Pepe Habichuela
Rocío Molina - Caida del Cielo
Rocio Marguez
Jose Valencia
Flamenco Biënnale VI van 13 t/m 29 januari Internationale flamencotop in acht Nederlandse steden vrijdag 13 januari, 2017

In vijf voorgaande edities heeft de Flamenco Biënnale nationaal en internationaal naam gemaakt als festival dat de nieuwste ontwikkelingen in de flamenco toont en eigenzinnige makers, grote sterren en jong talent presenteert. Flamenco op het scherpst van de snede vormt opnieuw het uitgangspunt van de zesde editie die van 13 januari tot en met 29 januari 2017  in acht steden gehouden wordt. Het programma van meer dan veertig voorstellingen bevat grote namen als Rocío Molina, Rocío Márquez, José Valencia en Pepe Habichuela; een indrukwekkende line up waar flamencoliefhebbers en -professionals ongetwijfeld reikhalzend naar uit zullen kijken. Lees er hier alles over, bekijk de video's, beluister de Spotify playlist en krijg vat op de enorme hoeveelheid voorstellingen met de 'van dag tot dag agenda' onderaan dit artikel.


door Bas Springer

Het blijft bewonderenswaardig hoe artistiek directeur Ernestina van de Noort er iedere editie  van de Flamenco Biënnale in slaagt om de internationale flamencotop naar Nederland te halen. De mix van onversneden traditie, unieke ontmoetingen tussen artiesten uit verschillende genres, aanstormend talent en Nederflamenco is, afgaande op grote bezoekersaantallen en waardering in binnen- en buitenland, een gouden formule gebleken.

'In flamenco zit iets van de waarheid'
‘Flamenco heeft een waanzinnig verleidelijke, meeslepende, ontregelende kracht waarvan ik denk dat die af en toe goed is voor Nederlanders. Wij, met ons gereglementeer en onze agenda's - ik denk soms dat we ons innerlijk ritme een beetje kwijt zijn. Dan is het goed om die muziek in je lijf te voelen. In de flamenco zit iets van waarheid.' verklaarde Van de Noort in 2015 aan de Volkskrant.

Toonaangevend festival
Met haar niet aflatende passie en doorzettingsvermogen heeft Van de Noort  niet alleen ‘het nuchtere Nederland’ opgevoed in de flamenco, ze heeft ook  met succes het traditionele beeld van de flamenco bijgesteld, dat vaak bepaald werd door gitaren, rozen, castagnetten en wervelende roesjesjurken. Dat ‘haar’ Flamenco Biënnale uitgegroeid is tot een internationaal toonaangevend muziek- en dansfestival blijkt onder andere uit de vele lovende reacties uit Spanje, waar de Nederlandse Flamenco Biënnale inmiddels een begrip is.

Grote namen
De ruim veertig voorstellingen en concerten van het komende festival vinden plaats in acht steden: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en voor het eerst ook Amersfoort, Maastricht en Antwerpen. Het programma omvat grote namen als Rocío Molina, Isabel Bayón, Manuel Liñán, Rocío Márquez, Leonor Leal, José Valencia, Antonio Canales, Mercedes Ruiz, David & Alfredo Lagos, Orquesta Chekara, Rafael Riqueni, Pepe Habichuela, Enrike Solinís & Euskal Barokensemble.

Pepe Habichuela
Een van de verwachte hoogtepunten van deze editie is het optreden van gitarist Pepe Habichuela, die zestig jaar flamencogeschiedenis belichaamt. Deze snaarvirtuoos uit Granada begeleidde grote zangers als Juanito Valderrama, Camarón de la Isla en de legendarische Enrique Morente, innovator van het eerste uur. Decennia lang vormden Habichuela & Morente een historisch duo, dat in de jaren zeventig de weg bereidde voor de nuevo flamenco.
Pepe Habichuela, de oudste van de Habichuela-zigeunerdynastie, presenteert in een uniek solorecital in het Bimhuis de belangrijkste momenten uit zijn carrière, waarbij de klassieke stijl van de Habichuelas centraal staat. Na de pauze laat hij de nieuwe generatie aan het woord met Enrique ‘Kiki’ Morente Jr., die het erfgoed van zijn vader voortzet. In Grounds speelt hij een double bill met gitarist Alfredo Lagos.
zat 21 januari 20.30 uur Bimhuis, Amsterdam
zon 22 januari 14.00 uur - Grounds, Rotterdam 


