Music Meeting Live: Bitori swingt als een malle Verslag vanuit de Mixed Media Lounge en vanaf het festivalterrein maandag 5 juni, 2017

De Kaapverdiaanse accordeonist Bitori maakt een revival door. Hij is rond de tachtig jaar, zit sto´cijns op zijn kruk, en speelt de sterren van de hemel. Ondanks zijn leeftijd is hij met zijn band overal op Music Meeting te vinden: in de Mixed Media Lounge, bij de Mini Meeting, in de Hortus en voor het 'grote concert' in 'de Mondo'.


door Jaïr Tchong - foto's Ton Maas

Bas, accordeon, percussie en zang. Less is more: de bij benadering tachtigjarige Kaapverdiaanse accordeonist Bitori heeft dankzij een alerte Kaapverdiaanse musicus in Rotterdam en met behulp van een gedreven agente en dito platenlabel op hoge leeftijd ineens een internationale carrière. In de Mixed Media Lounge weet hij samen met zijn bandleden een groove neer te zetten die swingt als een malle. 'Funana' heet de muziek en in Kaapverdië was de muziek enige tijd verboden wegens veronderstelde liederlijkheid bij de concerten. Dat stemt nieuwgierig.

Via het veelgeprezen cultlabel Analog Africa en enkele welgemikte optedens buiten de gebruikelijke wereldmuziekscene werd Bitori in de afgelopen tijd een onverwachte hit. Eerder dit jaar zagen we Bitori zegevieren in het Rotterdamse Worm – een uitverkochte, prachtige avond was het resultaat. Alle generaties van Kaapverdianen waren te zien in het publiek van deze zaal, die bekend staat om zijn avantgardistische, voorheen tamelijk blanke programmering. Goed teken dat Worm steeds meer van dit soort concerten boekt!

Het is snel te horen waarom iedereen zo snel valt voor de muziek van Bitori: het minimalistische spel van de accordeonist herinnert op prettige wijze aan de betere dance, terwijl de ratelende percussie daar nog wat onbedwingbare dansenergie aan toevoegt.

In de Mixed Media Lounge werd Bitori meerdere keren gevraagd naar die legendarisch wilde tijden van de funana in Cabo Verde. Uiteindelijk volgde bij wijze van antwoord: ‘Bitori heeft vijftien kinderen’ - waarmee wel iets van die funananostalgie duidelijk werd.

Het interview en miniconcert in de Mixed Media Lounge:


MixedWorld Music en Music Meeting Festival

Online magazine MixedWorldMusic doet verslag vanaf het festivalterrein Music Meeting.

Lees alle verslagen en bekijk alle video's via deze link. Klik hier.

Park Brakkenstein in Nijmegen staat het hele pinksterweekend in het teken van muziek uit alle windstreken.

Met MixedWorldMusic doen we live-interviews en miniconcerten met de festivalartiesten in de Mixed Media Lounge. Je kunt ons vinden in de Mezzo-tent.

Tijdens drie festivaldagen zetten we een heel aantal verslagen online.

Klik hier voor alles over het programma van Music Meeting

Klik hier voor de programmering van de Mixed Media Lounge


www.mixedworldmusic.com 

www.musicmeeting.nl 

3-4-5 juni 2017, Park Brakkenstein, Nijmegen


meer nieuws
35ste editie met lintje voor programmeur Rob Lokin
dinsdag 9 juli, 2024
maandag 1 juli, 2024
dinsdag 18 juni, 2024
Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen
zondag 9 juni, 2024
Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw
dinsdag 4 juni, 2024
Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord
dinsdag 4 juni, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 juni, 2024
Hartverwarmende muziek uit de hele wereld in Amersfoort
dinsdag 28 mei, 2024
Meer dan 50 Indiase concerten en optredens
dinsdag 28 mei, 2024