Toumani Diabaté & Kayhan Kalhor
Atlas Chamber Ensemble
Avital Meets Avital
Carminho
Taksim Trio
David Broza + Mira Awad
Matinee Marocaine - Nabyla Maan
Voxtra
Jen Shyu + Jade Tongue
David Broza
Voxtra zondagmiddag 3 december in indrukwekkende wereldmuziekserie in Muziekgebouw aan ’t IJ Concerten van o.a. Carminho, Taksim Trio en Voxtra donderdag 30 november, 2017

In Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam is op 16 september 2017 een indrukwekkende serie wereldmuziekconcerten van start gegaan, die tot in december voortduurt met maar liefst negen concerten: Atlas Chamber Ensemble, Avital meets Avital, Carminho, Taksim Trio, Kayhan Kalhor + Ali Bahrami Fard, David Broza + Mira Awad, Matinée Marocaine, Voxtra en Jen Shyu + Jade Tongue. Muziek uit het Midden-Oosten, West-Afrika, het Verre Oosten, Portugal, Turkije, Marokko, Finland en Sardinië. MixedWorldMusic introduceert. 
 

Traditie en vernieuwing vormen de rode draad in deze serie wereldmuziek van Muziekgebouw aan ‘t IJ. Concerten waarin genres worden vermengd tot nieuwe vormen die passen bij deze tijd: een Matinée Marocaine, een concert als ritueel, een versmelting van Perzische en Afrikaanse muziek, een fadoster en meer. 


Hieronder alle concerten in chronologische volgorde. Informatie over concerten in deze serie die al voorbij zijn vind je onderaan dit artikel.

Voxtra
Raakvlakken tussen zangtradities
ZO 03 DEC 15:00 Voxtra  

De wonderlijkste zangtradities komen samen in Voxtra. Sardijnse tenoren, een Finse folkstem, een zangfamilie uit Albanië, een zangeres uit Madagascar én een zanger vertolkt zowel Vlaamse als Waalse liederen. Een uniek gezelschap dat tradities met respect verbindt, in een voorstelling vol diepe emoties en gewaagde combinaties.

Voxtra ontdekt raakvlakken tussen de tradities, hoe verschillende melodieën op elkaar lijken en hoe zangstijlen elkaar aanvullen. Zo laat de Finse Anu Junnonen liederen uit haar jeugd weerklinken in de meerstemmige zang van de Gjini Familie. En zo ondersteunt het vijfkoppige Tenore de Monte Arvu uit Sardinië de beweeglijke stem van Talike Gellé. 

Voor meer informatie over dit concert en tickets, klik hier.Jen Shyu + Jade Tongue      
Song of Silver Geese
DO 07 DEC 20:30 Jen Shyu 

De Amerikaans-Aziatische zangeres Jen Shyu brengt in dit concert in het Bimhuis Aziatische en westerse muziek samen. Een unieke performance met dans en traditionele instrumenten, begeleid door vermaarde improvisatiemusici uit New York. Een performance als ritueel, waarbij Shyu met zang, dans, piano, viool en traditionele instrumenten een scala aan emoties oproept. Haar unieke, persoonlijke muziek is het resultaat van intensief onderzoek naar onbekende en uitstervende muziekculturen in Zuidoost-Azië. Deze avond presenteert Jen Shyu Song of Silver Geese, waarop ze in verschillende talen zingt. Haar band Jade Tongue bestaat uit vibrafonist Chris Dingman, drummer Dan Weiss en altviolist Mat Maneri, met wie ze als duo verschillende albums opnam.

Voor meer informatie over dit concert en tickets, klik hier.


Luister hier naar de door MixedWorldMusic samengestelde Spotify playlistBekijk hier de videoplaylist die MixedWorldMusic samenstelde met muziek en beelden uit de wereldserie van Muziekgebouw aan 't IJ. Scroll erdoorheen met >| 


Tickets bestellen voor losse concerten of de hele serie? Klik hier.
Tip: bestel snel! Tot 1 oktober met vroegboekkorting tot 35%!

www.muziekgebouw.nl/wereld

 

Al voorbij: 

Atlas Chamber Ensemble    

Makam, Mugam & Raga
ZA 16 SEP, 2017; 20:15 Atlas Academy
Informatie over dit concert aan het slot van dit artikel

Makam & Mugam is een programma, uitgevoerd door vier sterspelers van het Atlas Chamber Ensemble, rond de eeuwenoude muzikale tradities van Armenië, Azerbeidzjan en Turkije. Het is een politiek turbulent en qua religie zeer verdeeld gebied, dat zich uitstrekt van Turkije via de Kaukasus en het Midden-Oosten tot India. Naast vele lokale verschillen toont de muziek in deze contreien ook grote overeenkomsten: in bouw, ornamentiek, lineariteit en modaliteit.

