">Santiago Lara Quartet opent V Intermezzo Flamenco Serie Flamenco meets jazz: Santiago Lara Quartet brengt ode aan jazzgitarist Pat Metheny vrijdag 24 november, 2017

De Flamenco BiŽnnale organiseert in haar tussenjaar de Intermezzo Flamenco Serie, dit jaar alweer voor de vijfde keer. In december trapt ze af met een drietal concerten van het Santiago Lara Quartet. Centraal staan de werken van jazzlegende Pat Metheny. Zijn muziek heeft een blijvende invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de flamenco. "A tribute to Pat Metheny" bewijst eens te meer de blijvende liefde tussen jazz en flamenco, die in handen van een gitarist als Santiago Lara in niets anders kan uitmonden dan een muzikale liefdesverklaring.

door Doris Martinez

Santiago Lara heeft nog maar drie albums op zijn naam staan, maar behoort nu al tot de meest gerespecteerde flamencogitaristen van Spanje. Met zijn herkenbare gitaarspel en zijn niet aflatende hang naar vernieuwing weet hij iedere keer zijn publiek te verrassen. In een interview met het Spaanse persbureau EFE laat hij weten dat flamenco ‘een levende muziek is’ en hij, net als de rest van de jongere generatie flamencomusici, daarom steeds op zoek is naar nieuwe wegen om de muziek te verrijken.

Jazz meets flamenco
De gitarist uit Jerez de la Frontera heeft in het verleden onder meer samengewerkt met gitaarvirtuoos Manolo Sanlucar en topdanseres Mercedes Ruiz (tegenwoordig zijn echtgenote) met wie hij jaren op tournee is geweest. Over A tribute to Pat Metheny zegt hij zelf dat het in vergelijking met zijn voorgaande werken een veel volwassener album is en een eigen concept heeft. De intentie was om een album te maken waarin sprake is van daadwerkelijke fusie, geen jazzmuziek met daarover een licht flamencosausje. Daarin is hij zonder twijfel geslaagd. Ook volgens Metheny: I love it…and I am so honored for you to take this music to such an incredible place, and I send you all my best. (Pat Metheny, June 2015).

Santiago Lara Quartet - James

Pat Metheny - James

Pat Metheny
Het is niet toevallig dat Santiago Lara uitgerekend Pat Metheny heeft gekozen als onderwerp van zijn album. De jazzgigant, die onder meer heeft samengewerkt met David Bowie en Herbie Hancock, staat zelf bekend als innoverend en experimenteert zelf graag met ander muziekgenres. In 2005 heeft hij zelfs bijgedragen aan het flamencoproject Soñar la Alhambra van de inmiddels overleden flamencozanger Enrique Morente. Over het resultaat daarvan was Pat Metheny glashelder: zoiets moois, had hij nog nooit gehoord.

Enrique Morente en Pat Metheny – Soñar la AlhambraConcerten
V Intermezzo Flamenco Serie
Santiago Lara Quartet
vr 8 december: LantarenVenster, Rotterdam 
za 9 december: Korzo, Den Haag
zo 10 december: Bimhuis, Amsterdam  

Line up
Santiago Lara, gitaar
Ignacio Cintado, bas
Miguel Ángel López “Lenon”, piano
Guillermo McGuil, drums

De Intermezzo Flamenco Serie gaat in maart verder met de volgende concertserie: 

V Intermezzo Flamenco Serie
Niño de Elche - Flamenco A-típico
Francisco Contreras, Molina, alias Niño de Elche, is flamencozanger, maar niet zoals we die kennen. Deze singer-songwriter, stemkunstenaar en improvisator neemt in flamencoland geen blad voor de mond en schopt met zijn geëngageerde teksten, zijn performances graag tegen de heilige huisjes aan. In het tweede intermezzo van dit seizoen komt Niño de Elche met zijn trio (piano, gitaar en synthesizer) zijn nieuwste album presenteren.
do 1 maart: Bimhuis, Amsterdam
vr 2 maart: De Doelen, Rotterdam
za 3 maart: Korzo, Den Haag

V Intermezzo Flamenco Serie
Una Noche Blanca Flamenca
Datum en programma van derde Intermezzo van deze serie zijn nog niet bekend. Wel kunnen we al melden dat het een lange flamenconacht zal worden in het Bimhuis te Amsterdam: Una Noche Blanca Flamenca, een flamencomarathon zoals je ze in de warme Spaanse zomer tot in de kleine uurtjes kunt beleven.


meer nieuws
Grenzeloos en avontuurlijk
dinsdag 14 juni, 2022
Vernieuwing op het dak
maandag 13 juni, 2022
4-5-6 juni, Park Brakkenstein, Nijmegen
zaterdag 4 juni, 2022
Drie dagen lang intieme concerten, interviews en films op de All Ears Area
zaterdag 4 juni, 2022
De koning van de Bulgaarse bruiloftsmuziek keert terug
vrijdag 3 juni, 2022
Interview met drummer Rodney Barreto
donderdag 2 juni, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 juni, 2022
Festival Special Music Meeting
maandag 30 mei, 2022
Vocale powerhouse vol emotie uit Itali√ę
donderdag 19 mei, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 27 april, 2022