Een van de meest opwindende Afrikaanse bands van het moment is de groep Tal National uit Niger, een terra incognita op de muzikale kaart van Afrika. Met hypnotiserende gitaarriffs, pompende baspartijen, scheurende vocalen, complexe polyritmes en furieuze slagen op de tama (talking drum) verbinden deze zes muzikanten diverse Afrikaanse muziekstijlen. Tal National is razend populair in eigen land, waar concerten van vijf uur of langer geen uitzondering zijn. Liefhebbers van rauwe, door gitaren gedomineerde dansmuziek kijken dan ook reikhalzend uit naar hun aanstaande tournee door de Benelux.
door Bas Springer
Niger maakte tot de onafhankelijkheid in 1960 deel uit van de Franse kolonie Frans West-Afrika. Deze woestijnstaat is volgens de Index of Human Development van de VN uit 2013 het minst ontwikkelde land ter wereld. Het kent een zeer gevarieerde mix van culturen en etnische groepen, waaronder Songhai, Fulani, Hausa en Toeareg. Al deze bevolkingsgroepen zijn vertegenwoordigd in de groep Tal National, die in 2000 werd opgericht. In hun broeierige muziek klinken echo’s door van de legendarische Super Djata Band uit Mali, de fuji percussie van de Hausa, gortdroge Toearegritmes, voodoo uit Togo en Benin, Ghanese highlife en Nigeriaanse afrobeat.
Zanger, rechter, docent én ex-voetballer
De charismatische frontman is Hamadal 'Almeida' Moumine, die naast zanger ook docent en rechter is en een succesvolle carrière als voetballer had voordat hij uitgroeide tot de populairste performer van zijn land. Hij wordt bijgestaan door vijf voortreffelijke muzikanten op gitaar, talking drum, drums en basgitaar. Wat vooral indruk maakt is het hechte samenspel van de zes muzikanten, die in hun eigen land niet terugdeinzen voor optredens van vijf uur of langer. Tal National had al verschillende nummer één hits in Niger en is regelmatig op de nationale televisie te zien, maar bij gebrek aan distributeurs verkopen de leden van de band hun eigen cd’s op straat.
De grote spring voorwaarts
De laatste jaren dringt de faam van Tal National ook buiten de landsgrenzen van Niger door. In 2013 verscheen hun internationale debuutalbum Kaani, dat een verpletterende indruk maakte op een kleine groep Afrikaanse muziekliefhebbers in het Westen. De tweede cd Zoy Zoy (2015) is mogelijk nog rauwer en explosiever dan de eersteling. Trance opwekkende muziek die traditionele en moderne West-Afrikaanse genres met elkaar verbindt en direct naar de dansvloer leidt. Ruiger en opwindender dan dit wordt het zelfs in Afrika niet gauw.
Speellijst:
25 maart - Rasa, Utrecht
26 maart - Vera, Groningen
1 april - Korzo, Den Haag
2 april, N9, Eeklo