Hindi Zahra
Pat Thomas
Tinariwen
Zuco 103
Festival Mundial in Tilburg - 24-25 juni 2016 Tinraiwen, Shantel, Hindi Zahra, Hanggai, Pat Thomas, Nneka, Calypso Rose en vele anderen woensdag 22 juni, 2016

De lineup van Mundial is dit jaar indrukwekkend: veel aanstormend talent maar ook geheide publiekstrekkers als Shantel, Tinariwen, Hanggai en Pat Thomas. En dan hebben we het alleen nog maar over de world acts die aantreden op een van de 11 podia aan de Spoorzone in Tilburg. Komend weekend is het daar raak.


door Pieter Franssen

In Wikipedia wordt Festival Mundial beschreven als een evenement dat zich op wereldmuziek richt, maar dat is natuurlijk allang niet meer zo. Het is interessant om te zien hoeveel Nederlandse festivals in het kielzog van Lowlands óf meer world óf juist meer dance en hiphop en pop zijn gaan programmeren. Mooi voorbeeld zijn de geweldige Kwasibu Area Band van Pat Thomas, die zowel op Mundial als Down The Rabbit Hole optreden en de heren van Kraak en Smaak en Typhoon, die op dezelfde dag zowel Mundial als Wicked Jazz Sounds aandoen. Waar Mundial zich ooit - ik herinner me 2003 - enorm onderscheidde van de andere, is het nu een verantwoord eclectisch ratjetoe geworden. 

Net als andere festivals probeert Mundial op geheel eigen wijze ecologisch trendy te zijn. Met in dit geval als resultaat: 'Adopteer een grasmat(je)'. Als voormalig en jarenlang reggaescribent voor Muziekkrant OOR doet het me deugd dat het festival ook een dubcorner en de dubstep van Modeselektor in het programma heeft opgenomen. Verder staan er klinkende wereld(dance)muzieknamen, zowel vertrouwde (Tinariwen, Shantel) als redelijk nieuwe en spannende (Bixiga 70 uit Sao Paulo met hun afrosambajazzbeat en Nneka). Publieksflievelingen te over, waaronder Zuco 103, dat op de gulden snede tussen dance en brasileira opereert. Ach, er is voor elk wat wils. En meer dan genoeg wereldmuziek. Tja, bij muziek uit de hele wereld hoort ook die vermaledijde benaming wereldmuziek. En met zo'n naam als Mundial, zou ik dat maar niet verloochenen, voor welke doelgroep dan ook.


MIXEDWORLDMUSIC TIPS Festival Mundial

Grote acts als Shantel en Tinariwen hoeven we hier niet toe te lichten, hoewel we ook die natuurlijk in onze MixedWorldMusic Mundial playlist hebben geplaatst. Geniet voor: 


Calypso Rose

De 75-jarige diva en ‘living legend’ Calypso Rose reist vanuit Trinidad naar Festival Mundial. Zingend in English Creole is de nog altijd energieke dame grondlegger van veel hedendaagse dansgenres. Ze bracht net een nieuw album uit, geproduceerd door Manu Chao. Luister hier:Orkesta Mendoza
Bigband Orkesta Mendoza brengt - strak in het pak -  de broeierige klanken van de zuidelijk V.S. naar Europa met hun Mambo Mexicano. Onder leiding van de Mexicaanse Sergio Mendoza spelen zij psychedelische cumbia, mambo, merengue, rumba, jazz en indie-rock.

Daymé Arocena
Zangeres, componiste en dirigente Daymé Arocena is nog maar 24 jaar en een talentvolle en charismatische aanwezigheid in de Cubaanse muziek. Haar diverse muzikale talenten brachten haar snel buiten de grenzen van Cuba: een mix van Afro-Cubaanse ritmes  en impro-jazz. Die combinatie van bijna spirituele roots, een uitzonderlijke krachtige stem en minimalistische jazz was reden voor BBC-smaakmaker Gilles Peterson om hoogstpersoonlijk haar debuut album op zijn label Brownswood Recording uit te brengen.Bitori
Hij is de grondlegger van de funaná, een muziekgenre en dansstijl uit Kaapverdië. De autodidacte Bitori ontwikkelde in de vroege jaren vijftig zijn eigen aanstekelijke stijl, die aanvankelijk op het eiland werd afgekeurd en in de bad gedaan. Zijn album wordt in juli opnieuw uitgebracht door Analog Africa en ondanks zijn leeftijd treedt hij nog altijd op vol passie en vuur. Lees elders op MixedWorldMusic meer over deze bijzondere muziaknt.

