St Germain - Music Meeting live verslag Succes voor St Germain met zijn levende samples tijdens MMMoves zaterdag 14 mei, 2016

De grote man van de technohousejazzhit 'Rose Rouge' (2000) staat bijna onzichtbaar achter een schild van Afrikaanse krachtpatsers.


door Charlie Crooijmans - foto's Ton Maas

Dat opzwepende, bijna geile ritme van Rose Rouge is wel zo'n beetje het handelsmerk van de Franse artiest St Germain. Onlangs kwam hij met een nieuw album waarop hij samenwerkt met West-Afrikaanse muzikanten. Geweldig natuurlijk dat die hier op de Music Meeting staan. De een is nog virtuoser dan de ander. Ze conformeren zich aan St Germains flow, maar als ze de ruimte krijgen, nemen ze die gretig.

Modern traditioneel
Het is een vrij grote groep met moderne traditionele instrumenten. De klankkast van de kora lijkt op een platte snaredrum. En, hè, een dubbele ngoni? Jawel, boven op elkaar, met twee halzen. Verder gewoon een bas, keyboards (waar een balafon uit kan klinken), gitaar en saxofoon. Als er een menselijke stem te horen is, komt-ie uit het kastje van St Germain.

Knallend begin
Zonder overdrijven kan ik wel stellen dat het publiek helemaal wordt ingepakt door  hun snarenacrobatiek en moves. Alsof de muziek, het ritme van St Germain, niet opzwepend genoeg is. Eigenlijk is het een perfecte combinatie voor een publiek dat nog niet zo vertrouwd is met Afrikaanse muziek. Maar het publiek van de Music Meeting is wel wat meer gewend en ze toch vinden ze dit ook geweldig. Wat zeg ik, ze krijgen er geen genoeg van. Het is kortom een knallend begin van de Music Meeting. Nu pas hebben we het gevoel dat het festival is begonnen.

 


meer nieuws
Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen
zondag 9 juni, 2024
Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw
dinsdag 4 juni, 2024
Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord
dinsdag 4 juni, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 juni, 2024
Hartverwarmende muziek uit de hele wereld in Amersfoort
dinsdag 28 mei, 2024
Meer dan 50 Indiase concerten en optredens
dinsdag 28 mei, 2024
Nieuwe klanken met eeuwenoude wortels
zondag 26 mei, 2024
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024