Trio Da Kali in aantocht Topmuzikanten uit Mali op tournee door BelgiŽ en Nederland maandag 15 januari, 2018

De verrassende samenwerking tussen Trio Da Kali uit Mali en het Amerikaanse Kronos Quartet resulteerde in 'Ladilikan', een van de sterkste wereldmuziekcdís van het afgelopen jaar. Dat Da Kali het ook zonder strijkers kan, bewees het drietal tijdens een prachtige showcase op de Womex van 2016 in Santiago de Compostela en afgelopen zomer op het Afrikafestival in Hertme, waar het indruk maakte met fraaie lofliederen uit de Mandť-cultuur. Om het nieuwe album te promoten maakt Trio Da Kali een korte tournee door Nederland en BelgiŽ, iets waar liefhebbers van traditionele Malinese muziek reikhalzend naar uitkijken.


door Bas Springer

Trio Da Kali representeert de eeuwenoude Mandé-cultuur uit het zuiden van Mali. De groep ontleent haar naam aan een van de oudste en meest iconische lofliederen uit het repertoire van de griots (troubadours). Da kali betekent 'een eed zweren', in dit geval de belofte van de griot om de verhalende muziektraditie van zijn volk voort te zetten. Middelpunt van het gezelschap is de formidabele zangeres Hawa Kassé Mady, dochter van de beroemde Malinese zanger Kassé Mady Diabaté. Ze wordt op balafon (xylofoon) bijgestaan door Lassana Diabaté, die naam maakte in Afrocubism en Toumani Diabaté’s Symmetric Orchestra, en op bas-ngoni door Mamadou Kouyaté, de oudste zoon van ngoni-virtuoos Bassekou Kouyaté. De eenmalige samenwerking met het wereldberoemde Kronos Quartet leverde een nooit eerder gehoorde kruisbestuiving op van Malinese traditie met modern westers klassiek. Hoogtepunt is het nummer God Shall Wipe All Tears Away, waarbij de door merg en been gaande vocalen van Hawa Kassé Mady herinneringen oproepen aan gospellegende Mahalia Jackson. Het is te hopen dat Trio Da Kali zich ook zónder de vier Amerikanen aan dit verrassende uitstapje buiten de eigen traditie waagt.

Concerten

19 jan - de Doelen, Rotterdam
20 jan - de X, Leiden
24 jan - 30CC, Leuven
25 jan - Cultureel Centrum, Lokeren
26 jan - CC Zwanenberg, Heijst Op Den Berg
27 jan - CC Ter Vesten, Beveren


meer nieuws
woensdag 22 november, 2023
Nieuwe en onbekende geluiden op allerlei locaties in Utrecht
woensdag 15 november, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 november, 2023
Showcases en conferentie, 25-29 oktober 2023
zaterdag 28 oktober, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zondag 1 oktober, 2023
Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin
maandag 25 september, 2023
Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra
woensdag 20 september, 2023
zondag 17 september, 2023
Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement
zondag 10 september, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 september, 2023