en festivals al steil achterover heeft doen slaan: Jamie Peet & Niels Broos. Het toetsen-drumsduo slecht improviserend alle genres. Jazz wordt hiphop wordt rock, wordt trance, wordt jazz, wordt fusion, wordt triphop, of alles juist andersom. Wat dit avontuur nergens laat ontsporen, is de groove. Broos en Peet hebben de groove in hun hart, in hun hoofd, in hun vingers, hun vezels. Het zorgt ervoor dat je als luisteraar dit bijzondere tweetal ook geen moment kwijtraakt. Juist die groove, die heerlijke, vette groove, geeft de richting aan en dus nemen je die afslag zelf ook. En op het podium komt deze muziek nog meer tot leven, zie en hoor je twee muzikanten volledig in elkaars wereld opgaan.

 

ESINAM
Music Meeting doet haar naam eer aan door ontmoetingen te creëren. De Belgisch-Ghanese multi-instrumentaliste Esinam, die de traditionele Afrikaanse (club)muziekscene samenbrengt, deelt op zaterdag het podium met de Zuid-Afrikaanse gitarist Sibusile Xaba en op zondag met de Finse saxofonist Linda Fredriksson. Luister naar Esinam's album Shapes in Twilights of Infinity.

 


LIRAZ
De bekroonde Israëlisch-Perzische zangeres Liraz maakt een opwindende mix van traditioneel-moderne ritmes met gebruik van retro-Perzische geluiden. Haar recente album Roya is een uitnodiging om te dromen: anthems, liefdesballades, glinsterende dansmuziek uit het Midden-Oosten. Liraz speelt met haar formatie maandag het afsluitende concert op het Nikko-podium. 

COLECTIVA
Het allerlaatste concert van het Music Meeting Festival 2023 vindt maandag 29 mei plaats op het Ziro-podium. Bij het uit louter vrouwelijke musici bestaande Colectiva uit Engeland hoor je pittige grooves, uit de rijke latin-traditie, verenigd met een vleugje jazz.


Het concert EABS meets Jaubi is een bijzondere ontmoeting waarin urban en traditionele muziek uit Noord-India samenkomen, gepresenteerd door de jonge Poolse spirituele jazzband EABS en musici van de band Jaubi uit Pakistan.

We zien verder uit naar het éénvrouworkest van de Finse Maija Kauhanen, de Poolse jazz van het Anna Marija Jopek Quartet, en naar Kutu dat vrije impro en Azmari sounds uit Addis Abeba laten horen, en zeker ook naar FaKruTu Dakar Edition, in samenwerking met Senegalese musici.

Nieuw op Music Meeting zijn interdisciplinaire projecten. Het festival smeedt sterkere banden met andere kunstvormen, zoals spoken word van de Amerikaanse performer Jamika Ajalon in het concert Jamika & the Argonauts.Ook is er de geluidsinstallatie Objet Sonore, gecureerd door bassist Luc Ex. Hij selecteerde de Argentijnse saxofoniste Ada Rave, stemfenomeen Annelie Koning en De Kift-zanger Ferry Heyne om op te treden met deze installatie.

De Hongaarse dark-folk band Mordái maakt zijn opwachting met een optreden én met een film. De Colombiaanse Meridian Brothers brengen eclectische elektronische muziek met funk, latin-rock en een vleugje psychedelica. De Ghanese highlife-muzikant Gyedu-Blay Ambolley & His Sekondi Band zal optreden met de in Nederland zo gevierde special guest trompettist Peter Somuah.


Het festival presenteert jaarlijks jonge musici van eigen bodem. Emine Bostanci is een Turkse kemenche-virtuoos. Ze kan worden geassocieerd met hedendaagse muziek, klassiek Turkse muziek en jazz. Zij presenteert drie projecten op Music Meeting, waaronder het project Ancient Istanbul Tales. De Armeense, in Nederland woonachtige bassist, componist en dirigent Ardashes Agoshian is via een compositie-opdracht aan dit project verbonden.

PoiL Ueda
Tot slot willen we hier wijzen op een heel bijzonder project dat we gezien hebben op de Womex World Music Expo 2022 in Lissabon, en daar diepe indruk maakte door de combinatie van de Franse artrock band PoiL en de Japanse zangeres en biwa-speelster Junko Ueda. De muziek is enerzijds hallucinerend, filmisch en ideaal om je ogen te sluiten en je naar ongekende werelden te laten meevoeren. Anderzijds staat de muziek bol van hevige erupties en zijn er momenten van totale gekte. 

Dit is de video-opname die we in Lissabon met een iPhone maakten: een goede indruk van deze positieve gekte! 

Tot op Music Meeting! Wij hebben er heel veel zin in! 

Kaarten zijn te koop via musicmeeting.nl

Dagkaart 32,-. Driedagenkaart 82,-.
Jongeren van 16-26 jaar betalen respectievelijk 19,- en 49,-.

Tickets MM Afterparty in Merlyn kosten 7,50.

Kinderen tot 16 jaar hebben gratis toegang tot het festival.

MixedWorldMusic is partner van Music Meeting.

Music Meeting Festival
Pinksterweekend 27, 28 en 29 mei
Park Brakkenstein, Nijmegen
Tickets: Musicmeeting.nl

DE VOLLEDIGE LINEUP VAN DRIE DAGEN MUSIC MEETING! Voor het digitale blokkenschema klik hier.

Zaterdag 27 mei 2023
Park open: 15:00  
Programma: 16:00 – 00:00

 

All Ears Area

 

Mini Meeting

 

Bestel je tickets hier

 

Zondag 28 mei 2023
Park open: 13:00 
Programma: 14:00 – 23:30

All Ears Area

 

Bestel je tickets hier

AFTERPARTY Zondag 28 mei 2023

Music Meeting Festival x Rainbow Collective Festival
23:00 – 03:00

Zondag sluiten we de festivaldag af in poppodium Merleyn

Bestel je tickets hier

 

Maandag 29 mei 2023
Park open: 13:00
Programma: 14:00 – 22:00 

  • Maija Kauhanen One-woman-band uit Finland
  • Liraz De Israëlisch-Perzische zangeres keert terug met een opwindende mix van traditioneel-moderne ritmes en retro-Perzische geluiden
  • COLECTIVA Opwindend en gelaagd, afro-latin ontmoet jazz in deze Britse band
  • PoiL Ueda Bloedstollend spannende ontmoeting tussen traditionele Japanse zang en Franse progrock
  • Jamie Peet & Niels Broos Groove in hart, hoofd, vingers en vezels van Hollandse bodem
  • Emine Bostancı: Dareyn Quartet Europa en Turkije op lyrische wijze met elkaar vervlochten
  • Maria Mazzotta AMOREAMARO Bittere liefde in alle toonaarden en kleuren uit het zuiden van Italië
  • MORDÁI Hongaarse volksmuziek vernieuwend en met grote intensiteit gespeeld
  • Chieko Donker Duyvis Ensemble Uniek mengsel van Braziliaans, klassiek en vrije improvisatie
  • Objet Sonore - Luc Ex with guest Ferry Heyne

 

All Ears Area

 

Bestel je tickets hier


meer nieuws
Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen
zondag 9 juni, 2024
Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw
dinsdag 4 juni, 2024
Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord
dinsdag 4 juni, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 juni, 2024
Hartverwarmende muziek uit de hele wereld in Amersfoort
dinsdag 28 mei, 2024
Meer dan 50 Indiase concerten en optredens
dinsdag 28 mei, 2024
Nieuwe klanken met eeuwenoude wortels
zondag 26 mei, 2024
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024