Sunny Jain, foto Ton Maas


Red Baraat - Best of Music Meeting's Mixed Media Lounge 2018 Live interview en mini-concert zaterdag 26 mei, 2018

Op MixedWorldMusic.com deden we afgelopen weekend live verslag van Music Meeting 2018, met veel foto's en video. De highlights van het weekend pikken we er in aparte artikelen nog eens even uit. In dit artikel Red Baraat.


tekst en foto's Ton Maas
live interview Jaïr Tchong

De bhangrafunkers uit Brooklyn waren niet eens op volle slagkracht toen ze om een uur of zes het podium van de Nikko in bezit namen. Met slechts drie van de vaste blazers in de gelederen kwamen ze misschien stoom te kort, maar dat werd moeiteloos ondervangen door de ritmesectie die, waar nodig, vulkaangeweld weet te ontketenen, mede dankzij de wisseldienst van sousafoonspeler Kenneth Bentley, die zich op beide terreinen verdienstelijk maakt. Ook de rolverdeling binnen de ritmesectie is ongewoon, want waar het drumstel meestal leidend is, fungeert Chris Eddleton bij Red Baraat als servoaandrijving voor de man die met beukende stok en zwiepend rietje de dienst uitmaakt: bandleider Sunny Jain. 


Sunny Jain, foto door Ton Maas

Dhol
Zijn dhol is weliswaar een traditioneel Indiaas slaginstrument, maar zoals hij later in de Mixed Media Lounge aan interviewer Jaïr Tchong vertelde, liggen de wortels ervan op het Arabisch schiereiland (dhol is ook een Arabisch woord) en verspreidde de dubbelzijdige trom zich in alle richtingen, naar Bulgarije (tupan) en zelfs Polen, waar hij barabantrom wordt genoemd. Kenmerkend voor alle varianten is het laag gestemde vel aan de rechterkant, waarop met de stok wordt geslagen, en het hoog gestemde vel links, dat met het flexibele rietje wordt gegeseld.

Indiase wortels omarmd
De kernmacht van Red Baraat bestaat uit nazaten van Indiase immigranten in de VS, die zich als rechtgeaarde Amerikaanse tieners eerst hebben ondergedompeld in rock, funk, ska en wat dies meer zij, alvorens hun Indiase wortels te omarmen en daarmee vervolgens volgens geheel eigen recept in de fusionkeuken het brouwsel te creëren waarmee ze nu de wereld bestormen. Het toegestroomde publiek in de Nikko-tent liet het zich in elk geval goed smaken en riep dan ook in koor om méér toen het eindsignaal werd gegeven. Speciale vermelding verdient indiegitarist Johanthan Goldberger, die als ‘ingehuurde’ extra kracht met zijn ontregelende interventies voor avontuurlijk en enerverend weerwerk zorgt. 

Live-interview en miniconcert
Het interview en miniconcert van een deel van de groep in de Mixed Media Lounge hadden we gestreamed of Facebook Live en kun je hier terugkijken. De bedoeling was dat Sunny Jain met zijn trompettist zou aantreden, maar de percussionist en saxofonist konden het niet laten mee te spelen.  

 


Luister hier hun gloednieuwe single Sound the People - Heems (release 31 mei 2018): 


 

 


meer nieuws
Grenzeloos en avontuurlijk
dinsdag 14 juni, 2022
Vernieuwing op het dak
maandag 13 juni, 2022
4-5-6 juni, Park Brakkenstein, Nijmegen
zaterdag 4 juni, 2022
Drie dagen lang intieme concerten, interviews en films op de All Ears Area
zaterdag 4 juni, 2022
De koning van de Bulgaarse bruiloftsmuziek keert terug
vrijdag 3 juni, 2022
Interview met drummer Rodney Barreto
donderdag 2 juni, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 juni, 2022
Festival Special Music Meeting
maandag 30 mei, 2022
Vocale powerhouse vol emotie uit Italië
donderdag 19 mei, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 27 april, 2022