Rocio Molina - Dansen als God

Over één ding zijn de Spaanse flamencocritici het eens: Rocío Molina (Malaga, 1984) danst als God. Deze grote ster danst al sinds ze lopen kan en weet iedereen te overdonderen met haar opmerkelijk virtuoze voetenwerk en formidabele techniek. In de voetsporen van flamencovernieuwer Israel Galván zoekt ze haar eigen weg in de flamenco. Met haar nieuwste creatie Caida del Cielo, gemaakt in opdracht van het prestigieuze Theatre Chaillot in Parijs, rekt ze vol verbeeldingskracht de grenzen van de flamenco verder op: eerst solo en daarna in dialoog met haar musici, zich bewegend op het snijvlak tussen traditie en experiment. In dit tweeluik daagt de eigenzinnige bailaora zichzelf uit door het concept van ‘stilte’ in flamencotermen uiteen te zetten. Op zeer persoonlijke wijze ontdoet Rocío Molina de flamenco van haar routines en corsetten. Volgens kenners is met haar is een nieuw tijdperk aangebroken in de vrouwelijke flamencodans.
di 24 jan 20:00 uur - Theater aan het Vrijthof, Maastricht
za 28 jan 20:15 uur - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Een fragment uit de voorstelling die ze tijdens de Flamenco Biënnale Intermezzo gaf: 

 

Rocío Márquez: artist-in-residence
De jonge flamencozangeres Rocío Márquez (1986), een van de rijzende sterren van de flamenco, is Artist in Residence van de Flamenco Biënnale 2017. Ze wordt door pers en publiek geroemd om haar fijnzinnige vertolkingen van het klassieke flamencorepertoire. Márquez groeide op met de fandango uit haar geboortestad Huelva maar beweegt zich, gezegend met haar melodieuze en heldere stem, met even veel plezier dwars door alle genres heen en haalt de flamenco, zoals ze zelf zegt, graag ‘uit het museum’. In de voorstelling Fantasía para Violonchelo y Flamenco, een coproductie van de Flamenco Biënnale en de Cello Biënnale, gaat Rocío Márquez een muzikaal duel aan met de talentvolle Nederlandse celliste Ella van Poucke en de Iraanse Oostenrijkse Kian Soltani. Danseres Leonor Leal improviseert er prachtige danstableaus bij.
vr 13 januari 20:15 – De Doelen, Rotterdam
za 14 januari 20:15 – Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven
zo 29 januari 20:15 – Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Nieuw solo-album
Tijdens het festival presenteert Rocío Márquez ook haar tweede soloalbum El Niño (2014), een gedurfd eerbetoon aan de legendarische zanger Pepe Marchena. Het belooft een bijzondere ontmoeting te worden van traditionele flamencozang met elementen uit rock en elektro, aangevuld met improvisaties van zanger Niño de Elche.
26 januari 20:30 uur Bimhuis, AmsterdamFado & Flamenco
Zoals altijd brengt de Flamenco Biënnale verrassende muzikale ontmoetingen. In de voorstelling Casa Ibérica bundelen vijf muzikanten hun krachten: een deel komt uit Spanje, een deel uit Portugal, maar allemaal verleggen zij hun muzikale grenzen. Bijzonder, omdat er niet veel kruisbestuivingen zijn geweest tussen flamenco en fado.
wo 18 januari 20:30 - De Doelen, Rotterdam
zo 22 januari 16:00 - Theater De Lieve Vrouw, Amersfoort
vr 27 januari 20:30 - De Nieuwe Regentes, Den Haag

José Valencia
Tenslotte nog een tip voor liefhebbers van pure zigeunerzang. José Valencia is zonder twijfel een van de grootste flamencozangers van deze tijd. Hij is afkomstig uit het traditionele Zuid-Spaanse zangbolwerk Lebrija en is geliefd om zijn rauwe, robuuste zigeunerzang. Valencia was al vaker te horen op de Flamenco Biënnale, als bezielde begeleider van grote dansers als Andrés Marín en Belén Maya. Nu treedt hij op als solist, bijgestaan door twee gitaristen en een trio palmeros met in het centrum meesterklapper El Bobote. 'Maestro’ Antonio Canales, een icoon van de zigeunerdans, komt bij deze voorstelling speciaal voor José Valencia dansen.
vr 27 jan 20:15 uur - Muziekgebouw aan 't IJ, AmsterdamNaast bovengoemde highlights zijn er nog heel veel meer voorstellingen.

