Eergisteren verscheen hij nog in de videomeeting over zijn meest recente release Rejoice, met Hugh Masekela. Gisteren is hij op 79-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. De grondlegger van de afrobeat is niet meer.
Tony Allen is er altijd prat op gegaan uitvinder van ‘de afrobeat’ te zijn. Met de opnames uit 1966 met Fela Kuti, vastgelegd op de compilatie Lagos Baby, werd dit ook ontegenzeggelijk bewezen. Ongelofelijk hoeveel stijlen hij toen al in zijn drumspel mixte: soul, funk, latin. Maar nog frappanter is dat hij op dit fundament van genres de geheel nieuwe stijl afrobeat bouwde, onafhankelijk van alle drumstechnieken- en grooves die op dat moment de ronde deden in de wereld. Tegendraads snare- en bassdrumspel, licht gespeeld, gedurfd, pionierend, groovend. Niémand speelde zo toen, inmiddels 54 jaar geleden.
Alleen Tony Allen. De afrobeat-uitvinder.
Luister naar Ororuka, een historisch document, uit 1966.
Zijn laatste album
Op 20 maart 2020 kwam Rejoice uit, de plaat waarvoor hij met de Zuidafrikaanse trompettist Hugh Maskela in 2010 de basis legde en afgelopen zomer afmaakte. Luister naar de eerste maten en je hoort Tony Allen in vol ornaat.
Eergisteren verscheen hij nog in een videomeeting met de neef van de inmiddels overleden Masekela en platenbaas Nick Gold, de man die ook achter Buena Vista Social Club zit met zijn label World Circuit. Het zou zijn laatste publieke optreden worden. Volg het uitgebreide gesprek hier:
Een zeldzame opname van een concert in Fela Kuti’s eigen Kalakuta club in Lagos, 1977:
The Good, The Bad & The Queen
In juni 2019 stond Tony Allen nog met Damon Albarn’s band The Good, The Bad & The Queen in Paradiso, een van de vele side-projecten van Allen. Hij speelde ook veel in clubs, met dj’s als Jeff Mills bijvoorbeeld. En hij heeft een enorme discografie van eigen platen opgebouwd. Scroll maar eens door deze Spotify playlist die we maakten.
Voorbeeld van een typerende Tony Allen-groove:
Wat is afrobeat nou eigenlijk?
Afrobeat is een term die vaak valt. Wat is het nu eigenlijk precies? Tony Allen: ‘Het mixen van West-Afrikaanse ritmes, zowel traditioneel als highlife, met jazzgrooves’. Waarvan akte. Tony Allen, dank voor je afrobeat! (Erk Willemsen)