Trio Da Kali in aantocht Topmuzikanten uit Mali op tournee door BelgiŽ en Nederland maandag 15 januari, 2018

De verrassende samenwerking tussen Trio Da Kali uit Mali en het Amerikaanse Kronos Quartet resulteerde in 'Ladilikan', een van de sterkste wereldmuziekcdís van het afgelopen jaar. Dat Da Kali het ook zonder strijkers kan, bewees het drietal tijdens een prachtige showcase op de Womex van 2016 in Santiago de Compostela en afgelopen zomer op het Afrikafestival in Hertme, waar het indruk maakte met fraaie lofliederen uit de Mandť-cultuur. Om het nieuwe album te promoten maakt Trio Da Kali een korte tournee door Nederland en BelgiŽ, iets waar liefhebbers van traditionele Malinese muziek reikhalzend naar uitkijken.


door Bas Springer

Trio Da Kali representeert de eeuwenoude Mandé-cultuur uit het zuiden van Mali. De groep ontleent haar naam aan een van de oudste en meest iconische lofliederen uit het repertoire van de griots (troubadours). Da kali betekent 'een eed zweren', in dit geval de belofte van de griot om de verhalende muziektraditie van zijn volk voort te zetten. Middelpunt van het gezelschap is de formidabele zangeres Hawa Kassé Mady, dochter van de beroemde Malinese zanger Kassé Mady Diabaté. Ze wordt op balafon (xylofoon) bijgestaan door Lassana Diabaté, die naam maakte in Afrocubism en Toumani Diabaté’s Symmetric Orchestra, en op bas-ngoni door Mamadou Kouyaté, de oudste zoon van ngoni-virtuoos Bassekou Kouyaté. De eenmalige samenwerking met het wereldberoemde Kronos Quartet leverde een nooit eerder gehoorde kruisbestuiving op van Malinese traditie met modern westers klassiek. Hoogtepunt is het nummer God Shall Wipe All Tears Away, waarbij de door merg en been gaande vocalen van Hawa Kassé Mady herinneringen oproepen aan gospellegende Mahalia Jackson. Het is te hopen dat Trio Da Kali zich ook zónder de vier Amerikanen aan dit verrassende uitstapje buiten de eigen traditie waagt.

Concerten

19 jan - de Doelen, Rotterdam
20 jan - de X, Leiden
24 jan - 30CC, Leuven
25 jan - Cultureel Centrum, Lokeren
26 jan - CC Zwanenberg, Heijst Op Den Berg
27 jan - CC Ter Vesten, Beveren


meer nieuws
Meridian Brothers, Los Van Van, Gaye Su Akyol en Massada
dinsdag 9 oktober, 2018
World music showcases, beurs en seminars
maandag 8 oktober, 2018
Verrassende Catalaanse visie op balkanmuziek
zaterdag 6 oktober, 2018
Plus de Transglobal World Music Charts top-40
maandag 1 oktober, 2018
Colombiaanse muziek en cultuur in de spotlight
zondag 30 september, 2018
Eliza en Martin Carthy strelen oren in Zaandam
zondag 16 september, 2018
Concerten van Zakir Hussain, Cuca Roseta, Ladysmith Black Mambazo, Maria Rita, Master Drummers of Burundi en vele anderen
dinsdag 4 september, 2018
Plus de Transglobal World Music Chart top-40
zaterdag 1 september, 2018
maandag 27 augustus, 2018
Zangeres in Bamako overleden
vrijdag 24 augustus, 2018