Double Bill: A Palo Seco / Rebels' Cross - wereldpremière
za 14 jan 20:30 uur - Rotterdamse Schouwburg
zo 15 jan 15:00 uur - RASA, Utrecht
vr 20 jan 20:30 uur - De Lieve Vrouw, Amersfoort
do 26 jan 20:30 uur - Theater aan het Vrijthof, Maastricht
za 28 jan 19:00 uur - Korzo, (locatie: Theater aan het Spui / CaDance Festival) Den Haag

Tino van der Sman Quintet - cd presentatie Curiosos Impertinentes
za 14 jan 20:30 uur - RASA, Utrecht (double bill met Luna Zegers Kwartet)
zo 15 jan 15:00 uur- Rotterdamse Schouwburg

Luna Zegers Kwartet
14 januari 20:30 uur RASA, Utrecht (Double Bill met Tino van der Sman)
15 januari 20:30 uur Korzo, Den Haag

Manuel Liñán / José Maldonado - Reversible - Nederlandse première 
Zondag 15 jan 20:15 uur - Rotterdamse Schouwburg

Orquesta Chekara 
do 19 jan 20:15 uur - De Doelen, Rotterdam
vr 20 jan 21:00 uur - Podium Mozaiek, Amsterdam
za 21 jan 20:30 uur - RASA, Utrecht
zo 22 jan 15:00 uur - De Roma, Antwerpen

Tiempos Nuevos feat. Ben van Gelder
vr 20 januari 21:45 uur - TivoliVredenburg / Cloud Nights, Utrecht
do 26 januari 20:15 uur - Nieuwe Regentes, Den Haag 

Enrike Solinís, Euskal Barrokensemble - El Amor Brujo 
20 januari 20:15 uur De Nieuwe Kerk, Den Haag
22 januari 15:00 uur Tivoli/Vredenburg, Utrecht

Orilla del Mundo
vr 20 januari 20:30 uur - Tivoli/Vredenburg, Utrecht
za 21 januari 20:30 uur - LantarenVenster, Rotterdam
zo 22 januari 20:30 uur - Bimhuis, Amsterdam

Made in Rotterdam - Matthieu Acosta
20 januari De Doelen, Rotterdam

La Compañia Parpadeo - Parpadeos 
Za 21 jan 20:30 uur - Theater De Lieve Vrouw, Amersfoort

Compañía Flamenca Isabel Bayón - Dju Dju - Nederlandse première 
za 21 jan 20:00 uur - Zuiderstrandtheater, Den Haag

David Lagos, Mercedez Ruíz en Diego de la Margara - Made in Jerez 
do 26 jan 20:00 uur - Stadsschouwburg, Utrecht

Randprogramma
De ruim veertig voorstellingen en concerten tijdens de Flamenco Biënnale worden omlijst door een uitgebreid randprogramma van masterclasses, workshops, lezingen, films en documentaires, jeugd- en amateurvoorstellingen. Zelf ‘Flamenco Proeven’ kan onder leiding van professionals bij speciale flamencodiners.
www.flamencobiennale.nl/nl/randprogramma

 

Flamenco Biënnale 2017 - playlist MixedWorldMusic: 

 

VAN DAG TOT DAG AGENDA

 

vr 13 01 2017, de Doelen - Rotterdam

Openingsavond
Fantasía para Violonchelo y Flamenco

 

za 14 01 2017, Muziekgebouw Eindhoven - Eindhoven

Fantasía para Violonchelo y Flamenco


za 14 01 2017, Rotterdamse Schouwburg - Rotterdam

Double Bill A Palo Seco & Rebels Cross Compañia Sara Cano & Kalpana Raghuraman - wereldpremière


za 14 01 2017, RASA - Utrecht

Tino van der Sman Quintet

 

za 14 01 2017, RASA - Utrecht

Luna Zegers Kwartet


zo 15 01 2017, RASA - Utrecht

Double Bill A Palo Seco & Rebels Cross Compañia Sara Cano & Kalpana Raghuraman - wereldpremière

