Patricio Wang

Neco Novellas en Ernst Reijseger vervolgen serie Old Roots, New Routes 1 februari-23 mei: Mundus Quartet, Neco Novellas & Ernst Reijseger, Raj Mohan, Mozaiek Ensemble, Patricio Wang & Ensemble mmv Marja Vuijsje, Tarmonica woensdag 1 januari, 2020

Op zaterdag 1 februari 2020 is een nieuwe cyclus van de inmiddels vermaarde concertserie Old Roots, New Routes van start gegaan, met dit keer 9 concerten, vooral in Amsterdam, maar ook in Utrecht en Rotterdam. De opmerkelijke, semi-akoestische formaties die dit keer aantreden zijn het Mundus Quartet, Neco Novellas & Ernst Reijseger, Raj Mohan, het Mozaiek Ensemble, Patricio Wang & Ensemble en Tarmonica. De kaartverkoop is begonnen!


Opening van het seizoen door Mundus Quartet
Mundus Quartet opende 1 februari het nieuwe seizoen in de Amstelkerk Amsterdam: evocatieve improvisaties uit de muziektradities van de Zijderoute, de Mediterranée, de Balkan en Brazilië bij elkaar. Met deze filmische reis roept het Mundus Quartet een voorbije wereld op, tegelijkertijd een wenkend perspectief verklankt in onweerstaanbare soundscapes.
Sjahin During (percussie), Juliano Abramovay (gitaar, ud), Emine Bostanci (kemenche, zang), Bence Huszar (cello).

Lees de recensie van dit concert elders op MixedWorldMusic

Neco Novellas en Ernst Reijseger vervolgen de serie op 21 en 22 februari in Rotterdam en Amsterdam. 
 
Het is de derde editie van deze boeiende concertserie. Old Roots, New Routes loopt dit seizoen tussen 1 februari en 23 mei. Verderop in dit artikel vind je uitgebreide toelichtingen en video’s, maar we beginnen met de concertdata en ticketgegevens.


OLD ROOTS, NEW ROUTES 2020 

Mundus Quartet (TR/NL/BR/HU) Première
za 1 februari Amstelkerk, Amsterdam Tickets 

Neco Novellas & Ernst Reijseger (MZ/NL)
vr 21 februari  LantarenVenster, Rotterdam Tickets   
za 22 februari – Amstelkerk, Amsterdam Tickets 

Raj Mohan & Ensemble (SR/DE/NL)
vr 20 maart  TivoliVredenburg, Utrecht Tickets 
za 21 maart  Amstelkerk, Amsterdam Tickets 

Mozaïek Ensemble (SY/FR/NL) Première
za 18 april  Amstelkerk, Amsterdam Tickets 

Patricio Wang Ensemble, m.m.v. Marja Vuijsje (CL/NL) Bevrijdingsconcert
di 5 mei  De Duif, Amsterdam Tickets 
za 16 mei  TivoliVredenburg, Utrecht Tickets 

Tarmonica (GR /IR/ID)
za 23 mei  Amstelkerk, Amsterdam Tickets 

Ieder concert start met een korte inleiding en na afloop is er gelegenheid om na te praten met de musici.

Tickets Amstelkerk/ de Duif – Amsterdam
Passepartout 6 concerten Amsterdam  85,- (in plaats van 111,-): Klik hier


Oude muziektradities uit andere culturen ontwikkelen zich in de Lage Landen langs verrassend nieuwe lijnen. Die kruisbestuiving heeft geleid tot een nieuw muzikaal idioom, met verrassende impulsen voor bestaande genres. Ongemerkt en dikwijls onzichtbaar zijn ze onderdeel geworden van ons muzieklandschap.

Voor de derde keer biedt Old Roots New Routes een podium aan deze ‘Dutch delta sounds’  met opmerkelijke, semi-akoestische formaties. De musici zijn geworteld in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika en bloeiden op in de Nederlandse klei. Samen met Nederlandse zielsverwanten slaan ze vanuit hun ‘old roots’ nieuwe wegen in. 

