Het jaar 2020 volgens Rene van Peer Redacteuren van MixedWorldMusic blikken terug op 2020 - en vooruit! donderdag 31 december, 2020

MixedWorldMusic publiceert jaarlijks de MixedWorldMusic jaarlijst, resultaat van de Top 10 lijstjes die de redacteuren van MixedWorldMusic opstelden. 
In afzonderlijke artikelen hebben een aantal redacteuren de toelichtingen, terugblikken en vooruitzichten gepubliceerd. 

Klik hier voor de MixedWorldMusic jaarlijsten van 2020
inclusief een Spotify-playlist. 

In deze aflevering van de serie komt René van Peer aan het woord, met zijn Top 10, terugblik op 2020 en vooruitblik op 2021. 


De Top 10 van 2020 van René van Peer 

1.   Large Unit & Fendika - Ethiobraz2.   Eddy & the Ethiopians - E&EII

3.   V/A - Zam Groove

4.   Fra Fra - Funeral Songs

5.   V/A - Léve Léve: São Tomé & Principe sounds 70s-80s

6.   V/A - The Harry Smith B-Sides

7.   V/A - London Is the Place for Me 7 & 8 (Calypso, Palm-Wine, Mento, Joropo, String Band; Lord Kitchener in England)

8.   Dewa Alit & Gamelan Salukat - Genetic

9.   Asiq Nargile - Qerib Heyat

10. V/A - Sound Portraits from Bulgaria, A Journey to a Vanished World

 

Beste world heruitgave
Dat zijn er twee: The Harry Smith B-Sides (foto) en Sound Portraits from Bulgaria. Allebei schitterend uitgevoerd. De eerste, uitgebracht door het uitzonderlijke label Dust-to-Digital, bevat de keerzijden van de nummers die Harry Smith in 1952 voor Folkways opnam in zijn baanbrekende Anthology of American Folk Music, bijeengebracht in een kistje en voorzien van uitgebreide informatie. De tweede bevat twee cd’s met merendeels oude opnamen uit Bulgarije in een boek met het vierkante formaat van een lp-hoes. Beide met veel zorg uitgevoerd.

 

Concert, festival (live of gestreamd)
Een concert met een liederencyclus van Amin Ebrahimi tijdens de Gaudeamus Muziekweek rond teksten van de soefi dichter en filosoof Jalaleddin Rumi. Klassiek in bezetting met piano en zanger, maar in de uitvoering opvallend trouw aan de Iraanse achtergrond van de componist. muzikaal intens. Alleen jammer van de onderbrekingen waarin Rumi-expert Sipko den Boer uitleg gaf bij elk volgend lied, een uitleg die je meteen weer vergat wanneer de muziek begon.

 

Beste boek
Dat zijn er eigenlijk twee: de boeken met cd’s die Michael Baird heeft samengesteld met muziek uit Zambia. Samen geven ze een prachtig (maar vanzelfsprekend niet uitputtend) overzicht van wat er in dat land gebeurt. Met liefde samengesteld en uitgevoerd. Mooie foto’s. Schitterende muziek.


Meest veelbelovende artiest
Asiq Nargile, een vrouwelijke bard uit Georgië in de traditie van de Azeri, is nog niet eerder in onze contreien geweest. Die zou echt een keer naar Nederland moeten komen, zodra dat weer mogelijk is.

2021
De hoop en verwachting dat we Covid-19 eindelijk achter ons kunnen laten en weer naar concerten en festivals kunnen gaan. En als vurige wens: dat de idiote dictators collectief ten onder gaan. Trump eerst. Dat de rest vervolgens moge omvallen als evenzovele dominosteentjes.

 

 


meer nieuws
35ste editie met lintje voor programmeur Rob Lokin
dinsdag 9 juli, 2024
maandag 1 juli, 2024
dinsdag 18 juni, 2024
Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen
zondag 9 juni, 2024
Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw
dinsdag 4 juni, 2024
Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord
dinsdag 4 juni, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 juni, 2024
Hartverwarmende muziek uit de hele wereld in Amersfoort
dinsdag 28 mei, 2024
Meer dan 50 Indiase concerten en optredens
dinsdag 28 mei, 2024