Tweede Dutch Double Bass Festival op 8 en 9 juni Met onder meer Richard Bona, Renaud Garcia-Fons en Tony Overwater zaterdag 1 juni, 2019

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni vindt de tweede editie van het Dutch Double Bass Festival plaats. Op vier locaties in Rotterdam spelen onder meer Richard Bona, Renaud Garcia-Fons en Tony Overwater.

Tickets voor het Dutch Double Bass Festival bestel je hier

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni kun je in Rotterdam terecht voor heel veel moois op het gebied van contrabas: het Dutch Double Bass Festival. Ook voor deze tweede editie heeft de organisatie weer een aantal zeer mooie namen weten te strikken. De bassisten spelen op vier locaties in Rotterdam, met Het Oude Luxor als middelpunt. Andere podia vind je in de Oude Luxor Ateliers, er is het nabijgelegen 1A First Alternative Stage en Villa Thalia.


Foto: Richard Bona is een oude bekende van ons magazine.

Grammy-winnaar Richard Bona speelt zondagmiddag op de laatstgenoemde locatie. De in Kameroen geboren bassist Richard Bona (1967) is wereldwijd bekend, door zijn samenwerking met Harry Belefonte, Pat Metheny en John Legend. Van zijn acht albums onder eigen naam werd ‘Tiki’ genomineerd voor een GRAMMY® Award en dat album behaalde in Nederland de hitlijsten. Bona speelt zowel virtuoos op basgitaar als contrabas, schrijft zijn eigen stukken en zingt.

De Catalaans-Franse Renaud García-Fons wordt wel de ‘Paganini van de contrabas’ genoemd. Hij beschikt over een uitzonderlijke techniek; door middel van strijken en plukken tovert García-Fons fascinerende klanken uit zijn contrabas. Door het toevoegen van een vijfde snaar vergrootte hij bovendien zijn improvisatiemogelijkheden. Verder op het programma Tony Overwater, Jimmy Haslip, Scott Kinsey, Jeroen de Rijk en Yoran Vroom met een Tribute to Jaco Pastorius en Weather Report, terwijl ook Codarts - het conservatorium van Rotterdam - met het eigen Double Bass Ensemble aanwezig is.

Meer? De legendarische François Rabbath is niet alleen wereldberoemd als solomuzikant, maar hij beleidde ooit Franse grootheden als Jacques Brel, Charles Aznavour, Gilbert Becaud en Michel Legrand. François’ zoon Sylvain Rabbath is een gerenommeerd musicus die studeerde aan het National Conservatoire in Paris. De twee spelen voor Dutch Double Bass Festival exclusief en voor het eerst met het Amsterdams Andalusisch Orkest. Dit Orkest is staat voor het muzikaal erfgoed van Andalusië, van traditionele sefardi ladino tot en met arabo andalus en van moderne flamenco tot en met jazz andalus. Toegewijd aan de Arabo Andalus muziek, de muziek die tussen 9e en 15e eeuw ontstond op het Iberisch schiereiland en verschillende mediterrane landen met elkaar verbindt. Jonge Amsterdamse en Marokkaanse musici vormen sinds 2011 dit orkest dat al te horen was in vele theaters in Nederland en Marokko.

Qantar is een energieke groep Israëlische jazzmusici die naam maakt in New York via hippe clubs als Smalls. Componist en contrabassist Omer Avital leidt de band met zo’n aanstekelijk enthousiasme dat hij door Downbeat al vergeleken werd met zijn legendarische collega Charles Mingus. Omer Avital verwijst in zijn muziek naar zijn half Joodse en half Arabische afkomst. Het resultaat is een grootstedelijke mengelmoes van culturele invloeden, van oosterse melodieën tot bedwelmende Noord-Afrikaanse woestijnblues.

Tony Overwater is een prijswinnende bassist wie door zijn geluid en unieke spel een belangrijke artiest in de Europese muziekwereld is. Hij is een geweldige solo artiest en leider van zijn eigen projecten, maar speelt ook in groepen als het Rembrandt Frerichs trio en het Madar Ensemble. Hij staat bekend om zijn crossovers met Arabische muziek. Overwater startte een muzikale salon met Arabische muziek in Nederland, Salon Joussour, om een brug te slaan tussen musici uit het Midden Oosten en Europa. Tony heeft muziek gemaakt voor vele documentaires, waaronder die voor de Berlin Award winnende documentaire ‘Justice For Sergei’ en ‘Om de Oude Wereldzee’ over politicus Abraham Kuyper. Op Dutch Double Bass Festival speelt hij een soloshow op double bass en violone.

Het programma is natuurlijk nog veel uitgebreider dan wat hierboven is geschetst en biedt een palet van bassisten dwars door alle stijlen heen. 

Wil je meer weten? Ga naar de officiële website voor meer informatie. Hier vind je het tijdschema en bio's van alle spelende cntrabassisten.

Tickets voor het Dutch Double Bass Festival bestel je hier
Dagkaarten zijn via de website verkrijgbaar voor € 39,95, terwijl een passepartout € 67,- kost.

ddbf.nlFoto: Tony Overwater is een van de vele aanwezige Nederlandse bassisten.


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 december, 2022
Nieuwe wegen voor de fado
maandag 28 november, 2022
donderdag 24 november, 2022
Eenmalig optreden Edip Akbayran in Nederland
zaterdag 19 november, 2022
Interview met het Portugees-Spaanse duo - tour eind november
maandag 7 november, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
dinsdag 1 november, 2022
Old Roots New Routes dubbelconcert in TivoliVredenburg Utrecht
donderdag 27 oktober, 2022
Een unieke traditie die ten prooi viel aan de sovjetisering
donderdag 27 oktober, 2022
Een tour langs de Afrikaanse artiesten in Lissabon
dinsdag 25 oktober, 2022
Showcases en conferentie, 19-23 oktober 2022
zondag 23 oktober, 2022