Amira Medunjanin
Oleg Fateev
20 jaar Gipsy Festival in Tilburg Vertrouwd maar ook vernieuw(en)d dinsdag 17 mei, 2016

Voor de twintigste editie van het Gipsy Festival in Tilburg wordt dit jaar een tandje bij gezet, al was het maar om een passend eerbetoon te brengen aan Albert Siebelink, de man die twee decennia geleden het initiatief nam en het festival tot een internationaal succes maakte. Op twee nieuwe locaties treden op 28 mei zowel verrassende nieuwkomers als oude bekenden op, met als zinderend hoogtepunt de regerende vorstin van de sevdah, de Bosnische zangeres Amira Medunjanin.


door Ton Maas

De twintigste editie van het Tilburgse Gipsy Festival markeert in meerdere opzichten een breuk met het verleden. Niet alleen overleed vorig jaar oprichter en drijvende kracht Albert Siebelink, ook aan het jarenlange verblijf in de Interpolistuin kwam een einde. Het festival verhuist dit jaar naar twee nieuwe locaties: de tuin van de Sint Jozefkerk aan de Heuvel en de kleine zaal van het onlangs ingrijpend verbouwde popcentrum 013.

Soepel in de leer
Eenkennig waren ze in Tilburg toch al nooit. Naast onvervalste zigeunermuziek door Roma en Sinti of enthousiaste 'burgers' waren op het Gipsy Festival ook in het verleden al andere Oost-Europese stijlen te horen. Zo werden de weemoedige klanken van de sevdah, het Bosnische levenslied, eerder in Tilburg bezorgd door de legendarische zangeres Ljiljana Buttler. Zij krijgt dit jaar een waardig opvolger in Amira Medunjanin, door velen beschouwd als de onbetwiste koningin van deze eeuwenoude liedkunst.Veel nieuwe gezichten
Naast inmiddels vertrouwde gezichten als Roma Mirando, de familie Basily en Paulus Schäfer brengt het Gipsy Festival traditiegetrouw een aantal veelbelovende nieuwkomers. De Bohemian Betyars uit Hongarije injecteren traditionele melodieën uit de Karpaten met speed, ska en punk. Met vergelijkbare ingrediënten brouwt Haydamaky uit Oekraïne een dampend mengsel dat zich nog het best laat categoriseren als urban folk(rock). Kottarashky & The Rain Dogsuit Bulgarije voegen daar met elektronica, hiphop en jazz nog een psychedlische dimensie aan toe.Terug van weg geweest
Onder de 'veteranen' van het Gipsy Festival bevindt zich Orkestar Braka Kadrievi, de band die zich wereldwijd op de kaart zette door hun medewerking aan Time of the Gypsies, de succesvolle film van Emir Kusturica. Een speciaal geval is de terugkeer - na negentien jaar - van accordeonist en componist Oleg Fateev. Die kreeg namelijk in 1996, tijdens de allereerste editie van het Gipsy Festival, als onbekende vluchteling uit Moldavië een plekje op het podium. Het was het begin van een succedvolle carrière en als dankbetuiging aan het Gipsy Festival en Albert Siebelink speelt Oleg een aantal speciaal voor de gelegenheid gearrangeerde composities.


20ste International Gipsy Festival - 28 mei - Veemarktkwartier, Tilburg


www.gipsyfestival.nl


meer nieuws
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024
KV Express en Tref begeleiden Balfolk in Amsterdam e.o.
woensdag 17 januari, 2024
Dubbelconcert Dareyn Q.7 en Tony Overwater’s Spirits ft. Rima Khcheich
maandag 15 januari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 januari, 2024