Dálava op tournee door België Zoektocht naar vergeten Moravische volksmuziek zaterdag 17 februari, 2018

'The Book of Transfigurations', het tweede album van het uit Vancouver afkomstige ensemble Dálava, werd verleden jaar door slechts weinigen opgemerkt.  Op deze cd herinterpreteren zangeres Julia Ulehla en haar partner gitarist Aram Bajakian – de kern van Dálava - dertien Moravische volksliedjes die meer dan honderd jaar geleden werden getranscribeerd door Ulehla’s overgrootvader Vladimir. Op werkelijk unieke wijze catapulteren Ulehla en Bajakian vergeten Tsjechische volksmuziek naar de moderne tijd door ze te mengen met avant-garde en post rock. Volgende week begint de Europese tour van Dálava met twee concerten in België.


door Bas Springer

In oktober 2014 brachten Aram Bajakian en zijn vrouw Julia Ulehla een album uit met Moravische volksliedjes getiteld Dálava, wat zoveel betekent als ‘de verdwijnende lijn aan de horizon, waar hemel en land in elkaar overgaan’. Het is een fascinerende zoektocht naar Moravische volksliedjes, die meer dan honderd jaar geleden werden verzameld door Ulehla’s overgrootvader Vladimir Ulehla. Ulehla en Bajakian maakten nieuwe versies van deze prachtige liederen met hedendaagse arrangementen van Aram Bajakian.

Transcripties
Voor hun tweede cd The Book of Transfigurations (2017, Songlines) liet het duo zich opnieuw inspireren door de transscripties van Moravische volksliedjes die Uhela’s overgrootvader achterliet. De originele melodieën en woorden bleven intact, maar werden voorzien van een moderne twist.Uit de school van Marc Ribot
Julia Ulehla is gezegend met een fraaie mezzo-sopraan die, ondersteund door elektrische gitaren, drums en piano, regelmatig rillingen over de rug doet lopen. Ze studeerde etnomusicologie en zong in een aantal opera’s. Haar partner. gitarist Aram Bajakian. is afkomstig uit de school van gitarist Marc Ribot. Hij was gitarist tijdens de laatste tournees van Lou Reed, nam met zijn groep Kef cd’s op voor het label Tzadik en werkte met uiteenlopende artiesten zoals de saxofonisten John Zorn en Yusuf Lateef, gitarist Marc Ribot en zangeres Tanya Tagaq. Aram Bajakian was ook een tijdlang vaste gitarist van jazzdiva Diana Krall tijdens diens live-optredens.

Concerten  

23 feb - De Centrale, Gent
24 feb - Espace Senghor, Brussel (Etterbeek)

 


meer nieuws
woensdag 22 november, 2023
Nieuwe en onbekende geluiden op allerlei locaties in Utrecht
woensdag 15 november, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 november, 2023
Showcases en conferentie, 25-29 oktober 2023
zaterdag 28 oktober, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zondag 1 oktober, 2023
Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin
maandag 25 september, 2023
Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra
woensdag 20 september, 2023
zondag 17 september, 2023
Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement
zondag 10 september, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 september, 2023