Ieder concert krijgt een deskundige inleiding, inclusief interviews met de groepsleden. Na afloop kan er informeel met hen worden nagepraat. In samenwerking met Stadsherstel Amsterdam worden vijf concerten gerealiseerd in de Amstelkerk en één concert in De Duif. Daarnaast twee optredens in TivoliVredenburg (Utrecht) en één in LantarenVenster (Rotterdam).

 

DE FORMATIES 

Mundus Quartet
Een concert van het Mundus Quartet is als een filmische reis door de Oude en Nieuwe Wereld. Mundus-oprichter Sjahin During is door de wol geverfd als het aankomt op het mengen van muziekculturen, met indrukwekkende ensembles als Tarhana, Arifa en Namibian Tales. Het Mundus Quartet brengt evocatieve improvisaties uit de muziektradities van de Zijderoute, de Mediterranée, de Balkan en Brazilië bij elkaar. Met deze filmische reis roept het Mundus Quartet een voorbije wereld op, tegelijkertijd een wenkend perspectief verklankt in onweerstaanbare soundscapes.

Musici: Sjahin During (percussie- TR/NL), Juliano Abramovay (gitaar, ud- BR), Emine Bostanci (kemenche, zang- TR), Bence Huszar (cello- HU)

za 1 februari Amstelkerk, Amsterdam Tickets 

 


Neco Novellas & Ernst Reijseger

Een wel heel bijzonder duo! Neco Novellas is een stemkunstenaar, die met gitaar en loops een en vernieuwend geluid produceert waarin jazz en pop versmelten met de chopi-muziek uit zijn moederland Mozambique. Ernst Reijseger is de briljante cellist, die al even eigenzinnig Afrikaanse tradities met Europese impro combineert. Twee aan elkaar gewaagde zielen in harmonie op hetzelfde akkoord!

Musici: Neco Novellas (gitaar, zang, electronica-MOZ), Ernst Reijseger (cello- NL)

vr 21 februari  LantarenVenster, Rotterdam Tickets   
za 22 februari – Amstelkerk, Amsterdam Tickets 

 


Raj Mohan & Ensemble

Als achterkleinkind van Indiase contractarbeiders verhuisde Raj Mohan vanuit Suriname naar Nederland. Hij ontpopt zich tot een charismatisch singer-songwriter, die de blues vertolkt, om het even gezongen in het Hindi, Urdi of Srangani. Daarin combineert Mohan klassieke liederen uit Noord-India (ghazals) met zelfgeschreven repertoire. Het kloppend hart van zijn performance vormt de verborgen geschiedenis van de ‘Kantráki’. Na de officiële afschaffing van de slavernij (1863) verscheepte Nederland tussen 1873-1916 zo’n 35.000 Indiase contractarbeiders naar Suriname. Het transportschip Lalla Rookh werd sindsdien het  symbool van deze postkoloniale ‘slavernij’ die in 2023 uitgebreid wordt herdacht. Hun nazaten (350.000!), met Raj Mohan als fakkeldrager, zetten vandaag de muzikale erfenis voort.

Musici: Raj Mohan (zang, tanpura/ harmonium, gitaar- SR/NL), Tammo Heikens (akoustische gitaar- NL), Mark Alban Lodz (fluit/ bansuri- DE/NL), Suresh Sardjoe (tabla- SR), Melanie Tangkau (contrabass- ID/NL)

vr 20 maart  TivoliVredenburg, Utrecht Tickets 
za 21 maart  Amstelkerk, Amsterdam Tickets 

 

Mozaiek Ensemble
Sopraan Mireille Bittar zong Mozart-liederen in Damascus, totdat zij noodgedwongen Syrië ontvluchten moest. Samen met landgenoot Feras Khouri, specialist in het componeren en arrangeren van Midden-Oosterse muziek, richtte zij in Nederland het Mozaiek Ensemble op. Want “ondanks de oorlog spelen Syrische musici juist door om opnieuw hun dromen te kunnen verwezenlijken”.
Als losse steentjes in een tableau dat geleidelijk zijn geheim verraadt vertolkt het ensemble liederen, die opnieuw zijn getoonzet in een verrassende mix van oosterse met westerse klassieke muziek. Doel is “Deze twee werelden samen te brengen en bruggen te slaan”. Stukken van Albinoni, Mozart en Verdi naast die van de Rahbani Brothers, Göksel Baktagir en Zaki Nassif schitteren opeens vanuit een volstrekt nieuw perspectief. 