Twee sterspelers uit Azerbeidzjaan maken deel uit van de het gezelschap: Elcin Nagijev bespeelt de tar en Elshan Mansurov wordt geroemd om zijn betoverende, expressievolle kemanche-spel. De uit Armenië afkomstige Gevorg Dabaghian verklankt op zijn duduk diepe melancholie. En de Turkse Neva Özgen verleidt de luisteraar met haar elegante vioolachtige kemençe.

Oorspronkelijk zou Dhruba Ghosh ook deel uitmaken van dit ensemble, maar 10 juli is hij op 59-jarige leeftijd onverwacht overleden aan een hartaanval. De vier hierboven aangekondigde musici zullen een aangepast programma brengen.

Voor meer informatie over dit concert en tickets, klik hier.

Luister en kijk hier naar een duduk solo van Gevorg Dabaghian.

 

Avital meets Avital  
Vernieuwende klankkleuren
ZO 08 OKT 20:15 Avi Avital & Omer Avital 
(locatie Bimhuis)

Ze zijn geen familie, Avi Avital en Omer Avital. Dit duo verbindt klassiek, jazz en Oosterse muziek. Afkomstig uit de wereld van Bach en Vivaldi gaat mandolinespeler Avi Avital de dialoog aan met de al even charismatische jazzmusicus Omer Avital, die moeiteloos wisselt tussen contrabas en ûd, de Arabische luit. Een vernieuwende kruisbestuiving tussen jazz, folk en klankkleuren uit het Midden-Oosten, uitgevoerd met de finesse van kamermuziek. Beide musici komen uit Joods-Marokkaanse gezinnen uit Israël, maar kozen ieder hun eigen muzikale route. Avi Avital verovert vanuit Berlijn de klassieke muziekwereld met spectaculaire concerten, terwijl Omer Avital hoge ogen gooit in de vooruitstrevende jazzclubs van New York. Nu spelen ze voor het eerst samen in Nederland, begeleid door pianist Yonathan Avishai en Duitse percussionist Murat Coşkun.

Voor meer informatie over dit concert en tickets, klik hier.


WIN DE CD AVITAL MEETS AVITAL
In het weekend van 7 en 8 oktober geven we 2 cd's weg van Avital meets Avital. Mail info@mixedworldmusic.com en zet in onderwerp ‘Avital’. Meedoen kan tot zondag 8-10, 15.00 uur. We maken zondag 8-10 meteen de winnaar bekend. 

Carminho      
Canto
VR 13 OKT 20:15 Carminho 

Eindelijk is er weer iemand opgestaan die de fado zingt alsof haar leven ervan afhangt, en die de emotie uit haar lijf perst tot de stembanden rafelen. De getormenteerde passie die bij anderen soms geforceerd en theatraal overkomt is bij haar volstrekt geloofwaardig. Carminho zag in Lissabon het levenslicht als Maria do Carmo de Carvalho Rebelo de Andrade, dochter van fadista Teresa Siquiera. Al op jonge leeftijd veroverde ze de bekendste fadohuizen met haar wonderbaarlijk doorleefde zang, als ware erfgenaam van fadokoningin Amália Rodrigues. Het getuigt van lef dat ze op haar album Canto (2014) kiest voor eigen composities, Braziliaanse invloeden en eigentijdse poëzie. Op haar album Carminho Canta Tom Jobim (2016) duikt ze helemaal de Braziliaanse muziek in.

Voor meer informatie over dit concert en tickets, klik hier.

Taksim Trio   
Ahi
ZO 12 NOV 20:15 Taksim Trio

Het perfect op elkaar ingespeelde Taksim Trio bestaat uit meesterklarinettist Hüsnü Senlendirici, baglamaspeler (langhalsluit) Ismail Tunçbilek en Aytaç Dogan op kanun (citer). Het bekendste groepslid is Hüsnü Senlendirici, die tot de beste klarinettisten ter wereld gerekend mag worden en in Turkije de status van superster geniet. Hoewel de leider van het drietal, speelt hij tijdens concerten vooral een dienende rol en geeft hij alle ruimte aan Ismail Tunçbilek en Aytaç Dogan. De bundeling van vriend- en vakmanschap met veelvuldige improvisaties heeft geresulteerd in een gracieuze en meditatieve stijl die het klassieke Ottomaanse idioom verbindt met volksmuziek uit Europa en het Midden-Oosten, plus invloeden uit rock, jazz, ambient en kamermuziek. Op hun recente album Ahi spelen ze eigen composities naast werk van, onder anderen, gitaarheld John McLaughlin.

