Novembertour en nieuw album Orchestre Poly-Rythmo Legendarische band uit Benin doet Haarlem, Rotterdam en Utrecht aan dinsdag 25 oktober, 2016

Homemade voodoofunk. Funk met een beetje James Brown, een toefje psychedelica, veel voodooritmes en all over the place de feel van afrobeat. Dat krijg je met een avond Orchestre Poly-Rythmo, de legendarische band uit Benin, sinds vijf jaar weer overmatig productief nadat hun muziek door Analog Africa nieuw leven werd ingeblazen met het compilatie-album Echos Hypnotiques. Begin november komt de band naar Haarlem (2-11), Rotterdam (3-11) en Utrecht (5-11), met het nieuwe album Madjafalao in de achterzak.

Tot een paar jaar terug was Orchestre Poly-Rythmo een van de best bewaarde geheimen van West-Afrika. Al bijna vijftig jaar speelt de band hun eigen afro-funk, waarmee ze jaren geleden niet alleen thuisland Benin, maar heel West-Afrika veroverden. De band begon eind jaren zestig met het maken van 'a home made voodoo funk': funk met invloeden van James Brown, maar ook de zang van Dalida en Johnny Hallyday, de stadsgeluiden van Cotonou, de ritmes van voodoomuziek, psychedelische gitaarriffs en surrealistische orgelmelodieën.

In hun decennialange carrière maakten de bandleden van Orchestre Poly Rythmo meer dan vijfhonderd nummers, traden ze op met internationale sterren als Fela Kuti, Manu Dibango en Gnonnas Pedro en groeiden ze uit tot een van de grootste muzikale legendes van Benin. Maar buiten Afrika had bijna niemand van ze gehoord… Gelukkig kwam daar vanaf 2009 verandering in. Na de muzikale lobby van de Franse muziekjournalist Elodie Maillot, een viral-gaand YouTube-filmpje en liefdesbetuigingen van de drummer en gitarist van Franz Ferdinand, en het compilatealbum dat labeel Analog Africa uitgaf: Echos Hypnotiques - From the Vaults of Albarika Store 1969​-​1979 ging de band ook in Europa touren. 

Luister naar Mi Ve Wa Se van Echos Hypnotiques:Orchestre Poly-Rythmo combineert complexe vodoun-ritmes met soukous, afro, jazz, funk en soul tot een funky, psychedelisch geluid. Deze legendarische groep bracht in de jaren 70 tientallen albums uit en meer dan honderd singles. Na de heruitgave van het eerste album uit 1973 door Analog Africa trok de band, die ook wel genoemd word T.P. (Tout Puissant) Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou, voor het eerst weer de studio in. Het album Cotonou Club (2011) was het gevolg. 

Lees de recensie van Cotonou Club op MixedWorldMusic. Klik hier

En luister hier naar het volledige album Cotonou Club

Na het overlijden van bandleider en mede-oprichter Mélomé Clément in 2012 werd het stil rond de groep, maar vorig jaar november gingen ze opnieuw op tournee en doken ze weer de studio in. Op 21 oktober 2016 kwam het nieuwe album Madjafalao uit.


Titelnummer van het nieuwe album Madjafalao, afrobeat met een snufje juju:Africa Lonlon, van het nieuwe album, onversneden afrobeat, poly-rythmo style!: 


Concerten 2016
wo 2 november, Patronaat, Haarlem. Voor tickets klik hier.
do 3 november, Bird, Rotterdam. Voor tickets klik hier.
za 5 november, Rasa, Utrecht. Voor tickets klik hier.

Bezetting:

  • VincentI Ahehehinnou - leadzang
  • Anago Cosmen -  zang/percussie
  • Pierre Loko Tenor - sax / percussiei/ zang
  • Gustave Bentho - bas
  • Desire Ajanohun – elektrische gitaar / zang
  • Celestin Honfo – percussie / zang
  • Moise Loko – keyboard / zang
  • Vital Assaba – trompet / percussie / zang
  • Roland Melome - drums
  • Guédou Gontrand - trombone

Madjafalao videoclip: 

 

Interview - franstalig - over Madjafalao: 

 
Beelden van de band uit de jaren zeventig: 

 

meer nieuws
Cuban Country Queens
dinsdag 13 september, 2022
Meer dan 60 showcases staan geprogrammeerd
dinsdag 6 september, 2022
zaterdag 3 september, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 september, 2022
Alaa Wardi, Black Pencil, Ladysmith Black Mambazo, Boban Markovic en vele anderen!
woensdag 31 augustus, 2022
maandag 29 augustus, 2022
zondag 28 augustus, 2022
zondag 28 augustus, 2022
maandag 22 augustus, 2022