Totó la Momposina - interview in de Mixed Media Lounge
Totó la Momposina - concert in de Apollo
Music Meeting Live: Totó la Momposina Verslag vanuit de Mixed Media Lounge en vanaf het festivalterrein zondag 4 juni, 2017

Op de tweede dag van Music Meeting Festival 2017 in Nijmegen zagen we een prachtige stoet bands en artiesten voorbijkomen. Een van de hoogtepunten was het concert van Totó la Momposina, dat voorafgegaan werd door een interview en miniconcert in de Mixed Media Lounge in 'de Mezzo'.


door Mattie Poels

Totó la Momposina is de vereenzelving van de Colombiaanse cumbia. In de Mixed Media Lounge gaf zij een miniconcert met drie leden van haar zeskoppige band, waarmee ze zondagavond een concert geeft in 'de Apollo'.

In het interview dat Allesio Surian met haar had vertelde ze over de cumbia als inspriratiebron. Zij benadert de stijl vanuit de originele vorm, zoals die is ontstaan aan de Caribische kust van Colombia en die een cohesie is van Indiaanse, Afrikaanse en Spaanse invloeden. De cumbia wordt begeleid op houten trommels. 'Het hout voor deze instrumenten wordt speciaal gekweekt aan de Atlantische kust', zo vertelt Totó aan interviewer Allesio Surian.

Bekijk de video voor het volledige interview:


De cumbia is van oorsprong dansmuziek, zonder woorden, en bedoeld als dans voor paren. Later worden er cumbia's mét tekst gecomponeerd, zoals het lied El Pescador (de visser) van José Barros, te beluisteren in onderstaande video:


Het concert in de Apollo
Zangeres Totó la Momposina is in augustus 1940 geboren als Sonia Bazanta Vides. Zij is dé grootheid van de cumbia uit Colombia, een muziekstijl die door de jaren heen veel bekendheid heeft gekregen in Europa, mede ook door de chicha, de elektronische variant uit Peru.

Totó is een kleine beweeglijke vrouw met een stralend uiterlijk en fonkelende ogen. Ze benadert haar muziek vanuit de originele cumbia, met voor- en nazang en veel, opzwepende percussie. Ze voegt er gitaar, saxofoon en gaita (groot, doedelzak-achtig klinkend rietinstrument) aan toe, waardoor de muziek breder klinkt, terwijl de hoofdmoot toch percussie blijft. Bovendien is deze 71-jarige vrouw een goede danseres, die met de achtergrondzangeres (en dochter) regelmatig in haar kleurige jurk over het podium zwiert.

Interview in de Mixed Media Lounge - foto Ton Maas


Respect
La Momposina is een zangeres die respect afdwingt. Tijdens haar bevlogen uitleg tussen de liedjes door, is 'de Apollo' muisstil, terwijl de meeste luisteraars niet of nauwelijks Spaans verstaan. Gelukkig wordt haar uitleg vertaald door haar dochter, maar dat gebeurt na een aantal nummers niet meer. Dan is Totó's uitleg zó lang, dat er alleen een ongeduldig vamos (spelen maar!) als vertaling overblijft.

Origine
De cumbia heeft de laatste jaren zó veel metamorfoses ondergaan – versneld in tempo, de toevoeging van elektronica, en veel improvisatie –, dat de terugkeer naar de originele cumbia de geschiedenis eventjes stilzet, even 'pas op de plaats' maakt; maar dan wel een heel swingende!

 

 

 

 

De begeleidingsgroep van Chuanas van Totó la Momposina gaf de dag na het concert nog een kort optreden in de Hortus. Het openingsnummer:

 


MixedWorldMusic en Music Meeting Festival

Onlinemagazine MixedWorldMusic doet verslag vanaf het festivalterrein van Music Meeting.

Lees alle verslagen en bekijk alle video's via deze link. Klik hier

Park Brakkenstein in Nijmegen staat het hele pinksterweekend in het teken van muziek uit alle windstreken.

Met MixedWorlMusic doen we live-interviews en miniconcerten met de festivalartiesten in de Mixed Media Lounge. Je kunt ons vinden in de Mezzo-tent.

https://www.mixedworldmusic.com/nieuws/newsItem.php?n01ID=19071

Tijdens drie festivaldagen zetten we een heel aantal verslagen online.

Klik hier voor alles over het programma van Music Meeting

Klik hier voor de programmering van de Mixed Media Lounge


www.mixedworldmusic.com 

www.musicmeeting.nl 

3-4-5 juni 2017, Park Brakkenstein, Nijmegen


meer nieuws
35ste editie met lintje voor programmeur Rob Lokin
dinsdag 9 juli, 2024
maandag 1 juli, 2024
dinsdag 18 juni, 2024
Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen
zondag 9 juni, 2024
Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw
dinsdag 4 juni, 2024
Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord
dinsdag 4 juni, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 juni, 2024
Hartverwarmende muziek uit de hele wereld in Amersfoort
dinsdag 28 mei, 2024
Meer dan 50 Indiase concerten en optredens
dinsdag 28 mei, 2024