Elito Revé y su Charangon
Flavia Coelho
Baba Commandant
Shishani & The Namibian Tales


Live verslag Roots Open Air 2016 Vanuit Oosterpark, Amsterdam, zondag 3 juli 2016 zondag 3 juli, 2016

Na drie dagen Roots Indoor is het vandaag tijd voor Roots Open Air, de afsluiting van Amsterdam Roots. Met dit jaar opnieuw een brede, mooi samengestelde programmering op maar liefst zes podia in het Oosterpark (het park naast het Tropenmuseum). Gratis toegang bovendien! Vandaag doet MixedWorldMusic verslag vanuit het park.

 
Al om drie uur een rijk gevuld veld bij Shishani & The Namibian Tales

​door Erk Willemsen

Food and music. Het blijkt iedere keer weer een gouden combinatie te zijn. Vorig weekend bij het Viva Brasil festival konden de kassa's de toeloop niet aan. Bij Roots Open Air in het Oosterpark, de afsluiting van Amsterdam Roots zondag 3 juli 2016, was hetzelfde het geval, mede getriggered door het mooie weer. Maar lijdt de muziek eronder? Bepaald niet. Een echt grote publiekstrekker kende het festival dit jaar niet. Maar de kwaliteit was hoog, met maar één een beetje tegenvallend concert.

 
Als om twee uur 's middags de eerste act aantreedt en vlak voor tien uur 's avonds de laatste noten uitsterven is het alltijd spannend of de boog acht uur lang gespannen kan blijven. Nou, dat was zo. De bands wisselden elkaar af op de twee hoofdpodia, en waren stuk voor stuk interssant. Het publiek genoot met volle teugen, en ook de critici vermaakten zich kostelijk.
 
Tijdens deze festivaldag noteerden we onze opmerkingen in een live verslag, geïllustreerd met wat videofragmenten. Zie hieronder, met het slotconcert bovenaan en het begin van de dag onderaan!

 

Flavia Coelho's bossamuffin - 20.30
Dat is wat je noemt een geoliede show. Slechts een trio, maar klinkt als een zesmansband. De toetsenist zorgt voor de zo belangrijke bassen bij de bossamuffin, en laat het maar aan drummer Al Chonville maar om de real reggae thing te spelen. De Braziliaanse Flavia Coelho zingt, speelt gitaar en danst. Met ongebreidelde energie, vijf kwartier lang. Goed bij stem, enerverend, en het publiek digt het. Wat een plezier!Elito Revé y su Charangon - 20.00
Niet dat er een revolutie aan de gang is in de Afro-Cubaanse muziek, maar hoe vaak we het ook gezien hebben, het is opnieuw een waanzinnige, onweerstaanbare show die dit zestig jaar oude orkest neerlegt als slotconcert van Roots Open Air. Elito Revé heeft het stokje van zijn vader overgenomen en gaat er vanaf de eerste minuut tegenaan met zijn 17-m/v orkest.


 

Damily's tsapiky uit Madagaskar - 18.30
En wie maakt het publiek gek? Damily! Ongebreidelde energie. Gáán met die gitaar. Zijn gitaar vonkt bijna als hij speelt, schreven we vooraf al. En inderdaad. Hij speelt tsapiky, een combinatie van lokale muziek uit Madagaskar en muziek uit Congo en Kenia. Een dame uit het publiek klampt me aan en zegt enthousiast: 'Vanohtend lag ik nog met griep in bed, en nu is alles over!'
 Baba Commandant & The Mandingo Band - 18.00
Hij is een persoonlijkheid die jarenlange ervaring uitstraalt. Soms komt het zelfs wat gemakzuchtig over, zo zeker bespeelt hij zijn kamele ngoni en zo makkelijk zingt hij met zijn schorre stem de sterren van de hemel. Baba Commandant is op plaat misschien daardoor juist nog aantrekkelijker. Live voelt het in al z'n ongepolijstheid misschien toch te gelikt. Afrobeat, een vleugje reggae, de gitaarsolo's zijn puntig, de drummer ragt als een gek, het publiek danst. En toch mis je iets.


Saodaj brengt het veld aan het dansen _ 16.30
Zoals het hoort: beginnen met mediumtempo zesachtste, mooie driestemmige a-capellazang, en een indringend bespeelde digeridoo, om een uur later met heftige vierkwarts grooves het publiek – voor het eerst vandaag – echt aan het dansen te krijgen. Saodaj uit La Réunion baseert zich op de maloya, de traditionele Réunion-muziek, maar weet er een goede eigen draai aan te geven.


