Sunny Jain, foto Ton Maas


Red Baraat - Best of Music Meeting's Mixed Media Lounge 2018 Live interview en mini-concert zaterdag 26 mei, 2018

Op MixedWorldMusic.com deden we afgelopen weekend live verslag van Music Meeting 2018, met veel foto's en video. De highlights van het weekend pikken we er in aparte artikelen nog eens even uit. In dit artikel Red Baraat.


tekst en foto's Ton Maas
live interview Jaïr Tchong

De bhangrafunkers uit Brooklyn waren niet eens op volle slagkracht toen ze om een uur of zes het podium van de Nikko in bezit namen. Met slechts drie van de vaste blazers in de gelederen kwamen ze misschien stoom te kort, maar dat werd moeiteloos ondervangen door de ritmesectie die, waar nodig, vulkaangeweld weet te ontketenen, mede dankzij de wisseldienst van sousafoonspeler Kenneth Bentley, die zich op beide terreinen verdienstelijk maakt. Ook de rolverdeling binnen de ritmesectie is ongewoon, want waar het drumstel meestal leidend is, fungeert Chris Eddleton bij Red Baraat als servoaandrijving voor de man die met beukende stok en zwiepend rietje de dienst uitmaakt: bandleider Sunny Jain. 


Sunny Jain, foto door Ton Maas

Dhol
Zijn dhol is weliswaar een traditioneel Indiaas slaginstrument, maar zoals hij later in de Mixed Media Lounge aan interviewer Jaïr Tchong vertelde, liggen de wortels ervan op het Arabisch schiereiland (dhol is ook een Arabisch woord) en verspreidde de dubbelzijdige trom zich in alle richtingen, naar Bulgarije (tupan) en zelfs Polen, waar hij barabantrom wordt genoemd. Kenmerkend voor alle varianten is het laag gestemde vel aan de rechterkant, waarop met de stok wordt geslagen, en het hoog gestemde vel links, dat met het flexibele rietje wordt gegeseld.

Indiase wortels omarmd
De kernmacht van Red Baraat bestaat uit nazaten van Indiase immigranten in de VS, die zich als rechtgeaarde Amerikaanse tieners eerst hebben ondergedompeld in rock, funk, ska en wat dies meer zij, alvorens hun Indiase wortels te omarmen en daarmee vervolgens volgens geheel eigen recept in de fusionkeuken het brouwsel te creëren waarmee ze nu de wereld bestormen. Het toegestroomde publiek in de Nikko-tent liet het zich in elk geval goed smaken en riep dan ook in koor om méér toen het eindsignaal werd gegeven. Speciale vermelding verdient indiegitarist Johanthan Goldberger, die als ‘ingehuurde’ extra kracht met zijn ontregelende interventies voor avontuurlijk en enerverend weerwerk zorgt. 

Live-interview en miniconcert
Het interview en miniconcert van een deel van de groep in de Mixed Media Lounge hadden we gestreamed of Facebook Live en kun je hier terugkijken. De bedoeling was dat Sunny Jain met zijn trompettist zou aantreden, maar de percussionist en saxofonist konden het niet laten mee te spelen.  

 


Luister hier hun gloednieuwe single Sound the People - Heems (release 31 mei 2018): 


 

 


meer nieuws
wo 27 februari in Q-Factory Amsterdam, do 28-2 Luxor Live, Arnhem
zaterdag 19 januari, 2019
Marokkaanse zielepijn aan het IJ
dinsdag 15 januari, 2019
Barokmuziek van Huygens in het Arabisch vertolkt
dinsdag 8 januari, 2019
Plus de Transglobal World Music Charts Top-40
dinsdag 1 januari, 2019
Extra's bij onze jaarlijstjes van 2018
maandag 31 december, 2018
Nieuwe concertserie van Dutch Delta Sounds in Amsterdam
maandag 24 december, 2018
Duo Monica Akihary en Niels Brouwer in All Star formatie
dinsdag 18 december, 2018
Ze speelt haar album Creology
dinsdag 18 december, 2018
De beste world music albums van 2018
zondag 16 december, 2018
10 steden 25 locaties 50 voorstellingen
dinsdag 11 december, 2018