Saz'iso - Best of Music Meeting's Mixed Media Lounge 2018 Video's en album At Least Wave Your Handkerchief At Me donderdag 24 mei, 2018

Op MixedWorldMusic.com deden we afgelopen weekend live verslag van Music Meeting 2018, met veel foto's en video. De highlights van het weekend pikken we er in aparte artikelen nog eens even uit. In dit artikel Saz'iso uit AlbaniŽ.

We hebben op MixedWorldMusic al veel aandacht gegeven aan Saz'iso, de groep uit Albanië, die op Music Meeting 2018 haar Nederlands' première-concert heeft gedaan afgelopen weekend. Dat is ook niet voor niks: onze journalisten kozen het album At Least Wave Your Handkerchief At Me tot beste world music album van 2017.

Miniconcert in de Mixed Media Lounge
De Mixed Media Lounge in de Oyo werd in de ochtend in gereedheid gebracht voor tv-opnames voor VPRO's Vrije Geluiden. Binnenkort wordt het miniconcert van 20 minuten dat begin van de middag opgenomen werd uitgezonden in de serie Buitenspelen, en in september eveneens in het programma Vrije Geluiden. 
Het miniconcert in de Mixed Media Lounge was van een onvoorstelbare schoonheid. Alleen al de setting – midden in het prachtige park Brakkenstein – riep gevoelens van puurheid, verlangen en melancholie op. De muziek van deze zeven muzikanten uit het zuiden van Albanië was zo emotioneel en zo puur dat er zelfs mensen aan het huilen waren.Puurheid
Gewapend met zelfgebouwde luiten, klarinet, tambura en polyfone vocalen wist dit superensemble de puurheid van de Albanese volksmuziek te vangen in door merg en been gaande songs, afkomstig van hun verleden jaar verschenen debuut-cd At Least Weave Your Handkerchief At Me. De wisselwerking tussen de twee zangeressen en de begeleiders op luit, klarinet e tambura deed de rillingen regelmatig over de ruggen van het zeer intens luisterende publiek lopen, dat ieder nummer met luid applaus begroette. En terwijl de vogels in het park onverstoord hun lied zongen, sloot uw Mixed-verslaggever zijn ogen en bad hij, geïnspireerd door de priester-zanger van het Albanese ensemble, voor vrede op de wereld, te beginnen op Eerste Pinksterdag 2018. (Bas Springer)

De live-beelden van het miniconcert volgen dus binnenkort bij de VPRO. Voor nu moeten we het even doen met het korte fragment dat we voorafgaand aan het concert schoten, terwijl het podium in gereedheid werd gebracht. De groepsleden van Saz'iso konden zich niet langer inhouden en werd er al gespeeld alsof er al begonnen was. 

 

Interview Joe Boyd, Andrea Goertler en Aurel Qirjo
Voorafgaand aan het miniconcert vertelden Joe Boyd en Andrea Goertler en in het live-interview met Ton Maas uitgebreid over de totstandkoming van Saz'iso.Fusies
Het is interessant om Boyd te horen uitweiden over zijn gedachten bij de huidige toestand van de internationale wereldmuziek. Naar zijn mening wordt er te veel 'gefuseerd om de fusie' en wil hij juist met zijn werk wijzen op muzikale tradities die 'niet postmodern zijn', oftewel: nog niet zijn aangeraakt door de fnuikende marketingmechanismen van de muziekindustrie. Daar valt veel voor te zeggen, hoewel Boyd zelf ooit een belangrijke rol speelde bij belangrijke fusieplaten, zoals Songhai (Hannibal Records, 1988), waarop de Malinese koraspeler Toumani Diabaté samen met de Britse bassist Danny Thompson en de Spaanse groep Ketama bewijst dat fusies in de muziek niet noodzakelijkerwijs hoeven te mislukken. In het gesprek met Ton Maas kwam ook nog ter sprake dat Boyd nog immer bezig is met de opvolger van zijn prachtig geschreven memoires White Bicycles - Making Music In The Sixties (2006). Misschien wel het beste argument voor Boyds stelling ligt uiteindelijk in de magnifieke muziek van Saz'iso, waarin ook voor liefhebbers van dronemuziek veel te halen valt. Cultureel erfgoed van de mensheid, wat inderdaad onverbiddelijk zou verdwijnen zonder de interventie van gedreven muziekapostelen zoals Joe Boyd en Andrea Goertler. (Jaïr Tchong)Op MixedWorldMusic hebben we voordat Music Meeting plaatsvond twee artikelen en een recensie over Saz'iso geplaatst : 

Saz’iso - wonderschone klaagzang uit Albanië - door Ton Maas

Joe Boyd vertelt het verhaal achter Saz'iso - door Pieter Franssen 

Recensie van het album At Least Wave Your Handkerchief At Me - door René van Peer

Luister hier naar het album: 

 

 

 


meer nieuws
Meridian Brothers, Los Van Van, Gaye Su Akyol en Massada
dinsdag 9 oktober, 2018
World music showcases, beurs en seminars
maandag 8 oktober, 2018
Verrassende Catalaanse visie op balkanmuziek
zaterdag 6 oktober, 2018
Plus de Transglobal World Music Charts top-40
maandag 1 oktober, 2018
Colombiaanse muziek en cultuur in de spotlight
zondag 30 september, 2018
Eliza en Martin Carthy strelen oren in Zaandam
zondag 16 september, 2018
Concerten van Zakir Hussain, Cuca Roseta, Ladysmith Black Mambazo, Maria Rita, Master Drummers of Burundi en vele anderen
dinsdag 4 september, 2018
Plus de Transglobal World Music Chart top-40
zaterdag 1 september, 2018
maandag 27 augustus, 2018
Zangeres in Bamako overleden
vrijdag 24 augustus, 2018