Pablo Rodríguez en George Dumitriu van het NSSQ met Hawa Kasse Mady Diabaté
Trio Da Kali met North Sea String Quartet

Bassekou Kouyaté & Ngoni ba

Trio Da Kali + NSSQ en Bassekou Kouyaté + Ngoni ba Applaus maskeert contrast in Concertgebouw woensdag 10 november, 2021

Eigenlijk zou ngoni-virtuoos Bassekou Kouyaté met zijn band op 9 november in de kleine zaal van het Amsterdamse Concertgouw het hele avondprogramma voor zijn rekening nemen, maar vervolgens werd ook nog Trio Da Kali toegevoegd alsof het om een support act ging en geen double bill. In plaats van het Amerikaanse Kronos Quartet, waarmee het nieuwe supertrio uit Mali wereldfaam vergaarde, traden ze aan met het in Nederland gevestigde North Sea String Quartet. En dat bleek een gouden greep.


door Ton Maas

Voor Bassekou Kouyaté en zijn groep Ngoni ba – voor de gelegenheid gereduceerd tot het eigenlijke familiebedrijf met echtgenote, zoons en neef – leek het gisteravond in Amsterdam een gespreid bedje. En dat werd het ook, getuige de ovatie en het gejoel waarmee de groep na de pauze werd verwelkomd. Het enthousiasme waarmee het publiek een uur lang maar blééf klappen en krijsen van opwinding, was echter niet helemaal verdiend, zeker niet in contrast met het diep doorvoelde optreden van Trio Da Kali vóór de pauze, waar bovendien het plezier vanaf straalde.

Doorvoeld vs. routineus
Waar Ngoni ba vooral glijdt op geoliede routine en steeds verder afdrijft van Afrikaanse traditie in de richting van westers entertainment met een Afrikaans tintje – naast de traditionele watertrommel staan tegenwoordig hi-hat en bekken en Bassekou trekt bij het soleren graag het ‘moeilijke’ gezicht waar rockgitaristen in grossieren – zocht Da Kali het juist in de ontmoeting tussen Afrikaanse en westerse traditie. Bij het North Sea String Quartet zijn ze in dat opzicht in zo mogelijk nog betere handen dan bij Kronos. Niks ten nadele van de Amerikanen, maar zelfs als er nog niet eens geïmproviseerd wordt en de groep zich keurig aan de uitgeschreven arrangementen houdt, hoor je de losjes wiegende heupen meteen doorklinken in hun spel.

Subtiele verwijzingen vs. platte citaten
Heel duidelijk werd de tegenstelling tussen vóór en na de pauze manifest aan Mamadou Kouyaté, zoon van Bassekou, die in beide ensembles de bas-ngoni voor zijn rekening neemt. Bij Da Kali was zo te zien de kledingkeuze vrij en zorgde hij bovendien met vrijzinnige en speelse loopjes voor spannende contrasten, terwijl hij bij pa in meerdere opzichten in het gelid moest. Daar was al het spektakel zorgvuldig uitgekiend en gedoseerd. Waar je bij Trio Da Kali kon gniffelen om de subtiele verwijzingen naar de jazz die Lassana Diabaté in zijn virtuoze spel op de balafon vervlocht en de blue notes die violist Pablo Rodríguez in het ensemblespel injecteerde, was het soms geheel van de traditie losgezongen solistisch gefreak van Bassekou op zijn ngoni ronduit vermoeiend, met name tijdens een monotone en oeverloos lang uitsponnen quasi-blues die was opgedragen aan de Amerikaanse bluesgigant Taj Mahal.

Toch iedereen blij
In de reacties vanuit de goed gevulde zaal was van dat contrast eigenlijk niets te merken. De overgrote meerderheid van de aanwezigen had blijkbaar gewoon een puike avond en gaf daar ook luidkeels uiting aan. Voor Kouyaté en de zijnen was dat natuurlijk mooi meegenomen, maar zelf had ik liever gehad als Trio Da Kali samen met de ‘jonge honden’ van het NSSQ het hele concert had mogen verzorgen.

Het optreden van Trio Da Kali met het North Sea String Quartet was onderdeel van Music Meeting Concerts. Meer daarover vind je hier.meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 augustus, 2022
maandag 1 augustus, 2022
zondag 31 juli, 2022
Impressies van twee festivals in het hoge noorden
dinsdag 26 juli, 2022
Primos Del Norte, Dareyn en FaKruTu Dakar Edition
maandag 18 juli, 2022
maandag 18 juli, 2022
zondag 17 juli, 2022
Drie dagen 'All Ears'
vrijdag 8 juli, 2022
zondag 3 juli, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 juli, 2022