Marokkaanse souldiva Oum op Music Meeting Bedwelmende klanken van een rijzende ster maandag 14 mei, 2018

De Marokkaanse singer-songwriter Oum is een van de rijzende sterren aan het Noord-Afrikaanse muziekfirmament. Met haar prachtige, heldere stem, die zowel romantiek als bezinning uitstraalt, verbindt ze op elegante wijze Marokkaanse gnawa met soul, jazz, gospel, r&b en zelfs Cubaanse son. Deze charmante live performer met haar veelkleurige hoofdtooien en prachtige sieraden maakte drie jaar geleden al grote indruk tijdens haar showcase op de Womex in Santiago de Compostela. Haar concert op Eerste Pinksterdag op de International Music Meeting zal zonder twijfel magische momenten en kippenvel opleveren.

door Bas Springer (live foto's door Ton Maas)

Oum El Ghaït Benessahraoui, beter bekend onder haar artiestennaam Oum, werd 40 jaar geleden in Casablanca geboren en groeide op in Marrakesh. Haar grote passie was jazz en soul en op haar veertiende trad ze toe tot een christelijk gospelkoor waar ze al snel een van de solisten werd. Op achttienjarige leeftijd zong ze liedjes van Aretha Franklin en Whitney Houston. Vervolgens vestigde ze zich Parijs, waar ze haar eerste schreden zette in de wereld van jazz en hip-hop. Haar eerste twee albums, Lik'Oum (2009) en Sweerty (2012), kregen weinig aandacht, maar met haar derde album Soul of Morocco (2013), waarop ze  gnawa ritmes mengt met  soul en jazz, brak ze internationaal door. Haar sterke showcase op de Womex beurs van 2015 resulteerde in veel lofuitingen en boekingen. ‘Laat je meeslepen door de poëtische teksten en de betoverende stem van deze Marokkaanse diva’, schreef The Huffington Post.Saharaanse soul
Oums vierde cd Zarabi, die in 2015 verscheen, werd opgenomen in de Zuid-Marokkaanse woestijnstad M’Hamid El Ghizlane, waar het jaarlijkse Festival Taragalte des Musiques du Désert et du Monde gehouden wordt. Dit prachtige album is vooral geïnspireerd door de magie van de Sahara. Bijgestaan door een uitgebalanceerd kwartet, bestaande uit ûd (Arabische luit), contrabas, percussie en trompet, etaleert Oum haar liefde voor lokale muziektradities terwijl ze tegelijkertijd invloeden van buitenaf absorbeert. Haar soulvolle songs handelen over liefde, vrouwelijkheid, familie, dromen, sterke drank en het noodlot en zijn doorspekt met beschrijvingen van geuren en kleuren. Het resulteert in een adembenemend mooi album vol Marokkaanse en Saharaanse soul, dat niet alleen meditatieve rust uitstraalt maar ook de fantasie prikkelt en het hart verwarmt.Oude kleding getransformeerd tot tapijten
‘Zarabi’ betekent tapijten in het Darija, de dagelijkse omgangstaal van Marokko waarin Oum zingt. Tijdens de voorbereidingen voor het album ontmoette Oum een groep vrouwen die tapijten knopen in de woestijnstad M'hamid El Ghizlane. Ze doen dat met oude kleren die door hun klanten worden meegebracht. De oude kledingstukken vormen samen een uniek tapijt waarin de herinneringen van een familie, een stel, een groep vrienden of een individu worden samengebracht.  Oum voelde onmiddellijk een sterke connectie tussen hun werk en haar eigen manier van schrijven en componeren. Net als de tapijten vat haar album een schat aan ervaringen en emoties samen.

Concert
Zondag 20 mei, 20.15 uur, International Music Meeting
Park Brakkenstein, Nijmegen

Als onderdeel van een uitgebreid driedaags festivalprogramma in het pinksterweekend, waarover we elders op MixedWorldMusic veel meer schreven. 
Klik hier

Tickets
In de voorverkoop: 1-Day Ticket € 29,-; 3-Day Ticket: €75,-.
Klik hier voor het bestelformulier.  

www.musicmeeting.nl

Bezetting
Oum El-Ghait Ben Essahraoui – zang
Yacir Rami – ûd
Damian Nueva Cortes – contrabas
Camille Passeri – trompet
Natascha Rogers – percussie

 

 

 


meer nieuws
Grenzeloos en avontuurlijk
dinsdag 14 juni, 2022
Vernieuwing op het dak
maandag 13 juni, 2022
4-5-6 juni, Park Brakkenstein, Nijmegen
zaterdag 4 juni, 2022
Drie dagen lang intieme concerten, interviews en films op de All Ears Area
zaterdag 4 juni, 2022
De koning van de Bulgaarse bruiloftsmuziek keert terug
vrijdag 3 juni, 2022
Interview met drummer Rodney Barreto
donderdag 2 juni, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 juni, 2022
Festival Special Music Meeting
maandag 30 mei, 2022
Vocale powerhouse vol emotie uit Italië
donderdag 19 mei, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 27 april, 2022