Music Meeting Live: Maarja Nuut - dance in slow motion Verslag vanaf het festivalterrein zondag 4 juni, 2017

De jonge Estse violiste en zangeres Maarja Nuut geeft met haar 'loopstation' een hoogst persoonlijke en zeer eigentijdse draai aan de volksmuziek van haar vaderland. Repetitieve patronen die langzaam transformeren of oplossen in andere, geven haar muziek een bezwerende werking, die nog versterkt wordt door de concentratie waarmee ze te werk gaat. Sinds ze een duo vormt met elektronicaspecialist Hendrik Kaljujärv, neemt ook de belangstelling vanuit de dancewereld toe. Nuut en Kaljujärv stonden al eerder op Le Guess Who en maakten gisteravond hun opwachting tijdens MMMoves, de op elektronische dance gerichte openingsavond van het Nijmeegse Music Meeting Festival.


tekst en foto's door Ton Maas

Met haar rijzige verschijning, die nog wordt benadrukt door een lange, soepel vallende roze jurk, is Maarja Nuut ook visueel een magnetische figuur. Ze beweegt als een danseres - traag en beheerst – wat maakt dat je blijft kijken. Het laag voor laag opbouwen van stemmen en vioolpartijen is een uiterst secuur werkje dat veel concentratie vereist en wonderlijk genoeg dwingt ze daarmee ook concentratie af bij haar publiek. Dat haar repertoire grontendeels uit authentieke Estse volksmuziek bestaat, is niet iets dat je moet weten om van haar muziek te kunnen genieten. Sterker nog: haar muziek is een vehikel waarmee ze eeuwenoude tradities vrijwel ongemerkt binnensmokkelt in de wereld van de eigenijdse muziek.

Wilde klanken voor oude melodieën
De samenwerking met Hendrik Kaljujärv maakt haar muziek spannender, vooral als hij felle contrasten aanbrengt of ritmisch weerwerk biedt. Maar zijn spel met de knoppen zorgt ook voor variatie in de soundscapes die de achtergrond vormen voor hervertellingen van oude volksverhalen. Na afloop van het concert praat ze enthousiast over de experimenten die ze samen doen met analoge synthesizers, omdat de ‘wilde’ klank daarvan zo goed past bij oude volksliedjes.

Dansen in slow motion
Als dit al dansmuziek is, betreft het vooral dance in slow motion. De trage grooves ademen ook weemoed. ‘Jullie moeten vooral niet denken dat het er bij ons in het noorden alleen maar somber aan toe gaat’, vertelt ze tijdens de aankondiging van het laatste nummer. ‘Daarom eindigen we met een vrolijker nummer.’ En hoewel het sluitstuk inderdaad meer vaart mee krijgt en Maarja zelfs losjes staat te swingen achter haar microfoon, blijft de stemming ook dan opvallend serieus. Blijkbaar toch een ernstig volkje, die Esten.


MixedWorldMusic en Music Meeting Festival
Onlinemagazine MixedWorldMusic doet verslag vanaf het festivalterrein Music Meeting.

Lees alle verslagen en bekijk alle video's via deze link. Klik hier


Park Brakkenstein in Nijmegen staat het hele pinksterweekend in het teken van muziek uit alle windstreken.

Met MixedWorldMusic doen we live-interviews en miniconcerten met de festivalartiesten in de Mixed Media Lounge. Je kunt ons vinden in de Mezzo-tent.

Tijdens drie festivaldagen zetten we een heel aantal verslagen online.

Klik hier voor alles over het programma van Music Meeting

Klik hier voor de programmering van de Mixed Media Lounge


www.mixedworldmusic.com
 

www.musicmeeting.nl 

3-4-5 juni 2017, Park Brakkenstein, Nijmegen

 


meer nieuws
woensdag 22 november, 2023
Nieuwe en onbekende geluiden op allerlei locaties in Utrecht
woensdag 15 november, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 november, 2023
Showcases en conferentie, 25-29 oktober 2023
zaterdag 28 oktober, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zondag 1 oktober, 2023
Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin
maandag 25 september, 2023
Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra
woensdag 20 september, 2023
zondag 17 september, 2023
Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement
zondag 10 september, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 september, 2023