uiterste concentratie
traditionele klompendans
mastermind Adrian McNally
The Unthanks tijdens de MusicMeeting
The Unthanks naar Zaandam Britse folk-supersterren terug in Nederland woensdag 30 maart, 2016

Twee jaar geleden waren ze dé verrassing van MusicMeeting in Nijmegen met hun eigenzinnige behandeling van de volksmuziek uit hun geboortestreek Northumbria. Waar anderen de folkmuziek verhaspelen tot pop, draaien zij de rollen graag om en lijven popklassiekers in bij de folkcanon. Door the Unthanks vertolkt, klinken songs van Robert Wyatt en Antony Hegarty alsof ze een rijpingsproces van eeuwen achter de rug hebben. Aanstaande zondag zijn Rachel en Becky Unthank met hun vaste begeleiders te zien in het Zaantheater.


door Ton Maas (tekst en foto's)

Jaren geleden waren de zusjes Unthank al eens in ons land, toen nog als Rachel Unthank & The Winterset. Dat optreden, in de kelder van De Oosterpoort tijdens het inmiddels helaas opgeheven festival TradIt!, klonk weliswaar veelbelovend, maar duidelijk was ook dat de dames hun artistieke draai nog moesten vinden en ook nog flink moesten schaven aan hun zangtechniek.

Spectaculaire groei
Mede dankzij de helpende hand van producer, arrangeur, coach en pianist Adrian McNally maakte de groep een stormachtige ontwikkeling door, die culmineerde in het imposante drieluik Diversions, dat in 2011 verscheen. Met Songs of the Shipyards (Vol. 3) bleven The Unthanks nog enigszins binnen de gebaande paden van de folk. Met tweede deel, waarop de groep werd bijgestaan door een heuse brassband, werden de grenzen al wat opgerekt, maar het was de cd Diversions Vol. 1 - The Songs of Robert Wyatt and Antony & The Johnsons die insloeg als een bom en The Unthanks tot prominenten binnen het wereldje van de Britse folk maakte. Hegarty zelf liet zich na beluisering ontvallen: 'I am flattered and mystified! Their voices are so pure.' En daarmee sloeg hij de spijker op z'n kop, want precies die combinatie van ogenschijnlijke onbeholpenheid, onopgesmukte zang en artistieke trefzekerheid vormt het geheim van de impact die The Unthanks altijd weer weten te hebben op hun publiek. Gaat dat zien en horen?

concert:

3 april - Zaantheater, Zaandam (15.00 u.)


meer nieuws
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024
KV Express en Tref begeleiden Balfolk in Amsterdam e.o.
woensdag 17 januari, 2024
Dubbelconcert Dareyn Q.7 en Tony Overwater’s Spirits ft. Rima Khcheich
maandag 15 januari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 januari, 2024