Oum bezoekt de Benelux Nieuwe diva uit Marokko woensdag 30 november, 2016

De Marokkaanse singer-songwriter Oum is een van de grote talenten van Noord-Afrika. Met haar prachtige, heldere stem, die zowel romantiek als bezinning uitstraalt, verbindt ze op elegante wijze Marokkaanse gnawa met soul, jazz, gospel, r&b en zelfs Cubaanse son. Deze fascinerende live performer met haar kleurrijke hoofdtooien en opvallende sieraden maakte twee jaar geleden al veel indruk tijdens de Womex in Santiago de Compostela. Dat ze sindsdien nog gegroeid is, bewees ze afgelopen zomer met haar optreden op het Afrikafestival in Hertme. Half december komt Oum voor drie concerten naar de Benelux om haar nieuwste album Zarabi te promoten.


door Bas Springer (foto's Ton Maas & Visa for Music)

Oum El Ghaït Benessahraoui, beter bekend als Oum, werd 38 jaar geleden in Casablanca geboren en groeide op in Marrakesh. De jonge Oum was dol op jazz en soul en op haar veertiende trad ze toe tot een christelijk gospelkoor, waar ze het al snel tot soliste schopte. Sinds 2003 richt ze zich volledig op haar zangcarrière. Haar eerste twee albums - Lik'Oum (2009) en Sweerty (2012) - kregen weinig aandacht, maar met haar derde album Soul of Morocco (2013), waarop ze gnawaritmes mengt met soul en jazz, brak ze internationaal door. Haar sterke showcase tijdens de Womex van 2015 resulteerde in heel wat boekingen. ‘Laat je meeslepen door de poëtische teksten en de betoverende stem van deze Marokkaanse diva’, aldus The Huffington Post.

De magie van de woestijn
Haar onlangs verschenen vierde cd Zarabi werd opgenomen in de Zuid-Marokkaanse woestijnstad M’Hamid El Ghizlane, waar het jaarlijkse Festival Taragalte des Musiques du Désert et du Monde gehouden wordt. Het album is geïnspireerd door de magie van de Sahara. Bijgestaan door een uitgebalanceerd kwartet, bestaande uit ûd (Arabische luit), contrabas, percussie en trompet, etaleert Oum haar liefde voor lokale tradities terwijl ze tegelijkertijd invloeden van buitenaf laat doorklinken. Haar soulvolle songs handelen over liefde, vrouwelijkheid, familie, dromen, drank en het noodlot, en zitten vol verwijzingen naar lokale geuren en kleuren. Het resulteert in een adembenemend mooi album vol Marokkaanse en Saharaanse soul, met muziek die niet alleen meditatieve rust uitstraalt maar ook de fantasie prikkelt en het hart verwarmt.

Geweven als een tapijt
‘Zarabi’ betekent tapijten in het Darija, de dagelijkse taal van Marokko waarin Oum zingt. Tijdens de voorbereidingen voor haar nieuwe album ontmoette zij een groep vrouwen die tapijten weven in de woestijnstad M'hamid El Ghizlane. De weefsters maken tapijten van oude kleren die hun klanten meebrengen. De oude kledingstukken worden samengevoegd tot unica die de herinneringen van een gezin, een koppel, een groep vrienden of een individu weergeven. Oum zag meteen een grote verwantschap tussen hun werkwijze en haar eigen manier van schrijven en componeren. Net als de tapijten brengt haar album ervaringen en emoties van uiteenlopende aard samen. Of zoals Radio France Internationale het formuleerde: ‘Zangeres Oum verzamelt op haar album Zarabi allerlei texturen en kleuren ’.

Speellijst:

14 dec - Espace Senghor, Etterbeek (B)
15 dec - De Doelen, Rotterdam
16 dec - De Meervaart, Amsterdam


meer nieuws
Cuban Country Queens
dinsdag 13 september, 2022
Meer dan 60 showcases staan geprogrammeerd
dinsdag 6 september, 2022
zaterdag 3 september, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 september, 2022
Alaa Wardi, Black Pencil, Ladysmith Black Mambazo, Boban Markovic en vele anderen!
woensdag 31 augustus, 2022
maandag 29 augustus, 2022
zondag 28 augustus, 2022
zondag 28 augustus, 2022
maandag 22 augustus, 2022