Komende dinsdag viert World Music Forum NL haar 15-jarig bestaan met een expertmeeting overdag, en een Old Routes New Routes dubbelconcert met FraKuTu Dakar Edition en SonCe in de avonduren.
Old Roots New Routes is een concertserie in het leven geroepen door het open source netwerk World Music Forum NL. Dinsdagavond 1 november spelen in dat kader twee formaties in Cloud Nine van TivoliVredenburg.
SonCe Trio is een fascinerende mix van cello, synthesizers, blaasinstrumenten en Oekraïens folk-repertoire.
Bezetting: Cengiz Arslanpay (TR/NL) - fluit, modulaire synthesizers; Maryanka Golovchenko (UA/NL) - zang; Pau Sola Masafrets (Cataluña, SP/NL)- cello.
FaKruTu Dakar Edition is een gepassioneerd powerhouse van gerenommeerde muzikanten uit NL Senegal en de VS.
Bezetting: Sean Fasciani ( VS/NL)- bass, Stefan Kruger (NL)- drums, Mark Tuinstra (NL)- gitaar; Mola Sylla (SE/NL) - zang; Oké Sène (SE/NL)- percussie; Bao Sissoko (SE/NL)- kora.
DJ Soulbird zorgt tussen de programmaonderdelen door voor warme, funky, eclectische grooves.
Dubbelconcert SonCe en FaKruTu Dakar Edition
Dinsdag 1 november, 20.00u (deuren 19.30), TivoliVredenburg, Utrecht
Info en tickets (€ 17,50)
World Music Forum NL Expertmeeting
Overdag organiseert World Music Formum NL in datzelfde Cloud Nine van TivoliVredenburg een expertmeeting. Hosts Stan Rijven en Maite Hontelé reflecteren met gastsprekers op de fluïde grenzen tussen genres en disciplines, de rol van de media en op de veranderde dynamiek tussen muziek en publiek.
Yassine Boussaid is directeur-bestuurder van de Meervaart: 'Een broeinest van creativiteit, nieuwe aanwas en bijzondere bezoekers'. Hij heeft onder de vlag van de Meervaart in Amsterdam sinds begin jaren ’10 diverse muzikale producties opgezet zoals het Ud Festival en het Amsterdams Andalusisch Orkest.
Arne Dee is ruim 15 jaar werkzaam als beleidsmedewerker bij de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) waar hij zich onder meer bezig houdt met het verzamelen en presenteren van branchegegevens. Daarnaast is Arne actief als dataconsulent van het Europese netwerk voor poppodia Live DMA, zelfstandig adviseur, boekingsagent en festivalprogrammeur.
Mehdi Maréchal is raadgever rond diversiteit, inclusie en participatie binnen de cultuursector in België. Hij werkte als programmabeheerder Midden-Oosten bij Oxfam, was stafmedewerker Interculturaliteit en cultuurparticipatie bij Demos, het Vlaamse kenniscentrum rond participatie en democratie, en directeur van het Vlaams-Marokkaanse culturenhuis Darna. Sinds 2021 is Mehdi aan de slag als consulent bij OP/TIL, het Vlaams Steunpunt voor bovenlokaal cultuurbeleid, en als freelance raadgever voor inclusie en participatie in de Vlaamse muzieksector.
Dareyn zal tijdens de expertmeeting een optreden verzorgen. Dareyn creëert dialogen waarin onuitgesproken verhalen zich in de verbeelding van de luisteraar nestelen.
Bezetting: Emine Bostanci (TR/NL) - kemenche; lyra, zang; Maya Fridman (RU/NL) - cello/zang; Modar Salama (SYR/NL) - percussie.
Spotlights
World Music forum NL presenteert jaarlijks een aantal onderscheidende, talentvolle in Nederland gevestigde world-acts. De drie formaties die deze eerste november optreden, Dareyn, SonCe Trio en FaKruTu Dakar Edition zijn dit jaar geselecteerd door juryleden: Loubna El Boujoufi (TivoliVredenburg), Francis de Souza (Podium de X/ Houtfestival), en Danka van Dodewaard (Amsterdam Roots Festival).
15 jaar World Music Forum NL
In 2006 startte World Music Forum NL als open source netwerk ter versterking van de Nederlandse ‘world’ sector. Natuurlijk kijkt Stan Rijven tijdens de expertmeeting terug op die historie: 'Om de toekomst te verkennen moet je het verleden kennen’. In de de context van globalisering geeft hij een overzicht van de verschillende world trends die zich in Nederland manifesteerden. Zelf noemt hij het liever ‘Dutch delta sounds’ in plaats van ‘wereldmuziek’, een container begrip dat aan vervanging toe is. Daarom ook aandacht voor de receptie in de muziekpers waar benamingen als ‘tropical’, ‘urbano’ of ‘en verder’ onze kantelende tussentijd markeren.
15 jaar geleden startte World Music Forum NL met een 10-puntenplan. Directeur Sonja Heimann: 'De meeste van die 10 punten hebben we kunnen realiseren; we hebben inmiddels meer dan 100 World Blend Café’s georganiseerd, waar de sector telkens weer bij elkaar komt, we organiseren vertegenwoordiging op muziekbeurzen zoals Womex, hebben de ‘Who-is-Who’ gids gerealiseerd, promotie-cd's gereleased en er is uitgebreid kwantitaief onderzoek gedaan.'
World Music Forum NL maakt na vijftien jaar de balans op. Waar staat de sector? Hoe ziet de toekomst er uit? Of je nu programmeur, manager, promoter, boeker, muzikant of beleidsmaker bent: hoe positioneren je je in deze kantelende tijd die in het teken staat van talrijke transities?
Aanvankelijk stond de viering in 2021 gepland,maar wegens corona is besloten dit een jaar te verplaatsen. Deze mijlpaal biedt extra aanleiding om de sector dit jaar onder de aandacht te brengen. Hiertoe ligt de focus op herstel van de sector onder meer door voortzetting van de World Blend Café-netwerkactiviteiten, het presenteren van veelbelovende showcases, een conferentie, het aanjagen en agenderen van discussies en samenwerkingen en het signaleren van kansen, innovaties entrends. Naast het herstel van de sector binnen Nederland, is het tijd om mogelijkheden in het internationale veld te herijken.
WMF wil in dit fluïde tijdperk juist houvast, klankbord, inspiratie en perspectief op herstel aan het veld bieden, met een blik op de toekomst. Daarbij staat continuïteit van de kernactiviteiten van WMF als netwerk, platform en aanjager centraal. De nieuwe ontwikkelingen als gevolg van de Covid-epidemie vragen om extra wendbaarheid bij de organisatie. Er zal meer worden ingespeeld op het combineren van live- & onlineactiviteiten, rekening houdend met meerdere scenario’s. Vernieuwing van de online-activiteiten van het platform speelt hierbij een belangrijke rol.
15 jaar WMF NL
Dinsdag 1 november, 14.00-18.00u, Cloud Nine, TivoliVredenburg, Utrecht
Info en tickets (€ 12,50)