In memoriam Regis Gizavo Accordeonvirtuoos uit Madagaskar in het harnas gestorven woensdag 19 juli, 2017

Zojuist bereikte ons het trieste bericht dat Régis Gizavo, de Malagassische accordeonvirtuoos en zanger, op 16 juli 2017 tijdens een concert van Toko Telo op Corsica is overleden. Hij was 59 jaar. Gitarist D'Gary en zangeres Monika Njava, met wie hij deze Malagassische 'supergroep' vormde, zullen naar verwachting alsnog op 30 juli het Sfinks Festival in Boechout aandoen en daar een muzikaal eerbetoon brengen aan hun overleden vriend en collega.

door Ton Maas

Klein van postuur, maar groot op zijn accordeon en altijd goedlachs. Net als D'Gary ontwikkelde Régis Gizavo op zijn instrument een volstrekt eigen techniek en stijl, die deels gebaseerd was op de klank en speelwijze van traditionele Malagassische instrumenten als de valiha en de marovany. Wat hem daarbij goed uitkwam, was zijn ongelofelijk behendige linkerhand, die hem in staat stelde op beide klavieren van zijn accordeon even virtuoos uit de 'voeten' te kunnen.'Blijf je eigen traditie trouw'
Gizavo had in eigen land al een formidabele reputatie opgebouwd toen hij in 1990 naar Parijs verhuisde en daar in de jazzscene belandde. Enigszins in paniek over hoe hij zich daar moest handhaven, ging hij te rade bij de grote Franse accordeonist Richard Galliano, in de hoop door hem te worden bijgespijkerd. Maar toen die zag en hoorde wat de kleine man uit Madagaskar in zijn mars had, raadde hij hem aan om zich te concentreren op zijn eigen muzikale roots en unieke talent op de vijf-rijen-knoppenaccordeon.

Eigenzinnig maar niet eenkennig
Die wijze raad werd door Gizavo niet in de wind geslagen en hij slaagde erin om met zijn eigen muziek ook in Europa een succesvolle carrière als soloartiest op te bouwen. Maar eenkennig was hij beslist niet: veelvuldig werkte hij samen met artiesten uit andere muzikale domeinen, onder wie Cesaria Evora, Luis Mhlanga en onze eigen Fernando Lameirinhas.De laatste tournee
Vorig jaar ontstond het idee voor Toko Telo, een 'supergroep' bestaande uit drie legendarische Malagassische muzikanten van wereldformaat: gitarist D'Gary, die met zijn zelfontwikkelde open stemmingen en tokkeltechniek menig gitarist in ontreddering heeft achtergelaten, zangeres Monika Njava, die samen met zus en broers een vaste waarde op wereldmuziekfestivals werd met de groep Njava, en natuurlijk Régis zelf.
Hun eerste en enige tournee bracht hen in juni nog naar Haarlem, waar ze een sprankelend optreden gaven op het Houtfestival en zich door ondergetekende lieten interviewen in de Mixed Media Lounge. 

Optreden en interview in de Mixed Media Lounge tijdens het Houtfestival in Haarlem - 18 juni 2017

En een fragment van het optreden op het Houtfestival: 

Lees hier de recensie van Toko Telo door Mattie Poels.


meer nieuws
Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen
zondag 9 juni, 2024
Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw
dinsdag 4 juni, 2024
Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord
dinsdag 4 juni, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 juni, 2024
Hartverwarmende muziek uit de hele wereld in Amersfoort
dinsdag 28 mei, 2024
Meer dan 50 Indiase concerten en optredens
dinsdag 28 mei, 2024
Nieuwe klanken met eeuwenoude wortels
zondag 26 mei, 2024
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024