Musici: Mireille Bittar (zang- SY), Feras Khouri (piano & arrangementen- SY), Karel Bredenhorst (cello- NL), Ayman Hajjmian (contrabass- SY), Youssef Nassif (kanun- SY), Modar Salama (percussie & riq- SY), Adeline Salles (fluit- FR), Beste Sevindik (viool- TR)

za 18 april  Amstelkerk, Amsterdam Tickets 


Patricio Wang & Ensemble

In alle toonaarden vormt ‘bevrijding’ het motto van de Chileense componist/gitarist Patricio Wang. Hij noemt zichzelf “vluchteling in tweevoud” die via muziek zijn eigen vrijheid heeft bevochten. In Nederland manifesteert Wang zich als productief componist/gitarist in avantgarde ensembles (Asko, De Volharding, Hoketus, Loos) en in andino-formaties (Amankay, Quilapayùn). Centraal in al Wang’s werk staat de synthese van academische en populaire muziek, die zijn neerslag vindt in talloze composities voor film, dans en muziektheater, waaruit hij bij deze concerten een selectie speelt. Begeleid door teksten van schrijfster Marja Vuijsje vertellen ze samen een ontroerend muzikaal verhaal van verzet én bevrijding.

Musici: Patricio Wang & Ensemble - met Marja Vuijsje

di 5 mei  De Duif, Amsterdam Tickets 
za 16 mei  TivoliVredenburg, Utrecht Tickets 

 


Tarmonica 
Wie met Tarmonica de Zijderoute volgt eindigt aan de oevers van de Maas. Althans, daar ontmoetten deze drie virtuozen elkaar op het Rotterdams conservatorium en ontdekten een nieuwe Zijderoute. Al improviserend spinnen ze glanzende zijde uit de rijke muziektradities van India, Iran en de Méditerranée. Met pulserende percussie houdt de tabla het snarenspel van tar en de hypermoderne tarhu soepel in het gareel. Tarmonica biedt optimaal genot voor muzikale fijnproevers – te savoureren als honing voor het oor, sensatie voor het oog en troost voor het hart.

Musici: Niti Ranjan Biswas (tabla- IN/ NL), Michalis Cholevas (tarhu- GR/ NL), Reza Mirjalali (tar- IR/ NL)

za 23 mei  Amstelkerk, Amsterdam Tickets 


Old Roots New Routes wordt door stichting Ritmundo geproduceerd, als onderdeel van het concept Dutch Delta Sounds. Deze editie komt tot stand in samenwerking met Stadsherstel Amsterdam en support van Amsterdams Fonds voor de Kunst en Prins Bernhard Cultuurfonds en partner World Music Forum NL.
www.oldrootsnewroutes.nl 

foto credits: Joke Schot (Neco Novellas), Erik van Nieuwland (Ernst Reijseger) en John Vak (Mozaiek Ensemble)

 


meer nieuws
35ste editie met lintje voor programmeur Rob Lokin
dinsdag 9 juli, 2024
maandag 1 juli, 2024
dinsdag 18 juni, 2024
Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen
zondag 9 juni, 2024
Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw
dinsdag 4 juni, 2024
Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord
dinsdag 4 juni, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 juni, 2024
Hartverwarmende muziek uit de hele wereld in Amersfoort
dinsdag 28 mei, 2024
Meer dan 50 Indiase concerten en optredens
dinsdag 28 mei, 2024