Betoverend concert Shishani & The Namibian Tales - 15.00

'We take you to the river of creation'. Zo leidt Shishani een van de songs in tijdens het betoverende concert op Roots Open Air. En daarmee heeft de Belgisch-Namibische zangeres-gitariste niets te veel gezegd. Vijf kwartier lang onderhoudt ze ons met prachtige, gesofisticeerde singer-songwritermuziek en verhalen, puttend uit haar achtergrond, in een heel bijzondere instrumentatie van percussieset-up, kora en mbira, cello en elektrische gitaar. De samenzang van Shishani en mbira- en kora-speelster Debby Korfmacher is sterk, de rap van Shishani met percussionist Sjahin During verrassend, Bence Huszar speelt afwisselend strijkerspartijen en bas op zijn cello. Shishani is een rasperformer, met een heerlijke stem, en een prachtige podiumuitstraling. Het publiek stroomde toe!N3rdistan opent World Stage - 14.00
Met roots in zowel rock, electro en world brengt N3rdistan onder leiding van zanger/rapper Walid Benselim en toetsenist/zangeres/rapper Widad Brocos het festival direct op gang, met al behoorlijk veel publiek op het gras. Ze zijn pioniers uit de hiphopscene van Casablanca, en brengen in een aparte formatie van toetsen, kora en drums hun fel politiek getinte raps, gecombineerd met love en peace. Sterke tracks. Uitstekende performance. Mooi uitgebalanceerde loops, die niet overgeproduceerd zijn. En vertederend hoezeer ze genieten van hun premièreoptreden in Nederland.

 

Programma op Urban Stage begonnen - 14.00
Meru heeft het programma op de Urban Stage afgetrapt, een minuut geleden. Om 15.00 uur is dit podium voor Shishani & The Namibian Tales. De set van percussionist Sjahin During staat er al klaar voor (zie foto). Dit akoestisch kwartet verbindt verschillende muziekculturen en maakt traditionele Afrikaanse en westerse muziektradities tot originele hedendaagse westerse composities met nieuwe harmonieën, ritmische samenstelling en instrumentele bezetting. Muziek uit Namibië en de rest van het Afrikaanse continent worden verrijkt door krachtige songwriting, experimentele cellotechnieken, exploraties in Afro-Anatolische percussie, Zimbabwaanse mbira en West-Afrikaanse kora.

 

Het veld van de World Stage - 13.00 uur
N3rdistan staat al klaar! Ze beginnen hier om 14.00 uur. De vocalisten van N3rdistan, Walid en Widad, vormen van jongs af aan een onafscheidelijk duo. Deze pioniers uit de hiphopscene van Casablanca, met Widad als eerste vrouwelijke rapper, nemen je met hun eigenzinnige mix van electro-samples, poetische teksten en traditionele instrumenten mee naar een muzikaal utopia: een nieuwe wereld zonder grenzen, zonder verblijfsvergunningen of visa. Frontman Walid Ben Selim werkte vorig jaar samen met collectief Kytopia, nu komt hij voor het eerst naar Nederland met zijn droomformatie N3rdistan.

 


Programma Roots Open Air
Op het hoofdpodium World Stage spelen op zondag 3 juli, van 14.00-21.30, de volgende bands: N3rdistan, Djmawi Africa,  Baba Commandant & The Mandingo Band en Elito Revé y su Charangon. De Urban Stage biedt plek aan Meru, Shishani & The Namibian Tales, Saodaj, Damily en Flavia Coelho. Daarnaast zijn er nog de Dance Court, Kids Podium en Kinderplein podia. De laatste twee starten al om 13.00 uur.

Klik hier voor het blokkenschema

En klik hier voor het artikel dat we publiceerden vóór het festival, met een Spotify-playlist en livevideo's van de optredende artiesten.

 


meer nieuws
woensdag 22 november, 2023
Nieuwe en onbekende geluiden op allerlei locaties in Utrecht
woensdag 15 november, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 november, 2023
Showcases en conferentie, 25-29 oktober 2023
zaterdag 28 oktober, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zondag 1 oktober, 2023
Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin
maandag 25 september, 2023
Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra
woensdag 20 september, 2023
zondag 17 september, 2023
Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement
zondag 10 september, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 september, 2023