Los Van Van
Meridian Brothers
Gaye Su Akyol
Massada
Q-Factory World in november en december: 4 concerten in Amsterdam-Oost Meridian Brothers, Los Van Van, Gaye Su Akyol en Massada dinsdag 9 oktober, 2018

Het relatief nieuwe podium in Amsterdam-Oost, Q-Factory, presenteert in november en december een viertal world-concerten van hoog niveau. In volgorde van opkomst: de waanzinnige cumbia van Meridian Brothers (Colombia), de psychedelische muziek van Gaye Su Akyol (Turkije), de onweerstaanbare songo/timba van Los Van Van en de revival van het Molukse Massada.


Meridian Brothers - donderdag 1 november

Gaye Su Akyol - donderdag 15 november
Los Van Van - zondag 18 november 
Massada - zaterdag 15 december 
Voor tickets - klik hier


Om maar met de deur in huis te vallen: de legendarische Cubaanse formatie Los Van Van komt op 18 november naar Q-Factory in Amsterdam met een keigoede nieuwe plaat in de achterzak, en dat na inmiddels bijna 50 jaar aan de top van de Afrocubaanse muziek te hebben gestaan. Juan Formell, oprichter en ultieme componist en bandleider, overleed vier jaar geleden, zijn zoon Samuel Formell heeft het stokje overgenomen van de band die via charanga evolueerde naar songo (de stijl die ZIJ uitvonden!) naar timba en meer. 

Check deze songs van de nieuwe plaat Legado: 

Verderop in dit artikel meer over Los Van Van! 

Het concert van Los Van Van is maar een van de vier avonden die in november en december in het teken van world music staan in Q-Factory Amsterdam.

Op 1 november bijten de Colombiaanse Meridian Brothers het spits af.  


Meridian Brothers
Vreemd, freaky, en prettig gestoord. Zo is ongeveer de grensverleggende muziek te beschrijven van de Colombiaanse Meridian Brothers. Het zestal weet als geen andere band de ritmes van uiteenlopende Latijns-Amerikaanse stijlen als cumbia tropicalia en merengue te combineren met psychedelische grooves en Zuid-Amerikaanse beats in een elektronisch jasje. Onder aanvoering van frontman & gitarist Eblis Àlvares, sinds jaren ’90 een sleutelfiguur in de experimentele muziekscene in Bogota, is de band uitgegroeid tot een volwaardige band die live garant staat voor avontuur, energie, experiment en ongecontroleerde waanzin. De band weet op een luchtige, inventieve en mondhoekopkrullende wijze salsa, cumbia rebajada en andere tropical sounds met behulp van allerhande elektronica om te smeden tot experimentele doch dansbare en licht verteerbare knutselwerkjes. Subtiliteit, humor en ongeëvenaarde muzikaliteit gaan een ongehoorde ménage à trois aan! Check deze recente video's. 


Meridian Brothers
donderdag 1 november. 
Voor tickets klik hier. 


Gaye Su Akyol 
Op 15 november 'something completely different' maar toch ook weer niet. Ook de Turkse zangeres Gaye Su Akyol put uit psychedelische vaatjes, maar in haar geval dan in een bedwelmende fusie van poprock en traditionele Turkse muziek. Ze staat in de voorhoede van de nieuwe scène in Istanbul. Haar invloeden variëren van de Turkse chanteuse Selda Bağcan tot Nick Cave, surf bands en psychedelica. In het universum van Gaye Su Akyol wordt het verleden in het heden gevouwen en in de toekomst gelanceerd. Haar album Hologram Ĭmparatorluğu is koppig, krachtig en prachtig gevaarlijk, filmisch en subversief.

Op 26 oktober komt haar nieuwe plaat uit: İstikrarlı Hayal Hakikattir, net als de eerste twee albums in eigen beheer uitgebracht en wereldwijd gedsitribueerd door het vermaarde label Glitterbeat. Luister naar de eerste single van het album. 

Live versie van het nummer Anlasana Sana Aşığım van haar album Hologram Ĭmparatorluğu.

Gaye Su Akyol 
donderdag 15 november
Voor tickets, klik hier.  


Los Van Van 
Hoe vat je 50 jaar historie samen in een alinea? Los Van Van evolueerde de traditionele charanga-stijl, waar fluit en viool een belangrijke rol speelt, naar songo, gebaseerd op het ritme dat percussionist Changuito origineel neerzette (hij introduceerde de drumset in de Afrocubaanse muziek) en de composities en arrangementen van Juan Formell. Door de jaren heen werden steeds meer stijlen geincorporeerd van pop en rock tot rap en hiphop, uitmondend in timba. 

Dé grote klassieker van Los Van Van is het nummer Esto te Pone La Cabeza Mala dat alle aspecten van de Los Van Van stijl in zich draagt. Vandaag de dag bestaat Los Van Van uit een selectie van de beste muzikanten van de eerste generatie én nieuwe Cubaanse talenten en vocalisten, onder leiding van Samuel Formell, zoon van de legendarische oprichter van de band, Juan Formell, die je in onderstaande video nog aan het dirigeren ziet.  

Los Van Van 
zondag 18 november 
Voor tickets, klik hier.


Massada
Ook al zo'n legendarishce formatie, met een inmiddels 40-jarige historie is Massada. De Nederlands-Molukse band, onder aanvoering van oprichter Johnny Manuhutu, bestaat al sinds de jaren zestig en begon ooit onder de naam The Eagles. Toen de legendarische Amerikaanse Eagles de hitlijsten bestormde werd de naam veranderd naar Massada. De band brak in 1978 definitief door met hitnummers als ‘Latin Dance’ en ‘Dansa’ afkomstig van hun debuutplaat ‘Astaganaga’. Een spectacu

lair optreden op Pinkpop en een succesvolle Europese en Aziatische tour volgde met louter lovende kritieken. De productieve band had een vast patroon van een album per jaar en scoorde twee jaar later een gigantische nummer één hit met hun single ‘Sajang é’. Ze worden wel de Nederlandse Santana genoemd, vanwege hun onversneden latinrock-stijl. Zie de video van een eerder optreden in Q-Factory. 

Massada
zaterdag 15 december 
Voor tickets, klik hier. 


We hebben een mooie videoplaylist gemaakt met live-footage van bovenstaande vier acts. Scroll door de video's met >|


En hier is de Spotify playlist met de drie recente albums van Los Van Van, Meridian Brothers en Gaye Su Akyol en de best of van Massada. 

Q-Factory, Amsterdam


meer nieuws
woensdag 22 november, 2023
Nieuwe en onbekende geluiden op allerlei locaties in Utrecht
woensdag 15 november, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 november, 2023
Showcases en conferentie, 25-29 oktober 2023
zaterdag 28 oktober, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zondag 1 oktober, 2023
Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin
maandag 25 september, 2023
Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra
woensdag 20 september, 2023
zondag 17 september, 2023
Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement
zondag 10 september, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 september, 2023