Houtfestival in Haarlem met Mixed Media Lounge - 18 juni Met Toko Telo, Ornina Ensemble en Afework Nigussie & Zea zaterdag 17 juni, 2017

Het Houtfestival in het Haarlemmerhout park in Haarlem vindt plaats op zondag 18 juni 2017 van 12.00 - 23.00 uur! De 32e editie alweer! Als altijd muziek op vier podia, waarvan er een gereserveerd is voor de Mixed Media Lounge: de muziektent waar de festivalartiesten naar toe komen voor een live-interview door de journalisten van MixedWorldMusic en een intiem, akoestisch miniconcert. Lees hier alles over het programma op alle vier de podia en in de Mixed Media Lounge.

Het Houtfestival is een inspirerende en interactieve ontmoetingsplek waar verhalen van over de hele wereld volop gedeeld worden en betekenis krijgen voor jong en oud. Om dit te bereiken wordt ook dit jaar weer een bomvol programma met zeer gevarieerde muziek neergezet.

MIXED MEDIA LOUNGE IN DE KOEPEL
MixedWorldMusic is daar graag bij en interviewt de festivalartiesten in de koepel en ze brengen daar ook een intieme akoestische sessie. Dichter bij de artiesten geraak je nimmer!

* 14.25-14.40 - Ornina Ensemble: interview door Ton Maas

* 16.25-16.40 - Afework Nigussie & Zea: interview door Jaïr Tchong

* 18.25-18.40 - Toko Telo: interview door Ton Maas

De Mixed Media Lounge artiesten:
Live-interviews en akoestische miniconcerten van de festivalartiesten

Toko Telo
Toko Telo betekent eigenlijk gewoon trio. Zo nikszeggend als de naam is, zo groot zijn de artiesten die achter dit trio uit Madagascar schuilgaan. In deze contreien is Monica Njava (zang en percussie) waarschijnlijk de bekendste. Zij was de frontvrouw van de groep Njava, die vooral in de jaren negentig furore maakte en soms wel 40 keer per jaar (!) in Nederland speelde. In Madagascar wordt zij gevierd als een nationale diva en dat is geen wonder: met haar prachtige, soepele stem en verfijnde maar o zo swingende percussie geeft zij iedere groep extra schwung. Accordeonist Régis Gizavo heeft z’n sporen inmiddels ruimschoots verdiend sinds hij in 1990 in Frankrijk arriveerde. Met zijn dynamische, spectaculaire en vloeiende spel weet hij ieder publiek voor zich te winnen. Hij werkte onder meer samen met grootheden als Manu Dibango, Cesária Évora, Boubacar Traoré en The Mahotella Queens. Toko Telo wordt gecompleteerd door de absurd vingervlugge gitarist D’Gary, die z’n gitaar bespeeld alsof de duivel ‘m op de hielen zit. Wie hem live ziet spelen gelooft zijn eigen oren en ogen niet. Ook hij is een grootheid in eigen land en speelde met vele internationale artiesten waaronder Bela Fleck.
Gezamenlijk interpreteert Toko Telo de roots van de Malagassische muziek, waarin traditionele stijlen als tsapikyjihe en beko langskomen, maar dan wel op de meest inventieve en virtuoze wijze ooit. Ze worden in de Mixed Media Lounge geïnterviewd door Ton Maas en komen er ook een mini-concert doen. 

Ornina Ensemble
In 2016 vonden diverse hoogopgeleide musici, die de oorlog in Syrië waren ontvlucht, elkaar weer terug in Nederland. Ze legden contact met reeds in Nederland aanwezig artiesten, onder meer uit Irak. Het Ornina Ensemble bestaat vandaag uit vier professionele musici en zangers uit het Nabije-Oosten, o.a. afgestudeerd aan de conservatoria van Damascus en Bagdad. De groep speelt een breed repertoire van Arabische klassieke muziek, Arabische volksmuziek, soefi liederen en lichte muziek. Zij zullen hun opwachting maken op podium Grenzeloos. En komen naar de Mixed Media Lounge (interview door Ton Maas en mini-concert) in de Koepel.

Afework Nigussie & Zea
Afework Nigussie is een veelzijdige masinqo-speler en zanger uit Ethiopië. Als azmari, Ethiopische bard, improviseert hij zijn teksten over tal van onderwerpen terwijl hij zijn eensnarige viool niet alleen strijkt maar ook tokkelt en als percussie-instrument gebruikt. Nigussie wordt bijgestaan door Zea (gitaar, zang), die een extra ritmisch element toevoegt. Zea is bekend als zanger/gitarist van The Ex en vertaalt zijn adhd in gezellig obstinate muziek waarin geen woorden nodeloos verspild worden. Hij heeft al vele jaren ervaring in het spelen met Ethiopische artiesten en ook in zijn eigen muziek klinken Ethiopische invloeden door.
Samen vormen Afework Nigussie & Zea een unieke combinatie. De punkige, ruige gitaar- en baslijnen van Zea passen wonderwel bij het vrije masinqo-spel van Afework Nigussie. Het levert supercatchy muziek op waarin traditionele Ethiopische melodieën, improvisatie en westerse pop en punk tot een dansbaar en onweerstaanbaar geheel versmelten.
Ze komen naar de Mixed Media Lounge in de Koepel voor een live interview met Jaïr Tchong en een ini-concert.  

Nog veel meer tijdens het Houtfestival
Op het Houtpodium kan genoten worden van Nahawa Doumbia, een van de meest populaire zangeressen uit de Wassoulou regio in het zuiden van Mali. Ze is populair onder de jongere generatie in West-Afrika vanwege haar uitgesproken teksten over de liefde, de positie van vrouwen in de maatschappij en de situatie van Afrikaanse vluchtelingen in Frankrijk.

Ook op het Houtpodium speelt de Surinaamse Corona Band, een van de betere kasekogroepen in Nederland. Kaseko is een van de bekendste muziekstijlen uit Suriname.

Het festival heeft een mooie première met Mahsa Vahdat, Iraanse kunstenaar en zangeres, en sterke voorstander van vrijheid van meningsuiting. Haar muziekstijl is eigentijdse expressie geïnspireerd door oude traditionele en volks- en regionale muziek van Iran.

Rubatong daarentegen, met hun scheefgetrokken songs, bewandelt een pad dat zich kronkelend langs blues, Americana, rock, klassiek en geïmproviseerde muziek beweegt, zonder nadrukkelijk het een of het ander te zijn. 

De jonge garde van The Mauskovic Dance Band brengt iedereen aan het dansen met hun spacey en onweerstaanbare amalgaam waarin exotische ritmes als afrobeat, cumbia, highlife en salsa voorbij komen.

Tot slot laat New Harlem Deluxe ons genieten van een bijzonder salsa project van Lorenzo Mignacca's met 3 extra percussionisten en 5 extra backing-vocalisten en zangeres Tara Smeenk en laten de deejays van het collectief Rebel Up! hun exotische klanken uit de speakers schallen.

Blijf op de hoogte via www.houtfestival.nl en volg ons op www.facebook.com/houtfestival of www.facebook.com/houtnacht voor het meest actuele nieuws.


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 augustus, 2022
maandag 1 augustus, 2022
zondag 31 juli, 2022
Impressies van twee festivals in het hoge noorden
dinsdag 26 juli, 2022
Primos Del Norte, Dareyn en FaKruTu Dakar Edition
maandag 18 juli, 2022
maandag 18 juli, 2022
zondag 17 juli, 2022
Drie dagen 'All Ears'
vrijdag 8 juli, 2022
zondag 3 juli, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 juli, 2022