Het jaar 2019 volgens Jaïr Tchong Redacteuren van MixedWorldMusic blikken terug op 2019 - en vooruit! zondag 8 december, 2019

MixedWorldMusic publiceert jaarlijks de MixedWorldMusic jaarlijst, resultaat van de Top 10 lijstjes die de redacteuren van MixedWorldMusic opstelden. 

In afzonderlijke artikelen hebben een aantal redacteuren de toelichtingen, terugblikken en vooruitzichten gepubliceerd. 


Klik hier voor die jaarlijst
en alle afzonderlijke lijstjes van de redacteuren

inclusief een Spotify-playlist en Youtubes. 

In deze aflevering van de serie komt Jaïr Tchong aan het woord. 

 

De Top 10 van 2019 van Jaïr Tchong

1. Harald Austbø - Ontwaak


2. Rocío Márquez - Visto en el Jueves

3. Pixvae - Cali

4. Kronos Quartet | Mahsa & Marjan Vahdat ‎- Placeless

5. Ballaké Sissoko & Baba Sissoko - Sissoko & Sissoko

6. Yandong Grand Singers - Everyone Listen Close / Wanp·Wanp Jangl Kap

7. Hamid Sakhizada - Dai Raft

8. Altın Gün - Gece

9. Hama Sankaré – Niafunké

10. De Beren Gieren - Broensgebuzze EP

En eigenlijk ook: Paul van Kemenade & guests – Stranger than paranoia, Black Flower – Future Flora, Maite Hontelé – Cuba Linda, Leyla McCalla – The Capitalist Blues, Hendrik Lassure Warm Bad – Garden Head


Beste world heruitgave
V.a. - Just Around the Bend: Survival and Revival in Southern Banjo Sounds

 


Beste world festival
Helaas moest ik zowel Rewire als Le Guess Who? missen dit jaar, maar tijdens November Music in Den Bosch zag ik met mijn vader een wonderschoon concert: Planctus Cygni I, II en III van Gerard Beljon, uitgevoerd door Collegium Vocale Eindhoven, dirigent Ruud Huijbrechts. Met een glansrol voor de Armeense duduk, tot leven geblazen door Raphaela Danksagmüller.

 Beste world concert 
Random wat memorabele hoogtepunten sans genre: Samba Touré in de bovenzaal van Paradiso en even later opnieuw in Pllek, Amsterdam-Noord. De Gnawa Night met Mehdi Nassouli in de Meervaart, de altijd spannende 31-toonsconcerten in het kleine zaaltje boven in het Muziekgebouw aan ’t IJ. De Iraanse opera Turan Dokht die Miranda Lakerveld met haar World Opera Lab tijdens Holland Festival presenteerde in hetzelfde Muziekgebouw. Hans Dagelet die Beefheart in het Bimhuis tot leven bracht (zo werd de Beefheart-klassieker Harry Irene ineens de Dagelet-klassieker Sjaan en d’r Vent). Spinifex in het altijd fijne Volga-zaaltje boven in de top van het Ahoy op het North Sea Jazz Festival. Een bijzonder zwetend The Gun Club-eerbetoon in Nighttown, door het jonge-hondencollectief JC Thomasz & the Missing Slippers. En wat zijn De Ruimte en OCCII toch goed bezig met spannende programmering! Dr. Jordan Institute in het Volkshotel zorgde voor een erg mooie avond die fijn te denken geeft over roots en fusie. Harald Austbø in Concerto, Amsterdam, en in De Vishal, Haarlem, is me zeer sterk bijgebleven. Net als Sazet e Përmetit in De X in Leiden. MikMâäk bewees in Recyclart (Brussel) dat de bigbandcultuur springlevend is in België. Joe McPhee bracht met Rodrigo Amado freejazz van het eerlijkste kaliber naar Amsterdam-Noord. Han Bennink & Friends in de Roode Bioscoop (Amsterdam) zag ik de derde nacht (van drie). Van de vele geweldige momenten was de solo van Ab Baars de mooiste die ik dit jaar zag. 2019 begon voor mij met een (zoals altijd) bijzonder montere avond van The Ex met vrienden in de Melkweg (Amsterdam). 


Beste world muziekvideo of muziekdocumentaire
 
Dolor y Gloria van Pedro Almodóvar is strikt genomen geen muziekvideo of muziekdocumentaire, maar de ongelooflijk subtiele en verbijsterend effectieve wijze waarop deze meester muziek gebruikt in zijn films mag tot aandacht stemmen bij iedere liefhebber van de combinatie  muziek en film. De beste film van het Cineville-jaar en een must-see tout court.


Beste boek over world:
Nate Chinen zet aan tot denken met zijn Playing Changes: Jazz for the New Century. Jazz is immers the original world music. Alsook vice versa trouwens.

 

Meest veelbelovende artiest
Cellist, grommer extraordinaire, theaterdier, plukker, strijker en algeheel fijne verschijning Harald Austbø laat je al je Tom Waits-albums in een verhuisdoos proppen. Austbø's Ontwaak is voorwaar een parel van een plaat, met teksten die ertoe doen en muziek waardoor je steeds opnieuw de naald in de begingroef zet (dit jaar verscheen het album op vinyl bij Blowpipe Records).

 


Verwachting (of hoop) voor 2020
Kan het nou eindelijk eens afgelopen zijn met dat verdoemde internationale neoliberalisme?

 

 


meer nieuws
Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin
maandag 25 september, 2023
Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra
woensdag 20 september, 2023
zondag 17 september, 2023
Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement
zondag 10 september, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 september, 2023
Er gloort licht op het dak!
dinsdag 22 augustus, 2023
In Zeist doen ze het gewoon!
woensdag 16 augustus, 2023
Gitarist Will Bernard over Sky en Anahita
woensdag 16 augustus, 2023
Afscheidsconcert van het Tropicalia-icoon in Het Concertgebouw
zaterdag 12 augustus, 2023
donderdag 10 augustus, 2023