Music Meeting Live: Maarja Nuut - dance in slow motion Verslag vanaf het festivalterrein zondag 4 juni, 2017

De jonge Estse violiste en zangeres Maarja Nuut geeft met haar 'loopstation' een hoogst persoonlijke en zeer eigentijdse draai aan de volksmuziek van haar vaderland. Repetitieve patronen die langzaam transformeren of oplossen in andere, geven haar muziek een bezwerende werking, die nog versterkt wordt door de concentratie waarmee ze te werk gaat. Sinds ze een duo vormt met elektronicaspecialist Hendrik Kaljujärv, neemt ook de belangstelling vanuit de dancewereld toe. Nuut en Kaljujärv stonden al eerder op Le Guess Who en maakten gisteravond hun opwachting tijdens MMMoves, de op elektronische dance gerichte openingsavond van het Nijmeegse Music Meeting Festival.


tekst en foto's door Ton Maas

Met haar rijzige verschijning, die nog wordt benadrukt door een lange, soepel vallende roze jurk, is Maarja Nuut ook visueel een magnetische figuur. Ze beweegt als een danseres - traag en beheerst – wat maakt dat je blijft kijken. Het laag voor laag opbouwen van stemmen en vioolpartijen is een uiterst secuur werkje dat veel concentratie vereist en wonderlijk genoeg dwingt ze daarmee ook concentratie af bij haar publiek. Dat haar repertoire grontendeels uit authentieke Estse volksmuziek bestaat, is niet iets dat je moet weten om van haar muziek te kunnen genieten. Sterker nog: haar muziek is een vehikel waarmee ze eeuwenoude tradities vrijwel ongemerkt binnensmokkelt in de wereld van de eigenijdse muziek.

Wilde klanken voor oude melodieën
De samenwerking met Hendrik Kaljujärv maakt haar muziek spannender, vooral als hij felle contrasten aanbrengt of ritmisch weerwerk biedt. Maar zijn spel met de knoppen zorgt ook voor variatie in de soundscapes die de achtergrond vormen voor hervertellingen van oude volksverhalen. Na afloop van het concert praat ze enthousiast over de experimenten die ze samen doen met analoge synthesizers, omdat de ‘wilde’ klank daarvan zo goed past bij oude volksliedjes.

Dansen in slow motion
Als dit al dansmuziek is, betreft het vooral dance in slow motion. De trage grooves ademen ook weemoed. ‘Jullie moeten vooral niet denken dat het er bij ons in het noorden alleen maar somber aan toe gaat’, vertelt ze tijdens de aankondiging van het laatste nummer. ‘Daarom eindigen we met een vrolijker nummer.’ En hoewel het sluitstuk inderdaad meer vaart mee krijgt en Maarja zelfs losjes staat te swingen achter haar microfoon, blijft de stemming ook dan opvallend serieus. Blijkbaar toch een ernstig volkje, die Esten.


MixedWorldMusic en Music Meeting Festival
Onlinemagazine MixedWorldMusic doet verslag vanaf het festivalterrein Music Meeting.

Lees alle verslagen en bekijk alle video's via deze link. Klik hier


Park Brakkenstein in Nijmegen staat het hele pinksterweekend in het teken van muziek uit alle windstreken.

Met MixedWorldMusic doen we live-interviews en miniconcerten met de festivalartiesten in de Mixed Media Lounge. Je kunt ons vinden in de Mezzo-tent.

Tijdens drie festivaldagen zetten we een heel aantal verslagen online.

Klik hier voor alles over het programma van Music Meeting

Klik hier voor de programmering van de Mixed Media Lounge


www.mixedworldmusic.com
 

www.musicmeeting.nl 

3-4-5 juni 2017, Park Brakkenstein, Nijmegen

 


meer nieuws
35ste editie met lintje voor programmeur Rob Lokin
dinsdag 9 juli, 2024
maandag 1 juli, 2024
dinsdag 18 juni, 2024
Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen
zondag 9 juni, 2024
Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw
dinsdag 4 juni, 2024
Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord
dinsdag 4 juni, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 juni, 2024
Hartverwarmende muziek uit de hele wereld in Amersfoort
dinsdag 28 mei, 2024
Meer dan 50 Indiase concerten en optredens
dinsdag 28 mei, 2024