Dani de Moron
Rosario la Temendita
Leonor Leal - Nocturno
Jose Quevedo
DeDos
El Periquin
Rim Khcheich Fentross Ornstein


Sergio de Lope
Rosario la Tremendita
David Carmona
Drie weken Flamenco Biënnale van 18 januari tot 10 februari 10 steden 25 locaties 50 voorstellingen dinsdag 11 december, 2018

We zagen zangeres Rosario La Tremendita schitteren tijdens diverse edities van de Flamenco Biënnale, steeds met andere projecten. Nu is ze terug met haar eigen formatie in de zevende editie van dit dans- en muziekfestival dat inmiddels wereldwijd erkenning geniet vanwege de oorspronkelijkheid van programmering.

Een onvoorstelbare hoeveelheid voorstellingen passeert tijdens dit festival, waarvan sommigen speciaal voor de Flamenco Biënnale zijn geproduceerd. Ze doen tijdens drie weken 10 steden in Nederland en België aan, op 25 locaties.
In dit artikel op MixedWorldMusic belichten we de hoogtepunten op muziekgebied. Met veel videovoorproefjes en een Spotify playlist.


Eens per twee jaar staat flamenco drie weken lang centraal in tien steden in Nederland en België. Met veel zang en dans, maar natuurlijk ook met de muziek volop aanwezig, begeleidend dan wel in het middelpunt.


Tickets voor alle voorstellingen: www.flamencobiennale.nlDani de Morón
Gitarist Dani de Morón dit jaar Artist in Residence van het festival. Hij vertegenwoordigt de nieuwe gitaargeneratie. Met een 'all star' formatie van onder anderen drie zigeunerzangers Duquende, Antonio Reyes, Jesús Méndez, zet De Moron de flamencotraditie in de 21ste eeuw.

Het programma Dani de Morón & special guest Patricia Guerrero is te zien op de volgende locaties:
01 februari 20:00 / De Roma, Antwerpen 
02 februari 20:15 / Muziekgebouw Eindhoven, Eindhoven
03 februari 20:15 / Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam   

Het Latin Grammy-genomineerde album 21 van De Morón laat alle drie de zangers horen. In deze video een voorproefje met Antonio Reyes en Duquende. 


Luister naar drie tracks met de zangers van deze voorstelling op het album 21 in de Flamenco Biënnale Spotify-playlist die we met MixedWorldMusic samenstelden.Rosario La Tremendita
Ook het nieuwste album van zangeres Rosario La Tremendita, Delirium Tremens, was dit jaar genomineerd voor een Latin Grammy. Het project Qasida, dat door de Flamenco Biënnale 2011 tot stand was gebracht, ligt nog vers in ons geheugen. Met Delirium Tremens laat ze een heel andere kant van zichzelf zien. Je zou haast zeggen dat ze zich meer in de traditie van singer-songwriter begeeft. Maar dat natuurlijk vanuit flamencodenken!
30 januari 20:30 / Bimhuis, Amsterdam
31 januari 20:00 / De Centrale, Gent Opening en Finale
 
De Flamenco Biënnale wordt op 18 januari in het INT (voorheen Stadsschouwburg Amsterdam) geopend door de revolutionaire danser Andrés Marín met de voorstelling D. Quichot, waarin ook zangeres Rosario La Tremendita excelleert. 
18 jan 20:30 / Internationaal Theater Amsterdam

De trailer:De spectaculaire afsluiting van het festival is in handen van Israel Galván met de waanzinnige voorstelling La Fiesta. Hij neemt ons mee naar de afterparty, het feestje na de voorstelling waar de dansers en musici met elkaar improviseren. Acht dansende stemmen, acht zingende lichamen maken een zinderende klankwereld. 
10 februari 20:15 / Theater Rotterdam

De trailer:

 

David Carmona
Gitarist David Carmona is door maestro Manolo Sanlucar ‘als zijn enige erfgenaam’ bestempeld. Hij speelt muziek van zijn debuutalbum Sueños de Locura, met zanger 'Kiki' Morente - zoon van de legendarische zanger Enrique Morente.
09 februari 20:30 / Bimhuis
10 februari 15:00 / LantarenVenster, Rotterdam

Een voorproefje:Tribute to Michael Jackson
Peter Kalb 'el Periquín' laat in zijn Tribute to Michael Jackson horen hoe 'flamenco' de King of Pop wel niet was.
27 januari 16:00 / Lieve Vrouw, Amersfoort
08 februari 20:30 / De Doelen, Rotterdam
09 februari 20:15 / Nieuwe Kerk, Den HaagEntre oriente y Occidente
Tino van der Sman is de gitarist in het project Entre oriente y Occidente van het het Spaanse barokensemble Accademia del Piacere met de Tunesische zangeres Ghalia Benali en sopraan Marívi Contreras.
01 februari 20:15 / Muziekgebouw aan 't IJ, AmsterdamTrio Arbós met Rafael de Utrera
Het Spaanse kamermuziekensemble Trio Arbós laat met cantaor Rafael de Utrera horen dat oude flamencostijlen ook in nieuwe hedendaagse composities de zielen roert.
03 februari 14:00 / Muziekgebouw t IJ, Amsterdam