 

zo 15 01 2017, Rotterdamse Schouwburg - Rotterdam

Tino van der Sman Quintet

 

zo 15 01 2017, Korzo - Den Haag

Luna Zegers Kwartet

 

zo 15 01 2017, Rotterdamse Schouwburg - Rotterdam

Reversible - Manuel Liñán

 

wo 18 01 2017, de Doelen - Rotterdam

Fado Flamenco: Casa Ibérica

 

do 19 01 2017, de Doelen - Rotterdam

Orquesta Chekara

 

vr 20 01 2017, De Lieve Vrouw - Amersfoort

Double Bill A Palo Seco & Rebels Cross Compañia Sara Cano & Kalpana Raghuraman - wereldpremière

 

vr 20 01 2017, Podium Mozaiek - Amsterdam

Orquesta Chekara


vr 20 01 2017, Tivoli Vredenburg - Utrecht

Tiempos Nuevos ft Ben van Gelder


vr 20 01 2017, De Nieuwe Kerk - Den Haag

El Amor Brujo - Enrike Solinís & Euskal Barrokensemble

 

vr 20 01 2017, Tivoli Vredenburg - Utrecht

Orilla del Mundo - Alfonso Aroca Quintet

 

za 21 01 2017, Bimhuis - Amsterdam

Pepe Habichuela

 

za 21 01 2017, RASA - Utrecht

Orquesta Chekara

 

za 21 01 2017, LantarenVenster - Rotterdam

Orilla del Mundo - Alfonso Aroca Quintet

 

za 21 01 2017, De Lieve Vrouw - Amersfoort

Parpadeos - La Compañia Parpadeo

 

za 21 01 2017, Zuiderstrandtheater - Den Haag

Dju Dju - Compañía Flamenca Isabel Bayón

 

zo 22 01 2017, Grounds - Rotterdam

Pepe Habichuela & Alfredo Lagos

 

zo 22 01 2017, De Lieve Vrouw - Amersfoort

Fado Flamenco: Casa Ibérica

 

zo 22 01 2017, De Roma - Antwerpen

Orquesta Chekara (festival) België

 

zo 22 01 2017, Tivoli Vredenburg - Utrecht

El Amor Brujo - Enrike Solinís & Euskal Barrokensemble

 

zo 22 01 2017, Bimhuis - Amsterdam

Orilla del Mundo - Alfonso Aroca Quintet

 

zo 22 01 2017, de Doelen - Rotterdam

Made in Rotterdam - Matthieu Acosta

 

di 24 01 2017, Theater aan het Vrijthof - Maastricht

Rocío Molina: Caída del Cielo

 

do 26 01 2017, Bimhuis - Amsterdam

Rocío Marguez: El Niño

 

do 26 01 2017, Theater aan het Vrijthof - Maastricht

Double Bill A Palo Seco & Rebels Cross Compañia Sara Cano & Kalpana Raghuraman - wereldpremière

 

do 26 01 2017, De Nieuwe Regentes - Den Haag

Tiempos Nuevos ft Ben van Gelder

 

do 26 01 2017, Stadsschouwburg Utrecht - Utrecht

Made in Jerez - David Lagos, Mercedez Ruíz en Diego de la Margara

 

vr 27 01 2017, De Nieuwe Regentes - Den Haag

Fado Flamenco: Casa Ibérica

 

vr 27 01 2017, Muziekgebouw aan het IJ - Amsterdam

En Directo: José Valencia and Special guest Antonio Canales

 

za 28 01 2017, Muziekgebouw aan het IJ - Amsterdam

Rocío Molina: Caída del Cielo

 

za 28 01 2017, Korzo - Den Haag

Double Bill A Palo Seco & Rebels Cross Compañia Sara Cano & Kalpana Raghuraman - wereldpremière

 

Slotavond

zo 29 01 2017, Muziekgebouw aan het IJ - Amsterdam

Fantasía para Violonchelo y Flamenco

 

www.flamencobiennale.nl


meer nieuws
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024
KV Express en Tref begeleiden Balfolk in Amsterdam e.o.
woensdag 17 januari, 2024
Dubbelconcert Dareyn Q.7 en Tony Overwater’s Spirits ft. Rima Khcheich
maandag 15 januari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 januari, 2024