Voor meer informatie over dit concert en tickets, klik hier.


Kayhan Kalhor + Ali Bahrami Fard
Klankwerelden uit Perzië en Afrika
DI 14 NOV 20:15 

Kayhan Kalhor en Ali Bahrami Fard, twee uitzonderlijke snarenspelers uit Iran, delen een diepe band als het gaat om traditionele Koerdische en Perzische muziek. Hun bejubelde album I Will Not Stand Alone uit 2012 is een muzikaal document van kemanche-meester Kalhor, die als vijand van het Iraanse regime jarenlang in eenzaamheid doorbracht. De klankkleuren van dit album zijn dan ook donker, melancholiek en klaaglijk, want Kalhor speelt op de voor hem ontworpen 'shah kaman' (knie-viool), die een diepe, cello-achtige klank heeft. Fard bespeelt niet zijn gewone santur (het Perzische hakkebord) maar een bassantur. Het programma bestaat uit traditionele Koerdische en Perzische muziek en een aantal nieuwe composities.
(oorspronkelijk was dit concert gepland als een duo van Kayhan Kalhor en Toumani Diabaté, maar de tournee van dat duo is uitgesteld)

Voor meer informatie over dit concert en tickets, klik hier

 

 

David Broza + Mira Awad
East Jerusalem West Jerusalem
DI 21 NOV 19:00 David Broza 

In Israël is singer-songwriter David Broza een levende legende. Net zo gedreven en openhartig als Bruce Springsteen, maar met een unieke, flamenco-getinte akoestische gitaarstijl. East Jerusalem West Jerusalem is zijn persoonlijke missie, een project om mensen te verenigen door middel van muziek, juist in conflictgebieden. 
Het album East Jerusalem West Jerusalem werd geproduceerd door 3-voudig Grammy-winnaar en Americana-held Steve Earle.
Voorafgaand aan het concert is er een vertoning van Broza’s gelijknamige documentaire. Het is de perfecte opmaat naar Broza’s concert met de Israëlisch-Palestijnse zangeres Mira Awad. 

Voor meer informatie over dit concert en tickets, klik hier.

David Broza deed in 2015 een TedX talk, inclusief muziek: 


Matinée Marocaine

Nabyla Maan + Khalid Bennani + Ahaddaf Quartet
ZO 26 NOV 14:00 Nabyla Maan

Een bijzondere Matinée Marocaine met een concert én een moderne versie van een souk. In de Grote Zaal klinkt muziek uit de vele culturen die Marokko rijk is. En op de foyers tussen het eerste deel van het concert en het tweede, niet alleen de nieuwste Marokkaanse mode, óók heerlijk eten en drinken. Er klinkt muziek uit Andalusië, klassieke Marokkaans-Arabische werken en volksmuziek door topmusici uit Marokko, geliefd door een miljoenenpubliek zoals zangers Nabyla Maan en Khalid Bennani.
Het Ahaddaf Quartet van componist en udspeler Mohamed Ahaddaf speelt deze middag een unieke mix van Arabo-Andalusische muziek met jazz. Zowel in de eerste helft als de tweede helft van het concert begeleiden zij Nabyla Maan en Khalid Bennani. In de tweede helft krijgt het kwartet versterking van gerenomeerde musici voor het meer klassieke repertoire.

Voor meer informatie over dit concert en tickets, klik hier.

 Tickets bestellen voor losse concerten of de hele serie? Klik hier.
Tip: bestel snel! Tot 1 oktober met vroegboekkorting tot 35%! 


meer nieuws
35ste editie met lintje voor programmeur Rob Lokin
dinsdag 9 juli, 2024
maandag 1 juli, 2024
dinsdag 18 juni, 2024
Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen
zondag 9 juni, 2024
Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw
dinsdag 4 juni, 2024
Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord
dinsdag 4 juni, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 juni, 2024
Hartverwarmende muziek uit de hele wereld in Amersfoort
dinsdag 28 mei, 2024
Meer dan 50 Indiase concerten en optredens
dinsdag 28 mei, 2024