Ballaké Sissoko en Vincent Ségal op tournee Malinese korameester ontmoet Franse cellist dinsdag 24 januari, 2017

De virtuoze Malinese koraspeler Ballaké Sissoko en de Franse cellist Vincent Ségal spelen al jarenlang samen. Hun instrumentale melange van traditionele West-Afrikaanse klanken en kamermuziek op het album 'Chamber Music' (2009) werd wereldwijd met superlatieven overladen. Op de opvolger 'Musique de Nuit' halen beide muzikanten opnieuw het allerbeste in elkaar naar boven op een verbluffend mooi album, dat door de medewerkers van MixedWorldMusic.com werd gekozen tot beste cd van 2015 . Begin februari komt het duo voor vier optredens naar Nederland en België. Het beloven sprankelende concerten vol improvisaties en tempowisselingen te worden. Bas Springer blikt vooruit.


door Bas Springer

De combinatie kora en cello mag op het eerste gehoor verrassend genoemd worden, maar wie de muziek van Ballaké Sissoko en Vincent Ségal beluistert kan niet anders concluderen dan dat deze instrumenten en muzikanten perfect bij elkaar passen. Wonderlijk eigenlijk, want Sissoko en Ségal zijn uit twee totaal verschillende muzikale tradities afkomstig.

Zoon van een beroemde vader
Ballaké Sissoko (1968, Mali) was als zoon van de beroemde griot Djelimady Sissoko voorbestemd voor de muziek. Al op jeugdige leeftijd leerde hij de kora bespelen om vervolgens te rijpen bij het Ensemble Instrumental National du Mali, waar zijn vader zanger was. Ballaké liet voor het eerst internationaal van zich horen op Toumani Diabaté’s cd New Ancient Strings (1999), waarop deze koraspelers spetterende duels met elkaar aangaan. Zijn internationale doorbraak kwam met het album Tomora (2005), waaraan ook Diabaté en de Malinese zangeres Rokia Traoré meewerkten. Sissoko ging een samenwerkingsverband aan met blueslegende Taj Mahal en minimal pianist Ludovico Einaudi. In 2009 verscheen het inmiddels legendarische album Chamber Music, een adembenemend mooie ontmoeting met de Franse, cellist Vincent Ségal, die al vele jaren bruggen slaat tussen klassiek, jazz en pop.

Grensoverschrijder pur sang
Vincent Ségal (1967, Reims) studeerde aan de Nationale Muziek Academie in Lyon en formeerde in 1986, samen met Cyril Atef, de band Bumcello, een downtempo electronica duo dat diverse prijzen in de wacht sleepte. Ségal werkte ook samen met Elvis Costello, Cesaria Evora, het Amerikaanse hiphopduo Blackalicious, Carlinhos Brown, de Franse reggae band Tryo en Georges Moustaki. Daarnaast componeerde hij muziek voor films. De cd Chamber Music, opgenomen in de studio van Salif Keita in Bamako, werd wereldwijd geprezen als grensoverschrijdend album. Het duo reisde de afgelopen jaren samen de hele wereld over, van Europa tot China, en van Amerika tot Brazilië.

Nachtmuziek
De langverwachte opvolger Musique de Nuit (2015) werd deels opgenomen op het dak van Sissoko’s woning in de Malinese hoofdstad Bamako. Met zijn dwarrelende noten op de kora schept Sissoko een weldadige rust. Ondersteuning komt van de cello van Ségal, die afwisselend statig, swingend en parmantig klinkt. De composities van Sissoko en Ségal nodigen uit tot meditatie en roepen bespiegelingen over een vreedzamere en schonere wereld op. In het klankpalet van dit duo is volop ruimte voor improvisaties en verrassende tempowisselingen. Over Musique de Nuit merkte West-Afrika-correspondent en Mixed-medewerker Bram Posthumus op: ‘De Malinese korameester Sisokko en de Franse, klassiek geschoolde, cellist Ségal kijken al jaren over hun eigen muzikale schuttingen heen. Twee albums en hun vele deels geïmproviseerde optredens laten horen tot wat voor weergaloos mooie muziek hun nieuwsgierigheid leidt. Het is voor ons – luisteraars en liefhebbers – te hopen dat ze elkaar nog lang weten te boeien. De wereld klinkt beslist mooier dankzij dit duo,’ aldus Posthumus.

Speellijst
07 feb - Concertgebouw, Amsterdam
08 feb - Centre Culturel, Hasselt (België)
09 feb - 30CC, Leuven (België)
10 feb - De Warande, Turnhout (België)

 

 

 

 

 


meer nieuws
Cuban Country Queens
dinsdag 13 september, 2022
Meer dan 60 showcases staan geprogrammeerd
dinsdag 6 september, 2022
zaterdag 3 september, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 september, 2022
Alaa Wardi, Black Pencil, Ladysmith Black Mambazo, Boban Markovic en vele anderen!
woensdag 31 augustus, 2022
maandag 29 augustus, 2022
zondag 28 augustus, 2022
zondag 28 augustus, 2022
maandag 22 augustus, 2022