Hindi Zahra
Ze staat bekend als de stoere chick uit Marokko die ritmische, opzwepende muziek maakt met Franse invloeden. Ze brengt zichzelf tot aan het randje van totale uitputting en wekt daarbij een bezwerende trance op die maakt dat je haar weg naar de afgrond meebeleeft. Maar voor de luisteraar is dat pas het begin van de reis. Haar muziek bevat elementen uit de meest uiteenlopende stijlen: berbermuziek, soul, jazz, blues en moderne wereld muziek. 

Zuco 103
Alweer tien jaar mogen we genieten van de zo kenmerkende Brazilectro waar Zuco 103 de pionier van is. De band combineert Braziliaanse, jazz en elektronische componenten. Hun geluid wordt gedefinieerd door hun crossovers met andere stijlen als drum ’n bass, dub en afrocubaanse muziek. In 2016 komt Zuco 103 met een explosieve comeback en een nieuw album. Luister hier:

Bachar Mar-Khalifé
De Franse Libanese pianist Bachar Mar-Khalifé combineert zijn Arabische roots met moderne en westerse klassieke muziek en voegt er messcherpe maatschappijkritische teksten aan toe. Op onder meer Eurosonic liet hij al zien dat hij op het podium een muzikaal hoogtepunt neer kan zetten.

The Paradise Bangkok Molam International Band
Zij brengen op hun eigen unieke wijze een vleugje Azië naar Tilburg. Hun debuutalbum 21st Century Molam van vorig jaar kwam voort uit de legendarische 'Paradise Bangkok' sessies, gerund door DJ's Maft Sai en Chris Menist in Thailand. De band speelt vintage molammuziek, een psychedelische stijl uit de jaren zeventig in Bangkok. 

Alo Wala
Deze formatie, bestaande uit de Amerikaans-Indiase zangeres Shivani Ahlowalia en de Deense tropical bass pioneers Copia Doble Systema, mixt traditionele Indiase muziek met een dikke bas en Zuid-Amerikaanse drums.

Soweto Soul
Een zeker hoogtepunt op het festival is de speciale première van het unieke project Soweto Soul!, een eerbetoon aan de muzikale ziel van de Zuid-Afrikaanse townships. Soweto Soul wordt uitgevoerd door producer en gitarist Joep Pelt, de jonge MC Zuluboy, vocalist Sizwe Magwaza en anderen. In een samenwerking tussen verschillende generaties van Zuid-Afrikaanse artiesten met Joep Pelt smelten stijlen als pennywhistle, jive, hip-hio, mbaganga en kwato samen. Speciaal voor hun première op Festival Mundial heeft Soweto Soul enkele muzikale vrienden uitgenodigd, onder wie de Zwolse hiphoplegende Rico (Opgezwolle, Fakkelteitgroep), op voorspraak van beider producer A.R.T., die naast zijn rap ook elementen vanuit de reggae meebrengt. Pablo van de Poel is vooral bekend als gitarist van DeWolff, waarmee hij recent samen met onder meer Zulu Boy en Joep Pelt de mixtape The Zulu Tapes opnam. Tenslotte voegt het koper van Broken Brass Ensemble extra harmonieën toe aan het muzikale spektakel. 

www.festivalmundial.nl


meer nieuws
Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen
zondag 9 juni, 2024
Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw
dinsdag 4 juni, 2024
Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord
dinsdag 4 juni, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 juni, 2024
Hartverwarmende muziek uit de hele wereld in Amersfoort
dinsdag 28 mei, 2024
Meer dan 50 Indiase concerten en optredens
dinsdag 28 mei, 2024
Nieuwe klanken met eeuwenoude wortels
zondag 26 mei, 2024
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024