Maria met ambassadeur José de Bouza Serrano
Maria de Fátima krijgt Portugese onderscheiding Een lintje voor de fado vrijdag 26 augustus, 2016

Fadozangeres Maria de Fátima, die al meer dan dertig jaar in Amsterdam woont en in die tijd heel wat Nederlanders 'bekeerde' tot het Portugele levenslied, krijgt een bijzondere onderscheiding van de Portugese president. Dat heuglijke feit wordt op 6 en 8 september gevierd met twee intieme, onversterkte concerten in Den Haag en Amsterdam.
In 2011 werd de fado toegevoegd aan de UNESCO lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Dat was mede te danken aan artiesten als Maria de Fátima, die deze Portugese muziekstijl ook buiten hun thuisland bekend hebben gemaakt. Marcelo Rebelo de Sousa, president van de republiek, heeft de zangeres daarom uitgenodigd om ere-lid te worden van de Ordem do Infante D. Henrique. Zij aanvaardt de eer op 6 september a.s. op de Portugese ambassade in Den Haag en volgt daarmee o.a. Amália Rodrigues, Cristiano Ronaldo en Nelson Mandela op.

Een vroege start
Maria werd in 1961 in Lissabon geboren als Maria de Fátima Morao Travassos en groeide op in de volkswijk Boavista. Al op haar negende had zij haar eerste optredens als fadista en als twaalfjarige won zij de belangrijkste competitie A Grande Noite do Fado. Zij ging vervolgens door het leven als Miúda de Boavista (Meisje van Boavista), nam lp's op en zong door het hele land, soms vergezeld door legendarische artiesten als Amália en Fernando Mauricio.

Emigratie naar Nederland
In 1980 emigreerde Maria naar Amsterdam en bracht de fado met zich mee. (Mariza en Cristina Branco zaten toen nog op de basisschool.) Sinds het jaar 2000 is zij in de Benelux elk jaar in theaters te zien, met eigen voorstellingen en in combinatie met artiesten als Thé Lau (2008/09), Fernando Lameirinhas (2013/14), Pavadita Tango Kwartet (2015/16) en Thijs Borsten (2016). Op Thé Lau's afscheidsconcert in de Heineken Music Hall zongen zij nog éénmal een hartverscheurend duet.

Tijd voor een feestje!
Om haar onderscheiding te vieren met vrienden en fans geeft Maria de Fátima twee bijzondere concerten op intieme locaties, 100% onversterkt:

Dinsdag 6 september 21:00
Theater De Nieuwe Regentes, Den Haag
Tickets

Donderdag 8 september 20:30
Amstelkerk, Amsterdam

Maria zal worden begeleid door haar vaste groep:
Daniel Raposo - Portugese gitaar
Hans van Gelderen - gitaar
Felix Hildenbrand - contrabas

Het komend theaterseizoen tourt Maria met twee verschillende voorstellingen:

Songs in Portuguese nieuw eigen werk en adaptaties van een verrassend repertoire buiten de fado (chanson, levenslied en zelfs Lennon/McCartney)

Fado@church: akoestische concerten op intieme locaties zoals kerken en kastelen,... met traditionele fado's


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zondag 1 oktober, 2023
Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin
maandag 25 september, 2023
Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra
woensdag 20 september, 2023
zondag 17 september, 2023
Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement
zondag 10 september, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 september, 2023
Er gloort licht op het dak!
dinsdag 22 augustus, 2023
In Zeist doen ze het gewoon!
woensdag 16 augustus, 2023
Gitarist Will Bernard over Sky en Anahita
woensdag 16 augustus, 2023
Afscheidsconcert van het Tropicalia-icoon in Het Concertgebouw
zaterdag 12 augustus, 2023