Dimitar Gougov met zijn gadulka
Dandarvaanchig Enkhjargal bespeelt de morin khuur
Fabien Guyot komt er zelfs voor overeind
Plezier in het samenspel
Woestelingen met strijkstokken Violons Barbares doet Korzo aan zaterdag 20 februari, 2016

Met hun enerverende optreden in de Clubtent (fijnproeverspodium) was het Bulgaars/Mongools/Franse trio Violons Barbares in 2010 dé sensatie van het Sfinks Festival in Boechout bij Antwerpen. Dat 'barbaarse' is natuurlijk een geuzennaam, want denk maar niet dat Dimitar Gougov (gadulka) en Dandarvaanchig Enkhjargal (morin khuur) hun strijkinstrumenten in enig opzicht minderwaardig of minder verfijnd vinden ten opzichte van de westerse viool. Ook slagwerker Fabien Guyat is niet te beroerd om een enkele keer de strijkstok ter hand te nemen voor een gevoelige streek langs een bekken.

 
door Ton Maas (tekst en foto's)

Het is zo'n combinatie waarvan je in eerste instantie denkt: moet dat nou? Een Bulgaar die de traditionele gadulka (vedel) bespeelt, een Mongoolse boventoonzanger die bovendien een virtuoos is op de morin khuur (paardenkopvedel) en een Franse slagwerker met een onmiskenbaar verleden in jazz dan wel impro. Het feit dat Enkhjargal in Mongoolse klederdracht het podium betreedt, onderstreept nog eens het dreigende gevaar van een hoog VVV-gehalte. Maar de muziek die het drietal vervolgens produceert, veegt alle denkbare vooroordelen moeiteloos van tafel. Natuurlijk verraden de typische klankkleuren van de twee vedels hun herkomst, maar de composities en arrangementen verraden niet alleen een kosmopolitische blik op de wereld maar bovendien een hoge mate van originaliteit.Stemmen doen grenzen verdwijnen
Satripialo, de openingstrack van het debuutalbum van Violons Barbares, illustreert de missie van de band op verrassende wijze door messcherpe driestemmige samenzang waarin stijlen uit Balkan, Centraal-Azië en West-Europa hun typische 'persoonlijkheden' met elkaar laten samenvloeien zonder ze op te geven. Het uitgekiende samenspel biedt individuele ruimte aan iedereen, zonder te verzanden in traditionele verhoudingen tussen solist(en) en begeleider(s). De groep maakte tot dusver twee cd's die er mogen wezen, maar amper recht doen aan de muzikale orkaan die het drietal tijdens live-optredens weten te ontketenen.

Violons Barbares - 27 februari, Korzo Den Haag


meer nieuws
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024
KV Express en Tref begeleiden Balfolk in Amsterdam e.o.
woensdag 17 januari, 2024
Dubbelconcert Dareyn Q.7 en Tony Overwater’s Spirits ft. Rima Khcheich
maandag 15 januari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 januari, 2024