Seun Kuti - Best of Music Meeting's Mixed Media Lounge 2018 Live interview en fragmenten van het concert vrijdag 25 mei, 2018

Op MixedWorldMusic.com deden we afgelopen weekend live verslag van Music Meeting 2018, met veel foto's en video. De highlights van het weekend pikken we er in aparte artikelen nog eens even uit. In dit artikel Seun Kuti& Soweto Kinch.

Foto's door Ton Maas, Gerard Verschooten en Eric van Nieuwland

De derde dag van Music Meeting 2018 werd afgesloten met een overweldigend concert van Seun Kuti. In 2009 was hij met zijn Groep Egypt 80 ook al op het festival, en ook toen interviewden we hem in de Mixed Media Lounge. Nu, negen jaar later, was het duidelijk dat zijn persoonlijkheid grootser was geworden, en zijn concert nog strakker en beter. 


Seun Kuti - foto Ton Maas


Seun Kuti kondigde vlak voor het concert in het interview in de Mixed Media Lounge aan dat zijn show op Music Meeting 'the best show ever' zou worden. Enige branie kan hem niet ontzegd worden. Bekijk de beelden maar! 
Hij bevestigde in het interview 'for a live audience' dat hij al op z'n achtste bij zijn vader, Fela Kuti, in de band speelde. Bekijk hier het hele interview, samen met zijn speciale gast bij het Music Meeting concert, Soweto Kinch. Bas Springer interviewt. Het concert was ovrweldigend. Bekijk hier de registratie van een van de laatste nummers. 
 Jaïr Tchong van MixedWorldMusic schrijft, terugblikkend op het concert: 'Niemand had kunnen voorzien dat na de dood van de Nigerigaanse bandleider, musicus en activist Fela Kuti (1997) zijn inventie afrobeat internationaal zo'n enorme vlucht zou nemen. Wereldwijd eigenen bands zich afrobeat toe, sommigen conservatief, anderen in een vrijere variant. Die enorme familie van bands heeft uiteraard zijn helden en mindere goden, maar wanneer men Egypt 80 aanschouwt, raak je wel even diep onder de indruk: hier komt het dus vandaan! Tegelijkertijd is die aandacht voor afrobeat een interessant fenomeen, Fela Kuti had het ongetwijfeld kunnen waarderen. Afrohouse koestert afrobeat als grote inspiratiebron. De off-Broadway musical Fela! (Bill T. Jones en Jim Lewis, 2008) en de jaarlijkse Felabration-vieringen brengen zijn leven en activisme wereldwijd onder de aandacht van generaties die nog geboren moesten worden toen Fela Kuti overleed. Fela's zoon Femi Kuti trad als eerste in de voetsporen van zijn vader, maar sinds een aantal jaar heeft zijn andere zoon, Seun Kuti, de directie van Egypt 80 (het orkest van Fela Kuti) overgenomen. Terwijl Femi afrobeat per album nieuwe gestalten geeft (geslaagd en minder geslaagd) blijft Seun Kuti trouw aan de oervorm. Daar is veel voor te zeggen: Femi lijkt soms wel de weg kwijt te zijn, met steeds snellere tempi die niet meer dansbaar zijn.

Black Times 
Seun Kuti was een paar keer eerder in Nederland te zien, maar met een nieuw album op zak (Black Times, Strut Records, 2018) is hij beter in vorm dan ooit. De gelijkenis met de archiefbeelden van Fela zijn ronduit verbijsterend. De manier waarop Seun zijn lichaam beweegt, dan weer als panter, dan weer als schorpioen, dan weer als leeuw, blijft eindeloos fascinerend om naar te kijken en geeft een enorme meerwaarde boven de albums. Om niet te zeggen: Seun Kuti danst uiterst sensueel en meeslepend. Tegelijkertijd blijft hij als saxofoonspelende bandleider in volledige controle, zonder dat hij autoritair heerst over zijn manschappen. Naar die andere bandleden kun je ook eindeloos kijken en luisteren: de shekere-speler speelt op een ongelofelijk strakke en heldere manier, dusdanig dat alleen al diens instrument zorgt voor trance-effecten. Zoals op de beste platen van Fela blijft er onder de langgerekte nummers steeds een venijnig gitaarslagje helder doorklinken, bijtend als een piranha, permanent de dansspieren aansprekend. Seun kwam met de Britse Soweto Kinch als gast, maar die leek nog ietwat bleu tussen dit enorm hechte orkest; zijn bijdragen kwamen wat minder uit de verf. Een klein detail bij een overrompelend slotconcert, waarin na alle cerebrale en buitengewoon knappe 'hoofdmuziek' van de derde dag ook eindelijk wat ruimte kwam voor het ritueel, de trance, de dans. Het concert op Music Meeting gemist?
Op 24 juni doet Seun Kuti een concert in Paradiso Noord, Amsterdam.
Voor info, klik hier. 

Luister hier nog eens naar het album Black Times. Op MixedWorldMusic.com schreef Bas Springer een recensie van het album.
Klik hier.  meer nieuws
woensdag 22 november, 2023
Nieuwe en onbekende geluiden op allerlei locaties in Utrecht
woensdag 15 november, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 november, 2023
Showcases en conferentie, 25-29 oktober 2023
zaterdag 28 oktober, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zondag 1 oktober, 2023
Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin
maandag 25 september, 2023
Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra
woensdag 20 september, 2023
zondag 17 september, 2023
Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement
zondag 10 september, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 september, 2023