Anandi Bhattacharya - foto Greard Verschooten
Anandi Bhattacharya met Debashish Bhattacharya - foto Ton Maas
Anandi Bhattacharya - foto Ton Maas
Anandi Bhattacharya met iPhone drone & beats - foto Erk Willemsen
Anandi Bhattacharya - de innemende ster van Music Meeting Video van haar performance en interview in de Mixed Media Lounge woensdag 19 juni, 2019

Anandi Bhattacharya was een van de sterren van Music Meeting 2019 in Nijmegen. In een bijzonder concert met vader slidegitarist Debashish Bhattacharya en tablaspeler Subashish Bhattacharya speelde ze de sterren van de hemel op het Ziro-podium. Een uurtje later kwam ze alleen naar de Mixed Media Lounge op het Oyo-podium, voor een soloperformance en een innemend interview met Ton Maas van MixedWorldMusic. Verslag en de integrale video in dit artikel!


Anandi Bhattacharya - foto Gerard Verschooten


door Ton Maas 

De laatste van drie dagen Music Meeting begon in hoger sferen, met bekoorlijke klanken uit de keel van Anandi Bhattacharya en de talrijke snaren van haar vaders slidegitaar. 

Na een verrassend openingsnummer – gecomponeerd door een Hawaiiaanse prinses en door vader Debashish gespeeld op de traditionele kona – volgde een aantal raga’s, afgewisseld met minder formele stukken, zoals een getoonzet gedicht van Rabindranath Tagore.

Tijdens het musiceren, waarbij slidespel en zang met elkaar wedijveren in gratie en lenigheid, werpt Debashish onophoudelijk liefdevolle en trotse blikken op zijn inmiddels tweeëntwintigjarige dochter, die hij vanaf haar twaalfde streng heeft gedisciplineerd en die hij nu als begeleider alle ruimte geeft om te stralen en te schitteren.

Mixed Media Lounge
mini-concert en interview
Als Anandi na afloop van het concert tegen de afspraak in zonder pa bij de Mixed Media Lounge verschijnt, blijkt ze haar eigen begeleiding bij zich te hebben in de vorm van een tabla- en tanpura-app op haar iPhone. ‘De Indiase opvoedpraktijk is anders dan de westerse’, vertelt ze in antwoord op de vraag of haar ouders haar muzikale carrière hebben aangemoedigd of juist afgeraden. ‘Muziek was geen kwestie van willen, maar van moeten. Ik was als puber nogal opstandig en heb dan ook heel wat hardhandige tikken gekregen. En dat is geen grap!’ Toch is haar vader vooral trots op haar en heeft er geen moeite mee om dochterlief nu de spotlight te gunnen en zich dienstbaar op te stellen als begeleider. Tot besluit van de minisessie zingt ze tot ieders verrassing een nummer van een van haar eigen idolen: Blue van Joni Mitchell. Helemaal a capella, met slechts een staande fluittoon bij wijze van ‘drone’.


Bekijk haar performance en interview in de Mixed Media Lounge hier: 

 
Veel verslagen en video's vanaf de Music Meeting 2019 kun je elders op MixedWorldMusic.com vinden. 
Klik hier


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 december, 2022
Nieuwe wegen voor de fado
maandag 28 november, 2022
donderdag 24 november, 2022
Eenmalig optreden Edip Akbayran in Nederland
zaterdag 19 november, 2022
Interview met het Portugees-Spaanse duo - tour eind november
maandag 7 november, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
dinsdag 1 november, 2022
Old Roots New Routes dubbelconcert in TivoliVredenburg Utrecht
donderdag 27 oktober, 2022
Een unieke traditie die ten prooi viel aan de sovjetisering
donderdag 27 oktober, 2022
Een tour langs de Afrikaanse artiesten in Lissabon
dinsdag 25 oktober, 2022
Showcases en conferentie, 19-23 oktober 2022
zondag 23 oktober, 2022