Slagwerk Den Haag & Eduardo Guerrero
Flamenco Biënnale brengt ook tal van speciale projecten tot stand. Zo is daar dit jaar onder meer de voorstelling ¡Kick- Pluck - Planta - Tacón - Tap- Clap- Clack!, waarin Slagwerk Den Haag een samenwerking aangaat met Eduardo Guerrero.
De slagwerkgroep en de danser dagen elkaar uit in een spannende 'battle'. Roffelende voeten, klappende handen, knippende vingers, klepperende castagnetten, haarscherp getimede olé’s; geen kunstvorm zo percussief als flamenco.
02 februari 22:00 / Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
03 februari 16:00 / TivoliVredenburg, Utrecht


DeDos
Jazztoetsenist Tony Roe ontmoet topgitarist José Quevedo 'Bolita'. In DeDos gaan zij vierhandig en vingervlug op verkenningstocht door de flamenco.
02 februari 17:00 / Muziekgebouw aan t IJ, Amsterdam


Luminescencia
In Luminescencia, ook een festivalcreatie, brengt de Irakees-Amerikaanse jazztrompettist Amir ElSaffar de flamencotraditie via sierlijke arabesken terug naar de bron van de oude Arabische maqams, met o.a. Gema Caballero (zang), Pablo Martin Jones (percussie) en Vanesa Aibar (dans).
02 februari 20:00 / Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
03 februari 18:00 / TivoliVredenburg, Utrecht
07 februari 20:15 / De Doelen, Rotterdam


Muwashahat

Andalusië, de muzikale kweekvijver waaruit de flamenco ontstond, is het thema van Muwashahat, Travelling through Al-Andalus, van de Nederlandse saxofonist Maarten Ornstein, theorbespeler Mike Fentross en de Libanese zangeres Rima Khcheich. Zij reizen tijdens het festival in drie steden door het rijke Moorse muzikale erfgoed van de flamenco.
25 januari 20:15 / Nieuwe kerk, Den Haag
26 januari 20:30 / Lieve Vrouw, Amersfoort
27 januari 16:00 / Podium Mozaïek, Amsterdam


 

La espina que quiso ser flor o la flor que soñó con ser bailaora
Olga Pericet laat in La espina que quiso ser flor o la flor que soñó con ser bailaora een persoonlijke bewegingstaal zien, energiek en poëtisch, hedendaags met een vleugje clásico español. Zij wordt begeleid door de vrouwelijke flamencogitarist Antonia Jiménez en topzangers Miguel Lavi en Miguel Ortega.

19 jan 20:30 / Internationaal Theater AmsterdamNocturno
Danseres/choreograaf Leonor Leal, die in 2017 schitterde in Fantasía para Violonchelo y Flamenco, creëert in Nocturno samen met percussionist Antonio Moreno en gitarist Alfredo Lagos een intiem verbond tussen flamencodans en klankruimte.
20 januari 20:30 / Theater Bellevue, Amsterdam
23 januari 20:30 / Stadsschouwburg Utrecht, Utrecht
25 januari 20:30 / Lieve Vrouw, Amersfoort
26 januari 20:15 / Oosterpoort, Groningen


Sergio de Lope 
Dwarsfluitist Sergio de Lope en zijn kwintet die met special guest Alfonso Aroca (dé ontdekking van de Flamenco Biënnale editie in 2017) een energie-boost komt geven voor de kille eerste maanden van het jaar.
08 februari 20:30 / Bimhuis, Amsterdam
09 februari 20:30 / LantarenVenster, Rotterdam


José Quevedo
Een spannend project is Caótico van Bolita Big Band, waarin José Quevedo en zijn Spaanse basisformatie van percussionist Paquito González, bassist Pablo Martín en zanger El Londro, samen met de Nederlands-Spaanse saxofonist Bernard van Rossum en zeven blazers van zijn eigen big band, de composities van Quevedo laten spetteren.
31 januari 20:30 / Bimhuis, Amsterdam
02 februari 20:30 / TivoliVredenburg, Utrecht

José Quevedo alias Bolita speelt ook apart met zijn trio.
30 jan 20:30 / Grounds, Rotterdam

18 januari t/m 10 februari. 
Tickets: www.flamencobiennale.nl

Videoplaylist

Met MixedWorldMusic stelden we onderstaande videoplaylist samen met footage uit allerlei voorstellingen en van allerlei musici en dansers die in de Flamenco Biënnale 2019 geprogrammeerd staan. Klik door binnen de playlist met >|

 


meer nieuws
woensdag 22 november, 2023
Nieuwe en onbekende geluiden op allerlei locaties in Utrecht
woensdag 15 november, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 november, 2023
Showcases en conferentie, 25-29 oktober 2023
zaterdag 28 oktober, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zondag 1 oktober, 2023
Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin
maandag 25 september, 2023
Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra
woensdag 20 september, 2023
zondag 17 september, 2023
Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement
zondag 10 september, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 september, 2023